handdator

Visa fullständig version : Bränna in ny beläggning på gjutjärn


Skrollovicz
2015-05-24, 08:44
Vad är egentligen tricket för att slippa ansamlingar av olja i en gjutjärnspanna, när man bränner in ny beläggning med rapsolja? Det uppenbara svaret borde vara använd mindre olja, men jag tycker att jag har gjort precis detta, jag får ändå inte till en jämn beläggningsyta.

Jockefoten
2015-05-24, 10:02
Jag körde efter denna:
http://lannerskoksblandning.se/2013/june/ska-jag-slanga-min-gjutjarnspanna-nar-den-branner-fast.html

micke81
2015-05-24, 10:10
När du har en bra yta i stekpannan så finns det något som är mycket viktigt att komma ihåg: Håll din stekpanna på behörigt avstånd från allt som ens kan liknas vid diskmedel eller tvål,rengör endast med varmt vatten och en diskborste som helst aldrig har varit nära diskmedel.

Detta på förekommen anledning då det finns eller iaf funnits hemkunskapslärare som lärt ut att diskmedel skall användas i gjutjärnspannor,detta borde vara närmast brottsligt.

Skrollovicz
2015-05-24, 18:58
Jag körde efter denna:
http://lannerskoksblandning.se/2013/june/ska-jag-slanga-min-gjutjarnspanna-nar-den-branner-fast.html

Server hittas ej.

Och självklart inget diskmedel inblandat, men tack för upplysningen.

Fordon
2015-05-24, 19:21
Server hittas ej.

Och självklart inget diskmedel inblandat, men tack för upplysningen.

Länken fungerade för några timmar sedan. De sa något i stil med detta:

1. Sätt pannan på högsta värmen.
2. Häll i salt så att det täcker hela ytan.
3. Skrapa och rör runt med en träslev/gaffel tills saltet är brunt.
4. torka torrt med papper.

5. häll i matolja i pannan, så att den precis börjar gå uppför kanterna.
6. Var beredd med ett lock för att kväva eventuella eldflammor ifall oljan råkar fatta eld.
7. Torka torrt med papper efter en stund.

Jag tror jag satte alla steg nu och jag är mer än lovligt imponerad över att jag minns detta när jag inte ens är intresserad av det *facepalm*

*edit* Saltet drar alltså ut gammalt skit som sätter sig djupt nere i pannan. Oljan gör den som ny igen.

svenbanan
2015-05-24, 20:22
Jag följde den där guiden för några timmar sedan. Och mitt salt blev helt gråsvart. Sunkigt som fan. Jag sköljde dock ur pannan med vatten efter jag var klar med saltet. Har för mig det var så det stod (dvs inte papper) men jag kan ha misstolkat. Hursomhelst blev det bra.

Angående matoljan i pannan så ska det alltså också vara på hög värme i typ 5min.

Skrollovicz
2015-05-25, 08:33
Jag ska testa igen. Tack till er båda!

Kabuto
2015-05-25, 08:45
http://www.skeppshult.com/bruksanvisningar/