handdator

Visa fullständig version : Ägg bättre än gröt till frukost för inflammationpåverkan


King Grub
2015-05-15, 12:25
There is concern that egg intake may increase blood glucose in patients with type 2 diabetes mellitus (T2DM). However, we have previously shown that eggs reduce inflammation in patients at risk for T2DM, including obese subjects and those with metabolic syndrome. Thus, we hypothesized that egg intake would not alter plasma glucose in T2DM patients when compared to oatmeal intake. Our primary endpoints for this clinical intervention were plasma glucose and the inflammatory markers tumor necrosis factor (TNF)-α and interleukin 6 (IL-6). As secondary endpoints, we evaluated additional parameters of glucose metabolism, dyslipidemias, oxidative stress and inflammation. Twenty-nine subjects, 35-65 years with glycosylated hemoglobin (HbA1c) values <9% were recruited and randomly allocated to consume isocaloric breakfasts containing either one egg/day or 40 g of oatmeal with 472 mL of lactose-free milk/day for five weeks. Following a three-week washout period, subjects were assigned to the alternate breakfast. At the end of each period, we measured all primary and secondary endpoints. Subjects completed four-day dietary recalls and one exercise questionnaire for each breakfast period. There were no significant differences in plasma glucose, our primary endpoint, plasma lipids, lipoprotein size or subfraction concentrations, insulin, HbA1c, apolipoprotein B, oxidized LDL or C-reactive protein. However, after adjusting for gender, age and body mass index, aspartate amino-transferase (AST) (p < 0.05) and tumor necrosis factor (TNF)-α (p < 0.01), one of our primary endpoints were significantly reduced during the egg period. These results suggest that compared to an oatmeal-based breakfast, eggs do not have any detrimental effects on lipoprotein or glucose metabolism in T2DM. In contrast, eggs reduce AST and TNF-α in this population characterized by chronic low-grade inflammation.

Nutrients. 2015 May 11;7(5):3449-63. One Egg per Day Improves Inflammation when Compared to an Oatmeal-Based Breakfast without Increasing Other Cardiometabolic Risk Factors in Diabetic Patients.

Jarp
2015-05-15, 18:15
Är det rimligt att tänka sig att det gäller oavsett om ägget kokas eller steks?

Sverker
2015-05-15, 19:03
Jag tänker direkt att kokta ägg är mer skonsamma och effektiva. Du får mer AGE när äggen steks. Troligen finns det mer antioxidanter kvar i det kokta ägget också.

Bärsärk
2015-05-15, 19:07
Kokta ägg är ju förjävla gott också Sverker :)

Nån som har koll ungefär på hur länge ägg klarar sig i kylen?

ceejay
2015-05-15, 19:08
Bra mycket längre än bäst före iaf

Magnus N
2015-05-15, 19:12
Kokta ägg är ju förjävla gott också Sverker :)

Nån som har koll ungefär på hur länge ägg klarar sig i kylen?

Förvaringstemperaturen har störst inverkan på äggets hållbarhet. Ägg som förvaras i kylskåp, med den spetsiga sidan nedåt, håller sig färska i minst 2 månader. Man märker på lukten (och smaken) om ägget har blivit skämt och därför bör kasseras.

http://svenskaagg.se/?p=19894&m=3522

Bärsärk
2015-05-15, 19:32
Jag tänkte på ett redan kokt ägg

Magnus N
2015-05-15, 19:33
Jag tänkte på ett redan kokt ägg

Hårdkokta, hela ägg ska alltid förvaras i kylskåpet och bör förbrukas inom 5-7 dagar.

http://www.svenskaagg.se/?p=19895

Jarp
2015-05-16, 11:04
Jag tänker direkt att kokta ägg är mer skonsamma och effektiva. Du får mer AGE när äggen steks. Troligen finns det mer antioxidanter kvar i det kokta ägget också.

Okej. Jag föredrar stekta, det tycker jag är riktigt gott. Kokta tycker jag bara är sådär. Är försämringen så pass stor att du tycker man ska undvika stekta ägg?

shut teh face
2015-05-17, 11:27
Okej. Jag föredrar stekta, det tycker jag är riktigt gott. Kokta tycker jag bara är sådär. Är försämringen så pass stor att du tycker man ska undvika stekta ägg?
Det är nog bättre att du äter dina ägg, oavsett form, än undviker dem helt och hållet.

Jag personligen äter gärna ägg varje dag men helst i olika former, kokta, stekta, äggröra eller blancherade.

Kokade ägg blir ju mindre kalorier iaf

Sverker
2015-05-17, 12:45
+1.

Stekta ägg är säkert mycket bättre än inga ägg alls. Bara ni inte bränner ägget i kanterna. Vill man hålla koll på inflamationsmarkörerna bör man hålla nere intaget av AGE också.

