handdator

Visa fullständig version : Resa till Kalifornien - tips tack!


Rabi
2015-04-24, 18:17
Hej.

Jag och brorsan planerar att resa till Kalifornien i tre veckor juni/juli. Vi funderar på att landa i LA och hyra en bil, men problemet är att båda är under 25 år (22 resp. 21 år gamla) vilket leder till att "straffavgifterna" för att hyra bil blir tämligen höga. Har jämfört olika uthyrare och kommit fram till att Alamo har en helt ok prissättning. Kommer gå på dryga 14 000 inklusive alla avgifter att hyra en Ford Mustang convertible i ~ 3 veckor. Vi är ännu inte helt säkra på vad för bil, eller uthyrningsställe vi ska använda. Min bror och hans vänner hyrde tidigare från Hertz, vilket var helt ok.

Gällande GPS:en funderar vi helt sonika på att skita i att pröjsa 20+ $ / dag från biluthyrningsstället, utan istället dra iväg till Walmart och köpa en GPS istället. Klokt eller korkat? Hur dumt/smart vore det att skita i GPS helt och köpa ett kontantkort med internet och köra GPS via mobilen (Waze)?


Har skrivit ner olika ställen vi funderar på att åka till (vi förstår självklart att allting inte kommer att hinnas med, men det är från denna lista vi först ska sålla bort "onödiga" ställen och välja vilka destinationer vi i stora drag vill till. Hittills består den listan av:

*Yosemite national park
*Valley of fire / death valley
*Hoover dammen
*Chinatown / little italy osv
*Highway 1 (ej säkra om vi hinner till SF)
*zion national park
*Hearst Castle och Carmel.
*Besöka Hollywood och rundtur i Beverly Hills
*santa monica
*newport beach
*venice beach
*laguna beach

*la jolla beach

*Gaslamp District



Los Angeles - Melrose Avenue och Universal Studios.

Venice Beach/Santa Monica/Manhattan Beach

Santa Barbara

San Francisco – a Alcatraz, Napa Valley, Lombard Street, Muir Woods, Golden Gate-bron och Fisherman´s Wharf.



Vilka av dessa är värda, vilka ska man kryssa? Är det något annat jag missat helt?

Vilket hotell är bäst att bo på i LV? Vi funderar på en natt bara, kanske bo på Wynns, och sedan käka buffén hos Caesars (den ska vara bäst där?).


Ni förstår, frågorna är många. Uppskattar tips!

Edit: Ser att det finns andra trådar med samma ämne, hoppas att det är ok med en till.

R Scarpa27
2015-04-24, 19:00
kan fråga min släkting i kalifornien om lite tips på saker du vill veta.
ska endå prata med han i helgen =)

Tomas W
2015-04-24, 19:25
Körde en liten månad i områdena omkring där och vi skippade GPS helt, gick inom walmart och köpte en stor kartbok för ett par dollar och körde efter den. Vägarna i USA är lättnavigerade och vi hade inga problem alls att hitta.

Hotell i LV är billiga så kör på ett lyxigt och testa någon natt, vi bodde på två olika för testa olika.

Highway 1 var väldigt fin så försök få till den. Hoover dam var imponerande men inget direkt märkvärdigt utöver det, om det är brått om tid hade jag hoppat den.

Alcatraz tyckte jag var riktigt intressant.

Hur många dagar har ni tänkt i varje stad? :)

Exdiaq
2015-04-24, 20:07
Jag använde ebilshyra.se (numera rentalcars.com) och var nöjd.

GPS och kartor för Nordamerika köpte jag här hemma, men det kändes lite riskabelt att inte ha testat den på plats direkt så att man kan byta vid behov. Annars är vägarna (i alla fall i Florida) sanslöst körvänliga med bra skyltningar och väl tilltagna vägar.

the_PL_man
2015-04-24, 20:43
Vi köpte en GPS på Best buy för 110 $. Funkade utmärkt, både i Illinois och Kalifornien. Tillbringade 20 dagar i SF och Yosemite i somras, underbart. Frugan tillbringade sex månaders USA 1988 och tvärdissar LA, så vi skippade det.

Hyrde en SUV via Europcar Sverige, kostade ca 400 $ för 12 dagar (två elvaåringar plus två vuxna med bagage skulle få plats). Alla nödvändiga försäkringar ingick.

Rabi
2015-04-24, 21:53
kan fråga min släkting i kalifornien om lite tips på saker du vill veta.
ska endå prata med han i helgen =)
Vore schysst om han kunde komma med allmänna tips :)




Hotell i LV är billiga så kör på ett lyxigt och testa någon natt, vi bodde på två olika för testa olika.

Highway 1 var väldigt fin så försök få till den. Hoover dam var imponerande men inget direkt märkvärdigt utöver det, om det är brått om tid hade jag hoppat den.

Alcatraz tyckte jag var riktigt intressant.

