handdator

Visa fullständig version : Långtidseffekter av aspartam på blodfetter och redoxstatus


King Grub
2015-08-09, 10:48
BACKGROUND:

Aspartame (N-L-α-aspartyl-L-phenylalanine-1-methyl ester) (ASP) is a synthetic sweetener used in foods and its safety remains controversial. The study was designed to investigate the effects of long-term administration of aspartame on redox status, lipid profile and biochemical indices in tissues of male Wistar rats.

METHODS:

Rats were assigned into four groups and given distilled water (control), aspartame at doses of 15 mg/kg (ASP 1), 35 mg/kg (ASP 2) and 70 mg/kg (ASP 3) daily by oral gavage for consecutive 9 weeks.

RESULTS:

Administration of ASP 2 and ASP 3 significantly increased the weight of liver and brain, and relative weight of liver of rats. Lipid peroxidation products significantly increased in the kidney, liver and brain of rats at all doses of ASP with concomitant depletion of antioxidant parameters, viz. glutathione-s-transferase, glutathione peroxidase, superoxide dismutase, catalase and reduced glutathione. Furthermore, ASP 2 and ASP 3 significantly increased the levels of gamma glutamyl transferase by 70% and 85%; alanine aminotransferase by 66% and 117%; aspartate aminotransferase by 21% and 48%; urea by 72% and 58% and conjugated bilirubin by 63% and 64%, respectively. Also, ASP 2 and ASP 3 significantly increased the levels of total cholesterol, triglycerides and low-density lipoprotein cholesterol in the rats. Histological findings showed that ASP 2 and ASP 3 caused cyto-architectural changes such as degeneration, monocytes infiltration and necrotic lesions in brain, kidney and liver of rats.

CONCLUSIONS:

Aspartame may induce redox and lipid imbalance in rats via mechanism that involves oxidative stress and depletion of glutathione-dependent system.

J Basic Clin Physiol Pharmacol. 2015 Aug 6. Effects of long-term administration of aspartame on biochemical indices, lipid profile and redox status of cellular system of male rats.

Xtreme-G
2015-08-09, 13:48
Ok, jag har kollat upp lite doser. ASP 1 som inte nådde signifikans motsvarar alltså för en person på 80 kg ungefär 1200 mg per dag, dvs 5 liter coca cola zero medan en portion proteinpulver ligger omkring 8-15 mg per dos enligt MMSports. Jag ser ingen anledning att omvärdera aspartamets ofarlighet i de doser jag kommer upp i.

Gerdler
2015-08-09, 21:53
Aspartam är nog det tillsatsämnet som har flest studier om dess hälsoeffekter. Det finns dessutom mycket kapitalstarka företag som kämpat i decennier med att stoppa det och nu på senare år de här "äkta vara"-fanatikerna. Att alla länders motsvarighet till livsmedelsverket fortfarande tillåter aspartam är därför så nära en garanti om dess ofarlighet man kan komma idag. Det är annat med stevia som är relativt outforskat har praktiskt tagit taget över marknaden och det helt utan att någon ens ifrågasätter det.
Vi kan ju hålla tummarna att Stevia också är säkert, men innan det är grundligt studerat så ser jag ingen större anledning att fly de gamla härliga syntetiska sötningsmedlen. Bly-acetat fanns en anledning att sluta med, dock.

Konradsson
2015-08-10, 05:41
Kanske lite off-topic, men finns det någon sanning bakom påståendet att aspartam bryts ner till metanol, vilket sedan bryts ner till formaldehyd (carcinogen)?

King Grub
2015-08-10, 06:00
Det är inget påstående utan fakta.

Dreas
2015-08-10, 06:56
Kanske lite off-topic, men finns det någon sanning bakom påståendet att aspartam bryts ner till metanol, vilket sedan bryts ner till formaldehyd (carcinogen)?Du får sätta mängden formaldehyd från aspartamintag i relation till vad kroppen själv syntenserar(rätt ord?) dagligen. Tror det är 50 000mg. Eller vad ett glas juice ger.

Konradsson
2015-08-10, 07:48
Du får sätta mängden formaldehyd från aspartamintag i relation till vad kroppen själv syntenserar(rätt ord?) dagligen. Tror det är 50 000mg. Eller vad ett glas juice ger.

