handdator

Visa fullständig version : Vad är det som bränner i låret?


jimcg
2015-09-11, 17:29
Jag kom hem från sjukhus idag, efter att ha suttit på akuten igår och varit på ultraljud idag men inget hittades. Kändes bra när jag åkte hem att dom inte hittade nåt allvarligt men väl hemma så undrar jag "vad är det då?".

Kön: Gubbe

Ålder: 47

Längd och vikt: 189 cm och 108 kg


Bakgrundsfakta: Jobbar som bilbesiktare - står och går, hukar och lutar mig framåt och in i bilar hela dagarna. Tränar 2-3 helkroppspass per vecka på stillsam nivå, mest för att bara må bra (även om jag försöker öka så gott det går).

I helgen hjälpte jag grabben flytta (högst upp, utan trappor så klart) och på söndag-/måndagkvällen kände jag en skarp, ihållande och hettande känsla på baksidan av knät, eller snarare allra längst ner på lårets baksida, på ett litet begränsat område. Det ömmade inte när jag tryckte på det utan den hettande/brännande känslan kändes konstant. Ingen svullnad eller rodnad. Jag tog för givet att det var springandet i trapporna och brydde mig inte.

Dagarna efter upplevde jag det nästan som att det hettande området flyttade sig uppåt på lårets baksida, men tänkte inte så mycket på det. Jag har låtit bli att träna den här veckan både på grund av det och för jag kände mig allmänt sliten. Men igår kväll konstaterade jag att besvären tydligt hade flyttat sig och området kändes klart större. Ringde sjukvårdsrådgivningen som rekommenderade akuten för att utesluta propp.

Prover togs och ultraljud gjordes idag och inget visar på propp eller inflammation i blodkärl som läkaren ev misstänkte. Vid ultraljud syntes heller inga blödningar. Inget hände heller under flytten som jag minns, där jag upplevde nån smärta - bara en jäkla massa trappsteg bärandes på saker.


Nu (till slut) till min fråga: Om det inte är nån propp eller inflammation - vad kan det då vara som hettar och ger en lite stum känsla och som uppenbarligen kan flytta och breda ut sig? Det är inte svullet eller rött utan hettar konstant och känns ungefär som om man hade lyft av huden och smetat Linnex på baksidan av låret, stort som en handflata nu, och sen lagt tillbaka huden igen. En bristning brukar ju komma plötsligt, går liksom inte att missa. Kan överbelastning av en muskel kännas så här?

Jag har tagit Treo flera dagar under veckan pga spänningshuvudvärk och det kan ju omedvetet ha lindrat besväret i låret utan att jag har tänkt på det på jobbet och gjort att jag kanske har jobbat på som jag inte borde ha gjort.

therunningman
2015-09-11, 18:38
Finns ju ett par tänkbara scenarion. Det absolut bästa är att besöka en sjukgymnast för en undersökning. Om du vill kan du läsa på om "Baker's cyst" för att se om det passar in. En del beskriver dock känslan lite mer ned mot vaden men det beror också på vart svullnaden hamnar.

Om du tidigare har skadat knäet, ex menisken, eller har inflammation i knäet ökar risken för den här typen av åkomma.

jimcg
2015-09-11, 18:51
Tack, jag ska kika på det.

Kom på att min liknelse med Linnex kanske var lite missvisande. En gång smetade jag baksidan på låren med Linnex och upptäckte då att huden där är tunnare än på en del andra ställen. Stod i duschen med matolja på benen för att få bort det. Riktigt så hettar det inte, men en tydligt varm och nästan svidande känsla.

Xtreme-G
2015-09-11, 20:06
Går ju en nerv där, men din beskrivning passar inte riktigt in. Kolla ifall detta test provocerar smärtan.
8Qknf8yyMFQ

jimcg
2015-09-13, 08:58
Går ju en nerv där, men din beskrivning passar inte riktigt in. Kolla ifall detta test provocerar smärtan.

Tack för tipset. Testade det, men rörelsen kunde inte provocera fram nånting. Det är ju inte direkt smärta jag upplever, utan mer en hettande känsla.

Jag vilade i fredags och igår och kände mig tydligt bättre igår, så teorin om överbelastning på nåt sätt stämmer säkert, även om jag aldrig har upplevt det på ett sånt distinkt sätt förut. Trött i muskler har jag varit, öm och överansträngd likaså samt haft molande värk efter överentusiastsk armbrytning. Muskelbristing har jag också haft men då har det ju inte gått att missa när det inträffade. Det här gjorde inte direkt ont utan hettade bara och kändes stumt och kom liksom smygande andra flyttkvällen och satt sen ihållande under ett antal dagar... Ska försöka fresta på benet lite lagom idag så får jag se hur det reagerar.

Nu känner jag mig mest glad att det inte verkar vara nåt allvarligt.