Hur många dagar har ni tänkt i varje stad? :)

Yes, kostar ju bara omkring 1000 spänn per natt så vi siktar helt klart på ett lyxigt hotell. Brorsan bodde på Bellagio förra året, vi är ej säkra om vi ska köra det eller Wynn (tror Wynn är "bäst"?).

Highway 1 är bättre SF->LA än tvärtom eller?

Vi är inte helt säkra faktiskt! Vi tror att vi ska spendera flest antar dagar i LA med omnejd eftersom det känns som flest saker finns där (Malibu, Venice, Bevery Hills, Hollywood.... osv). Jag tror att vi siktar på 1-2 dagar och 1 natt i Vegas (att klubba intresserar oss inte, och att komma in när man är två killar är rätt dyrt om jag förstått det rätt. Bara en kväll då vi går runt i olika casinon och spelar helt enkelt). Men kanske sista veckan i San Diego eller så, vi är inte helt säkra ännu. Tips? =)

Jag använde ebilshyra.se (numera rentalcars.com) och var nöjd.

GPS och kartor för Nordamerika köpte jag här hemma, men det kändes lite riskabelt att inte ha testat den på plats direkt så att man kan byta vid behov. Annars är vägarna (i alla fall i Florida) sanslöst körvänliga med bra skyltningar och väl tilltagna vägar.

Jämförelsesajt? Ska kika på det!

Jag vill gärna ha en GPS om man kör in i smågator och så. Att köra från storstad till storstad antar (hoppas) jag är lätt, problemet är bara att jag vill hitta lokalt också. Men det borde väl en GPS från Bestbuy/Walmart ordna? Är inte jättesugen att pröjsa över 20 dollar per dag för en GPS av biluthyrare när jag får en GPS för billigare pris i en teknikbutik.

Men man kanske kan nämna detta för biluthyrarna och pruta ner priset?

Vi köpte en GPS på Best buy för 110 $. Funkade utmärkt

Skönt att höra! Då kanske det är något vi gör. 110$ är ju ingenting. Det är billigare än att hyra en GPS i 6 (....) dagar.

3bz
2015-04-24, 23:06
Vet inte hur intresserade ni är av natur, vandringar osv, men om ni ändå ska åka 1 från LA SF så kan ni ju ta och titta på alla saker som finns i runt Los Padres/Big Sur: Pinnacles, Arroyo seco, limekilns etc. Sen har ni även en liten, och väldigt underskattad park i Point Lobos (http://www.parks.ca.gov/?page_id=571), väldigt fin natur och variation inom ett litet omåde, såg en hel del säl, utter och valar där.

Eftersom ni ändå kommer passera Carmel och Monterey så måste jag rekommendera akvariet där, lite dyrt, men värt det. Carmel tyckte jag själv inte om så mycket, visst är det pittoreskt, men känns som det mest bara är shopping där och restauranger där. En viss del av 17-mile drive är dock helt ok, fast det är en ganska kort sträcka, men ändå värt att se.

Tycker ärligt talat inte att highway 1 från SF till LA är så mycket att ha, förutom biten runt big sur. Då är biten norr of SF mycket trevligare, iaf det jag sett än så länge.

Om ni ändå ska smaka vin och åka till Muir woods så kan ni enligt mig (om ni nu inte har någon speciell vingård i åtanke) lika väl fortsätta highway 1 upp mot bodgea bay/sonoma coast state park, kanske stanna till vid Bodega dunes eller något på vägen, ganska fint där.
För att sedan ta väg 116 som följer Russian River en bit, ligger en hel del vingårdar/wineries (https://goo.gl/maps/YqCVs) på den senare delen av vägen där. Om ni är fans av Hitchcock så kan ni ju även åka in till själva byn Bodega där de spelade in "Fåglarna", ser ungefär likadant ut och samma byggnader finns kvar :) På vägen norrut från Muir woods så kan jag även rekommendera Point Reyes, är väldigt fint där.

Varför jag föreslår detta är för att i Juni-Juli när ni kommer så är det förbannat torrt och allting i inlandet är brunbränt och fult och runt napa kommer det inte se så trevligt ut. Nu vet jag ju att Napa är ett större namn och om det enbart är därför ni vill dit så är det ju förståligt, men finns ju en hel del bra vin från Sonoma county också.

Utöver detta så finns det, om ni gillar öl, en hel del bra bryggerier i det området: Lagunitas, Bear Republic, och Russian River Brewing. Det sistnämnda är väl speciellt värt att besöka då deras öl är väldigt svårt att få tag på.


Mina rekommendationer är lite biased mot natur och fina vyer, så ni får väl ha det i åtanke.

Till sist kan jag även nämna att Yosemite börjar bli lite uttorkat redan när ni kommer och vattenfallen kommer kanske inte vara så mycket att se då, om ni känner er lite mer äventyrliga och orkar boka i förväg kanske Half Dome är något att satsa på istället :)

Ah, glömde säga, om ni åker till Monterey så bör ni äta clam chowder på Old Fisherman's Grotto.