Från http://ntp.niehs.nih.gov/ntp/roc/twelfth/2009/november/formaldehyde_bd_final.pdf
Zhang et al. (2009a) reported that the endogenous concentration of formaldehyde in the blood of humans, monkeys, and rats is approximately 2 to 3 mg/L.

För en genomsnittlig person med 6-7 liter blod i kroppen blir det alltså ungefär 15 mg formaldehyd. Ifall kroppen producerar 50.000 mg dagligen så antar jag att denna mängd metaboliseras allteftersom, så att man bara har 15 mg i blodet åt gången.

Finns det några studier på hur mycket formaldehyd som bildas av aspartam, och vid vilka nivåer det börjar bli skadligt?

Dreas
2015-08-10, 07:54
Från http://ntp.niehs.nih.gov/ntp/roc/twelfth/2009/november/formaldehyde_bd_final.pdf


För en genomsnittlig person med 6-7 liter blod i kroppen blir det alltså ungefär 15 mg formaldehyd. Ifall kroppen producerar 50.000 mg dagligen så antar jag att denna mängd metaboliseras allteftersom, så att man bara har 15 mg i blodet åt gången.

Finns det några studier på hur mycket formaldehyd som bildas av aspartam, och vid vilka nivåer det börjar bli skadligt?
http://tranastyrka.se/idioti-pa-internet-matfusket-och-aspartam/

Konradsson
2015-08-10, 08:18
http://tranastyrka.se/idioti-pa-internet-matfusket-och-aspartam/

Tack. Hittade detta citat:
Exogenous exposure is so low, as compared with endogenous production, that measured formaldehyde levels in the blood and tissues do not change after either inhalational exposure (15 ppm) or ingestion of foods containing high levels of formaldehyde (11).
Från https://books.google.se/books?id=PyUSgdZUGr4C&pg=PA1008.

Sverker
2015-08-10, 08:27
Jag läste länkarna för länge sedan, utan att förstå. 50 gram formaldehyd varje dag låter extremt mycket:confused:. Antar att det är så att formaldehyden ligger och flippar fram och tillbaka i olika reaktioner utan att vandra vidare och ställa till med elände på andra ställen. Som när vi andas in formaldehyd eller dricker träsprit och metanolen/formaldehyden/myrsyran far runt i blodet och skadar ögonen eller reagerar med fritt DNA i kroppensceller när de delar sig.


Men abstraktet handlar mest om att vårt skydd mot oxidationsskador förbrukas. Kanske kan vårt dagliga intag av selen och vitamin C ge tillräckligt skydd ?

Konradsson
2015-08-10, 08:37
Jag läste länkarna för länge sedan, utan att förstå. 50 gram formaldehyd varje dag låter extremt mycket:confused:. Antar att det är så att formaldehyden ligger och flippar fram och tillbaka i olika reaktioner utan att vandra vidare och ställa till med elände på andra ställen. Som när vi andas in formaldehyd eller dricker träsprit och metanolen/formaldehyden/myrsyran far runt i blodet och skadar ögonen eller reagerar med fritt DNA i kroppensceller när de delar sig.

Från https://books.google.se/books?id=PyUSgdZUGr4C&pg=PA1008
An adult human liver will metabolize 22 mg formaldehyde per minute.
Jag antar att formaldehyden metaboliseras till ofarligt koldioxid allteftersom det produceras. Därför har man bara cirka 15 mg i blodet vid ett tillfälle. Under ett dygn metaboliseras alltså drygt 30 g formaldehyd. Undra vad som händer med resterade 20 g som har bildats i kroppen (om man producerar 50 g dagligen)?

maqan
2015-08-10, 19:22
Kanske kan vårt dagliga intag av selen och vitamin C ge tillräckligt skydd?

Att ge kroppen fullgott antioxidativt stöd är givetvis gynnsamt, men det är nog också klokt att i allmänhet minimera det som påverkar ens redoxstatus negativt.

Däremot inte sagt att en proteindrink innehållandes aspartam är någonting att oroa sig för med tanke på de små mängderna man får i sig. Men för de som verkligen vill "vara på den säkra sidan" så bör man kanske undvika det.