handdator

Visa fullständig version : Protein: behov, dosering och tidpunkter för intag


King Grub
2015-08-06, 22:26
Protein is an essential component of a healthy diet and is a focus of research programs seeking to optimize health at all stages of life. The focus on protein as a nutrient often centers on its thermogenic and satiating effect, and when included as part of a healthy diet, its potential to preserve lean body mass. A growing body of literature, including stable isotope based studies and longer term dietary interventions, suggests that current dietary protein recommendations may not be sufficient to promote optimal muscle health in all populations. A protein intake moderately higher than current recommendations has been widely endorsed by many experts and working groups and may provide health benefits for aging populations. Further, consuming moderate amounts of high-quality protein at each meal may optimally stimulate 24-h muscle protein synthesis and may provide a dietary platform that favors the maintenance of muscle mass and function while promoting successful weight management in overweight and obese individuals. Dietary protein has the potential to serve as a key nutrient for many health outcomes and benefits might be increased when combined with adequate physical activity. Future studies should focus on confirming these health benefits from dietary protein with long-term randomized controlled studies.

Protein is a nutrient deserving of focus, because it is a macronutrient that has the most pronounced thermogenic and satiating effects, and the most promising nutrient to help preserve lean body mass. Current recommendations for protein intake through the life-cycle are based primarily on the nitrogen balance method in adults, the limitations of which are well known. Recent methods to determine protein requirements using stable isotope-based methods during different life-stages suggest that current recommendations are underestimated, and a reassessment of the recommendations may be timely. There is evidence that consuming a moderate amount (25–35 g) of high-quality protein during each meal stimulates muscle protein synthesis and promotes muscle health and plays a role in preservation of lean body mass with increasing age. Furthermore, an increase in the proportion of dietary protein (about 25% kcal) during a hypo-energetic diet regimen favours an accentuation of body weight/fat loss in obese individuals and helps in the prevention of weight regain. These benefits might be increased when high-protein intake is combined with exercise training. Future studies should be conducted to confirm these recommendations, which are based on short-term studies with longer randomized controlled studies.

Protein: A nutrient in focus. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, 2015, 40(8): 755-761, 10.

Hela artikeln:

http://www.nrcresearchpress.com/doi/full/10.1139/apnm-2014-0530#.VcPQj_ldKHt

Gerdler
2015-08-07, 03:04
Forskningen tyder på att proteinintaget för äldre bör vara kring 1.2-1.5 g protein per kg kroppsvikt och dag. Det blir lätt opraktiskt när man talar om överviktiga äldre som borde gå ned i vikt. Det är svårt att äta mycket protein när basalmetabolismen är låg, man har svårt att bränna energi på att röra sig och man ändå ska få i sig tillräckligt av alla andra näringsämnen och fibrer och dyl samtidigt som man ligger på underskott.

Nu tror ju jag förvisso att fettmassa inte kräver protein, men så är råden aldrig skrivna.
Kan man för äldre överviktiga istället för att följa protein-råden ersätta en del av proteinet som man borde få i dem med leucin? Säg att man adderar 3g leucin till varje måltid, eller åtminstone till de målen som innehåller för lite protein.

Om frukosten är havregrynsgröt med sylt, två mackor med smör och marmelad och en kopp kaffe, räcker det då med 3g leucin för att få en någorlunda bra anabol respons hos en 80-åring eller så? Det lär ju finnas runt 10g protein även i den där frukosten.

Klein
2015-08-07, 04:02
Forskningen tyder på att proteinintaget för äldre bör vara kring 1.2-1.5 g protein per kg kroppsvikt och dag. Det blir lätt opraktiskt när man talar om överviktiga äldre som borde gå ned i vikt. Det är svårt att äta mycket protein när basalmetabolismen är låg, man har svårt att bränna energi på att röra sig och man ändå ska få i sig tillräckligt av alla andra näringsämnen och fibrer och dyl samtidigt som man ligger på underskott.

Nu tror ju jag förvisso att fettmassa inte kräver protein, men så är råden aldrig skrivna.
Kan man för äldre överviktiga istället för att följa protein-råden ersätta en del av proteinet som man borde få i dem med leucin? Säg att man adderar 3g leucin till varje måltid, eller åtminstone till de målen som innehåller för lite protein.

Om frukosten är havregrynsgröt med sylt, två mackor med smör och marmelad och en kopp kaffe, räcker det då med 3g leucin för att få en någorlunda bra anabol respons hos en 80-åring eller så? Det lär ju finnas runt 10g protein även i den där frukosten.