Agitator
2015-04-24, 23:34
Läskigt, all text du skrev 3bz kunde varit min text =)

Förutom att jag stannade i Carmel en längre tid hos släktingar. Allt du säger är klockrent och jag stämmer in i det hela.

Bila är kul i usa! Körde nog ~320 mil förrförra gången jag var där. Six flags vid LA är ett måste och X2, men rekomenderar extra passen så man skippar alla köer.

Det kostar dock när man börjar göra allt och försöker passa på allt. Men det är det värt! Nästan värt att skaka loss mer pengar än att snåla. För så ofta drar man inte iväg på 3 veckor och slösar pengar i usa.

Mitt tips är nog att bila och se så mycket som möjligt. Helt klart en del av charmen!

Eraserhead
2015-04-25, 08:14
Ni ska definitivt bila längs kusten från LA till Silicon Valley / San Francisco. Söder om Palo Alto finns en mysig liten stad nära kusten, där i skogarna med red wood stötte vi på den mest underliga trädgårds affär som sålde gigantiska järn / plåt statyer av dinosaurier och monster.... Minns inte namnet tyvärr - en riktig pärla som e saker man kan upptäcka förutom Napa Valley och SF.

LoveMachine
2015-04-25, 08:53
Har bara varit till ett ställe i Kalifornien, San Francisco, var där på en konferens. Väldigt trevlig stad och rätt gångvänlig, vilket uppskatta. Jag och min handledare hyrde sedan en cykel och cyklade sedan från Fisherman's Warf, över Golden Gate, till Sausalito och Shoreliney highway upp till Muir Woods. Väldigt häftig tur. Men det gick bitvis lite småtungt i uppförsbackarna. Men nedförslöpan mot Muir Woods var helt magisk. Fin utsikt, lagom slingriga vägar och bara att ligga på bromsen. Fega inte ur, ta cykel dit.

Rabi
2015-04-25, 11:23
Stort tack för tipsen.

Hur tycker ni att vi ska göra, hyra bil här från Sverige, eller hyra på plats?

Tänker att man ev. kan "deala" på plats så att underage fee blir mindre alt. att få ner GPS-avgiften (om man nu väljer att köra via dem istället för att köpa en).

L-Sami
2015-04-25, 11:45
San Francisco är en härlig stad att vandra i, arkitekturen är vacker. Att ta sig till Golden Gate bron är en fin upplevelse. Från Coit Tower på Telegraph Hill har man fin utsikt över hela Bay Area. Fishermans Wharf är en turistfälla med mycket folk, men det fanns en del sportaffärer där när jag var där.

Jag bodde på Venice Beach i LA, tränade på Gold's Gym och hängde på Nikki's Lounge på kvällarna, rätt bra mat där och sen visade de sport på TV. Skulle jag åka till LA igen skulle jag åka längs kustorterna, till Malibu t ex.

San Diego är något roligare mer kompakt än LA. Gaslamp District är någon slags kroggata med barer och restauranger. Titta på baseball i SD var en fin upplevelse, köpte några biljetter utanför arenan på matchdagen för ca 400kr. Om jag skulle åka dit igen skulle jag åka längs kustorterna och besöka fler stränder.

Fuark
2015-04-25, 12:11
Borde det inte teoretiskt sett vara billigare att köpa en bil där? En semi-gammal familjebil lär väl inte kosta så mycket?

Om man är iväg några veckor menar jag

Rabi
2015-04-25, 15:14
Borde det inte teoretiskt sett vara billigare att köpa en bil där? En semi-gammal familjebil lär väl inte kosta så mycket?

Om man är iväg några veckor menar jag

Vi skulle kunna komma undan väldigt billigt om vi hyrde en Ford Focus eller liknande, men eftersom vi kommer köra runt en del tänkte vi ev. hyra en Ford Mustang (ev. cabriolet). Allt som allt inkl. straffavgifter kommer vi hamna på drygt 14 papp.



L-Sami - okej! Min bror sa att San Diego var sådär. Antagligen bästa staden att bo i, men inte jättemycket att se. La Jolla och lite andra stränder osv, men att det mesta låg i LA?




För övrigt undrar jag kring outlets. Vilka är bäst? Vad är skillnaden? Är det samma pris och utbud? Jag har skrivit upp mig som "VIP" på premium outlets för att få rabattkoder. Preliminärt siktar vi på Las Vegas south premium outlet samt Cabazon. Bra eller ska vi köra på någon/några andra?

Är LV South bättre än North? Båda har 4.1 i Googlebetyg

Rabi
2015-04-28, 17:40
Hur bör man göra nu när dollarkursen är så dyr?

Såg att ifall man växlar pengar hos Forex så köper man en dollar för drygt 9 (!) kronor.

Om man köper med sitt vanliga Mastercard från Swedbank, vad kommer dollarn hamna på ungefär då?

Billigare med ICA banken?

Librish
2015-04-28, 18:01
ICA Banken är billigast.