JacobHeitmann
2015-05-27, 16:49
Gubbar, vad håller ni på med? :D

http://i.gyazo.com/147a59625d926fa44756039bbf5b8870.png
http://www.mdpi.com/2072-6643/7/5/3449/htm

Roligt att ni håller med en studie som är sponsrad av Äggindustrin. Kom igen nu ghrappar... :D

Detta skriver Garth Davis (https://www.facebook.com/drgarth/posts/964580696896172), fritt översatt av mig:

När det gäller ägg är det väl etablerat i flera studier att äggkonsumtion hos diabetiker ökar risken för död med kardiovaskulär sjukdom. Tittade studien på detta?

Nope! De tittade på LDL och olika inflammatoriska medatorer, dessutom bara en 5-veckorsstudie. På slutet var det ingen skillnad mellan de olika parametrarna förutom lite högre TNF hos havregrötgruppen. De bevisade ingenting men gjorde det ändå till en vinst för äggätare tack vare designen på studien. 5 veckor för att inte se någon större skillnad (undvika visa negativa långvariga effekter från ägg?) och TNF är ju en inflammatorisk mediator men snabbsänkan CRP och IL1, IL18 som är de mer vanligare mediatorena som vi egentligen skulle förväntas öka. Men det gjorde dem inte.

Var kom denna lilla inflammation ifrån? Mjölk! Ynka 40 gram havre med en fucking halvliter (473 ml) laktosfri mjölk. Detta vet vi redan att "whole milk" orsakar inflammation:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20067961

Sverker
2015-05-27, 17:41
Var kom denna lilla inflammation ifrån? Mjölk! Ynka 40 gram havre med en fucking halvliter (473 ml) laktosfri mjölk. Detta vet vi redan att "whole milk" orsakar inflammation:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20067961


Fanns ingen mjölk med där:confused:

http://www.landolakes.com/product/15103/heavy-whipping-cream

kebne
2015-05-27, 17:59
Fanns ingen mjölk med där:confused:

http://www.landolakes.com/product/15103/heavy-whipping-cream

"On an alternating basis, participants were randomly allocated by one of the researchers to consume either one egg/day or 40 g of oatmeal with 2 cups (472 mL) of lactose-free milk/day for 5 weeks."

JacobHeitmann
2015-05-27, 18:04
Fanns ingen mjölk med där:confused:

http://www.landolakes.com/product/15103/heavy-whipping-cream

Du har rätt. I Grubs studie gavs mjölk utan någon närmare specifikation. Låt oss gissa att det är 2% fett med 473 ml som ger 243 kcal. Och studien som Garth visade med "cream" gavs 300 kcal, så kalorierna är liknande med 8 g mättat fett hos mjölken och 17 g hos grädden. Med whole lactose free milk blir det 300 kcal med 9 kcal mättat fett.

Om de hade 77 E% fett från grädde istället för 35 E% från laktosfri 3% mjölk skulle jag gissa på att de fick högre värden av TNF men nu brukar man väl inte hälla i grädde på havregrynen. :)

kebne
2015-05-27, 18:07
Ah ok nu förstår jag, du menade andra länken. Sorry :)

Sverker
2015-05-27, 18:24
Du har rätt. I Grubs studie gavs mjölk utan någon närmare specifikation. Låt oss gissa att det är 2% fett med 473 ml som ger 243 kcal. Och studien som Garth visade med "cream" gavs 300 kcal, så kalorierna är liknande med 8 g mättat fett hos mjölken och 17 g hos grädden. Med whole lactose free milk blir det 300 kcal med 9 kcal mättat fett.

Om de hade 77 E% fett från grädde istället för 35 E% från laktosfri 3% mjölk skulle jag gissa på att de fick högre värden av TNF men nu brukar man väl inte hälla i grädde på havregrynen. :)


Vad amerikaner lägger på gröten är inte lätt att veta för oss nordbor.
Men jag kan inte se någon koppling mellan mjölkfett och markörer på inflammationer.

JacobHeitmann
2015-05-27, 18:42
Vad amerikaner lägger på gröten är inte lätt att veta för oss nordbor.
Men jag kan inte se någon koppling mellan mjölkfett och markörer på inflammationer.

Jag är ganska säker på att det hela mejeriprodukten som spökar, inte endast fettet i sig själv. Att nämna allt fettinnehåll känns lite onödigt ser jag nu. :D

Sverker
2015-05-27, 18:47
Men din länk var på vispgrädde och inte mjölk.

JacobHeitmann
2015-05-27, 20:34
Men din länk var på vispgrädde och inte mjölk.

Garth misstänker att det är på grund av de animaliska proteinerna och andra hypoteser, som Arakidonsyra och endotoxiner. Han har en studie om whole milk som han ska skicka sen.

Uppskattar att du ifrågasätter. :)

maqan
2015-05-29, 19:07
Garth misstänker att det är på grund av de animaliska proteinerna och andra hypoteser, som Arakidonsyra och endotoxiner. Han har en studie om whole milk som han ska skicka sen.

Uppskattar att du ifrågasätter. :)

Don't be such a lover, be a hater. Hata alla person som ifrågasätter det du tror på :).