Det ar bara opraktiskt med sadant proteinintag inom ramarna for den typ av kost du beskriver i den sista paragrafen. Det ar inget sjalvandamal att trycka i sig grot, raffinerat socker och vitt brod.

LunaSpice
2015-08-07, 06:43
Forskningen tyder på att proteinintaget för äldre bör vara kring 1.2-1.5 g protein per kg kroppsvikt och dag. Det blir lätt opraktiskt när man talar om överviktiga äldre som borde gå ned i vikt. Det är svårt att äta mycket protein när basalmetabolismen är låg, man har svårt att bränna energi på att röra sig och man ändå ska få i sig tillräckligt av alla andra näringsämnen och fibrer och dyl samtidigt som man ligger på underskott.

Nu tror ju jag förvisso att fettmassa inte kräver protein, men så är råden aldrig skrivna.
Kan man för äldre överviktiga istället för att följa protein-råden ersätta en del av proteinet som man borde få i dem med leucin? Säg att man adderar 3g leucin till varje måltid, eller åtminstone till de målen som innehåller för lite protein.

Om frukosten är havregrynsgröt med sylt, två mackor med smör och marmelad och en kopp kaffe, räcker det då med 3g leucin för att få en någorlunda bra anabol respons hos en 80-åring eller så? Det lär ju finnas runt 10g protein även i den där frukosten.

Lite offt: Jag kan säga att det är en utmaning att ens få många äldre människor att ens äta sitt tillräckligt med energi. Svårare i sig att den dessutom ska vara näringsrik, speciellt om de bor hemma ensamma och inte på boende. Jag har jobbat på äldreboende i flera år som sjuksköterska och samarbetade massvis med dietister och kockar för att få någorlunda ordning på kosten. Att laga maten helt från scratch på plats inkl efterrätt till lagade mål va inte bara billigare utan höjde också BMI och livskvalitet hos i stort sett alla boende. Vi hade ingen möjlighet att göra muskelanalyser eller dylikt men vi såg också att de boende blev starkare och orkade mer. Det va väldigt kul att arbeta på det sättet, tyvärr är det alldeles för mkt malnutrition hos äldre.

Gerdler
2015-08-07, 13:48
Det ar bara opraktiskt med sadant proteinintag inom ramarna for den typ av kost du beskriver i den sista paragrafen. Det ar inget sjalvandamal att trycka i sig grot, raffinerat socker och vitt brod.

Det är standard frukost för halva Sveriges befolkning. Möjligen att barn byter ut havregröten med kalaspuffar med mjölk och väljer nutella på ena mackan.
Havregrynsgröten är ju knappast onyttig, f ö.

Om en kvinna på 85 år som väger 120 kg ska ha 150-180g protein om dagen och samtidigt bör ligga på ett litet underskott så är det svårt att åstadkomma om hon samtidigt ska ha fibrer och kolhydrater, fett, grönsaker och frukt. Det finns inte utrymme för allt i de få kalorier som hon har råd att stoppa i sig. Det är min poäng.

Lite offt: Jag kan säga att det är en utmaning att ens få många äldre människor att ens äta sitt tillräckligt med energi. Svårare i sig att den dessutom ska vara näringsrik, speciellt om de bor hemma ensamma och inte på boende. Jag har jobbat på äldreboende i flera år som sjuksköterska och samarbetade massvis med dietister och kockar för att få någorlunda ordning på kosten. Att laga maten helt från scratch på plats inkl efterrätt till lagade mål va inte bara billigare utan höjde också BMI och livskvalitet hos i stort sett alla boende. Vi hade ingen möjlighet att göra muskelanalyser eller dylikt men vi såg också att de boende blev starkare och orkade mer. Det va väldigt kul att arbeta på det sättet, tyvärr är det alldeles för mkt malnutrition hos äldre.

Du har säkert mycket mer erfarenhet av sånt än jag, jag har endast erfarenhet av fetma hos äldre i min släkt. Antingen är de äldre normalvikt eller så är de kraftigt överviktiga och kan knappt resa sig från en stol. De som är av normal vikt är i god hälsa, kan sitta på huk, golfa, cykla, jogga lite lätt (80-90 bast!) och gå raska promenader. Jag skulle inte kalla dem undernärda.
Begränsningen av mitt urval gör att jag kanske inte ser vilka problem som är störst i samhället i stort, men jag ser individer.

