Vivaldi
2015-10-12, 16:28
Hej allesammans, detta är alltså som namnet antyder en tråd för oss som tänker tillverka eller tillverkar egen choklad. Här delar vi tips om hur vi gör den, vilka recept vi använder, samt tipsar om olika ingredienser etc.
Som OP tänker jag självklart inleda med lite text:
Varför göra egen choklad?
Apgott, billigt, kontroll över ingredienser, enkelt
Vad behöver jag?
Smaklös fettkälla som är fast vid rumstemperatur, socker (helst flytande), kakao, eventuella smaksättare
Det recept jag just nu använder lyder:
84% Choklad
Ca 450-500g
10msk kokosfett/kakaofett
15msk Kakaopulver (jag använder märket "Callebaut")
4msk honung/muskovadsocker (socker ger djupare eftersmak samt strävare konsistens, jag använder muskovad för jag gillar dess smak, allt annat socker går bra)
1tsk bourbon vaniljpulver
Värm fettet till 50 grader celsius via vattenbad
Rör ned övriga ingredienser
Mixa väl, låt stå vid ca 50 grader i någon minut
Häll över i ugnsform på bakplåtspapper, låt svalna till stelning rumstemperatur (tar några timmar,för snabbare svalning kan kylskåp nyttjas men resultatet blir enl. mig sämre konsistensmässigt)
Så låt oss härmed dela våra kunskaper kring gudarnas böna!
Som OP tänker jag självklart inleda med lite text:
Varför göra egen choklad?
Apgott, billigt, kontroll över ingredienser, enkelt
Vad behöver jag?
Smaklös fettkälla som är fast vid rumstemperatur, socker (helst flytande), kakao, eventuella smaksättare
Det recept jag just nu använder lyder:
84% Choklad
Ca 450-500g
10msk kokosfett/kakaofett
15msk Kakaopulver (jag använder märket "Callebaut")
4msk honung/muskovadsocker (socker ger djupare eftersmak samt strävare konsistens, jag använder muskovad för jag gillar dess smak, allt annat socker går bra)
1tsk bourbon vaniljpulver
Värm fettet till 50 grader celsius via vattenbad
Rör ned övriga ingredienser
Mixa väl, låt stå vid ca 50 grader i någon minut
Häll över i ugnsform på bakplåtspapper, låt svalna till stelning rumstemperatur (tar några timmar,för snabbare svalning kan kylskåp nyttjas men resultatet blir enl. mig sämre konsistensmässigt)
Så låt oss härmed dela våra kunskaper kring gudarnas böna!