Anders The Peak
2015-08-07, 14:07
Om en kvinna på 85 år som väger 120 kg ska ha 150-180g protein om dagen och samtidigt bör ligga på ett litet underskott så är det svårt att åstadkomma om hon samtidigt ska ha fibrer och kolhydrater, fett, grönsaker och frukt. Det finns inte utrymme för allt i de få kalorier som hon har råd att stoppa i sig. Det är min poäng.


Om vi utgår från artikeln säger den att det handlar om 25E% totala energiintaget.

Ponerar lite runt det kommer fram till att damen behöver ca 2000 för att vara viktstabil. Var hamnar vi med rekommendationen då? på ca 125 gr protein.
En aning mer än de rekommendationer som gäller idag ca 20 gr mer.

Gerdler
2015-08-07, 14:23
Men ponera att vi utgår från råden om proteinintag räknat i g/kg kroppsvikt som idag ofta hamnar på 1.2-1.5g för äldre med ökad anabol resistens och sarkopeni.

Anders The Peak
2015-08-07, 14:30
Men ponera att vi utgår från råden om proteinintag räknat i g/kg kroppsvikt som idag ofta hamnar på 1.2-1.5g för äldre med ökad anabol resistens och sarkopeni.

Nu tyder artikeln på att om proteinintaget ligger kring 25 % och är fördelat över tid räcker det mer än väl. Men äldre kan behöva mer lättillgängligt protein typ ägg-mjölk-fisk för att klara av upptaget. Men grunden till sarkopeni handlar oftast om låga testo-/östrogennivåer och gör bilden betydligt svårare att hantera.

Nu vet jag att Anders Eriksson/Christer Malm kör en pilot med små doser med anabola steroider (http://www.svt.se/nyheter/regionalt/norrbotten/vill-testa-anabola-steroider-till-aldre)på äldre med mycket goda resultat för de här personerna.

Gerdler
2015-08-07, 14:39
Nu vet jag att Christer Malm kör en pilot med små doser med anabola steroider (http://www.svt.se/nyheter/regionalt/norrbotten/vill-testa-anabola-steroider-till-aldre)på äldre med mycket goda resultat för de här personerna.

Väldigt spännande forskning(som Sverige iofs ligger långt bakom resten av västvärlden i) som kanske kommer mig till del om 40-60 år när det blir aktuellt för mig, men folk som är gamla idag eller blir gamla imorgon lär inte ha så mycket nytta av det där i ett land som är så restriktivt som Sverige. Då får de väl nöja sig med den effekten de kan få med hjälp av ökade proteinintag.

Anders The Peak
2015-08-07, 14:47
Väldigt spännande forskning(som Sverige iofs ligger långt bakom resten av västvärlden i) som kanske kommer mig till del om 40-60 år när det blir aktuellt för mig, men folk som är gamla idag eller blir gamla imorgon lär inte ha så mycket nytta av det där i ett land som är så restriktivt som Sverige. Då får de väl nöja sig med den effekten de kan få med hjälp av ökade proteinintag.

Det är inte omöjligt att få behandling i Sverige det går bra att beställa tid hos vårdcentralen för undersökning.

Men man kan tycka att personer i riskzon per automatik bör kontrolleras vid ett läkarbesök. De är rätt lätta identifiera om läkaren är påläst.

Men det räcker inte bara med behandling utan det krävs oftast även att personen gör en livsstilsförändring för att resultatet ska bli riktigt bra.

Gerdler
2015-08-07, 15:14
Det är inte omöjligt att få behandling i Sverige det går bra att beställa tid hos vårdcentralen för undersökning.

Intervallet för normalt totalt testosteron(inte enda faktorn) är ~1:4.5 mellan lägsta normala och högsta normala ungefär och det är satt så för att normala 90-åringar ska hamna inom intervallet likaså som normala 20-25 åringar. Sen behandlar man symptomen för testosteronbrist med viagra och rullator istället för att behandla med något som faktiskt höjer testosteronet.

Anders The Peak
2015-08-07, 15:33
Intervallet för normalt totalt testosteron(inte enda faktorn) är ~1:4.5 mellan lägsta normala och högsta normala ungefär och det är satt så för att normala 90-åringar ska hamna inom intervallet likaså som normala 20-25 åringar. Sen behandlar man symptomen för testosteronbrist med viagra och rullator istället för att behandla med något som faktiskt höjer testosteronet.

:) Viagra/sildenafilcitrat höjer testosteronet men cialis/Tadalafil gör det bättre och under längre tid och det vet många krinologer och ordinerar det eftersom det inte krävs något större arbete med att skriva ut receptet.