handdator

Visa fullständig version : SLV gör broschyr om protein - varnar för kött


Morty
2015-04-22, 10:28
SLV har gjort en riktigt bra broschyr om proteinintag. Sågar några myter, ger förhoppningsvis inspiration och information om hur det lätt går att byta ut animalier mot vegetabilier. Bra läsning!

http://www.livsmedelsverket.se/globalassets/matvanor-halsa-miljo/kostrad-matvanor/stod-till-varden/protein---hur-mycket-ar-lagom.pdf

Många av oss skulle må bra av att byta ut endel av det protein vi får i oss via rött kött mot protein i form av till exempel baljväxter, som ärtor, linser, bönor eller tofu och andra sojaprodukter. Det skulle också vara bättre för miljön. Kött är det livsmedel som påverkar miljön mest.

XXXL
2015-04-22, 10:48
Varför allt hat mot vita raffinerade produkter.

Alexton
2015-04-22, 11:13
Riktigt bra broschyr tycker jag. Förklarar det vettigt och enkelt men även varför.
Bra länk där Morty.

Morty
2015-04-22, 11:54
Riktigt bra broschyr tycker jag. Förklarar det vettigt och enkelt men även varför.
Bra länk där Morty.

Eller hur! Tydlig, lätt att förstå och riktigt fint med exempelpersonerna på slutet. Absolut en länk att ge vidare i proteindebatten.

Varför allt hat mot vita raffinerade produkter.

För att deras hälsovinst är minimal mot mindre raffinerade vegetabilier.

Anders The Peak
2015-04-22, 12:56
När det gäller äldre så krävs det troligtvis mer protein än vad som rekommendas i SLV broschyr. Om de äldre styrketränar krävs det mer protein för äldre jämfört med yngre (http://biomedgerontology.oxfordjournals.org/content/70/1/57.short) för att få igång muskelproteinsyntesen(MPS).

3bz
2015-04-22, 18:34
När det gäller äldre så krävs det troligtvis mer protein än vad som rekommendas i SLV broschyr. Om de äldre styrketränar krävs det mer protein för äldre jämfört med yngre (http://biomedgerontology.oxfordjournals.org/content/70/1/57.short) för att få igång muskelproteinsyntesen(MPS).



The present data provide a reference point from which average estimates of the relative protein intake to maximally stimulate postprandial rates of MPS can be made for younger (~0.24 g/kg) and older (~0.40 g/kg) men. The protein intake references derived herein could be considered when setting protein intakes for older men (based on a balanced three-meal daily protein intake) and when developing nutritional strategies to maximize MPS and, potentially, maintain muscle mass.

Enligt deras förflag: 0.4g/kg per mål, med 3 mål per dag ger totalt 1.2g/kg.

I SLVs text så har de ju faktiskt tagit hänsyn till högre proteinbehov hos äldre och har satt undre gränsen till 15E% istället för 10E%. De 98-130g protein per dag som de rekommenderar blir ju 1.4-1.8g/kg/dag för en person på 70kg.

Vet inte riktigt vad du tycker att SLV har missat.

R Scarpa27
2015-04-22, 18:56
mkt bra läsning då jag själv är vegetarian.
men det där med att byta ut vissa produkter är ju en del sanning men endå inte sanningen :D
det där avgör en helhet av allt, så jag tkr inte man ska trycka i sig enbart fullkornsprodukter.
stor brödätare som jag är så kör jag ungefär 50/50.

new
2015-04-22, 19:29
Sojaprotein är ju värdelöst, fuck soja.

Sverker
2015-04-22, 19:34
Sojaprotein är ju värdelöst, fuck soja.

Hur tänkte du nu ?
SLV tar också miljöhänsyn och vegetariska alternativ är nödvändiga för hållbar utveckling.

R Scarpa27
2015-04-22, 20:11
Sojaprotein är ju värdelöst, fuck soja.

inte...
förklara...

new
2015-04-22, 20:55
Hur tänkte du nu ?
SLV tar också miljöhänsyn och vegetariska alternativ är nödvändiga för hållbar utveckling.

Säkert bra om man är vegetarian och inte tränar. Se nedan.

inte...
förklara...

http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=219455

Även guidol poängterar detta från en annan studie:
http://tyngre.se/artiklar/aer-vassle-baettre-aen-soja/?utm_content=buffer97fef&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

cero
2015-04-22, 21:39
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=219455

Märkligt med tanke på att sojaprotein anses vara fullvärdigt.

Sverker
2015-04-23, 17:27
Det är nog inte aminosyrorna som fattas utan isoflavonerna som leker östrogen.

Ännu mer intressant att effekten finns hos sojaisolat som rimligen borde innehålla mindre isoflavoner än koncentrat eller hela sojabönor.


Sitt still i båten så får vi se hur framtiden blir. Själv tycker jag att soja är OK för att ersätta kött någon gång då och då. En balans mellan miljön och machoegot:d.

cero
2015-04-23, 19:15
Det är nog inte aminosyrorna som fattas utan isoflavonerna som leker östrogen.

Är det bara maximal muskeluppbyggnad som potentiellt påverkas då eller är det även ett undermåligt alternativ för de som inte tränar?

JacobHeitmann
2015-04-23, 19:19
Fina grejer, tack Morty!

R Scarpa27
2015-04-23, 19:45
hur är det med quorn produkter i detta fall då?
det är ju fullvärdigt, men vad har folket att säga om denna svampprotein?

maqan
2015-04-26, 19:15
hur är det med quorn produkter i detta fall då?
det är ju fullvärdigt, men vad har folket att säga om denna svampprotein?

Quorn innehåller väl dessutom ägg om jag inte missminner mig.

R Scarpa27
2015-04-26, 19:42
Quorn innehåller väl dessutom ägg om jag inte missminner mig.

nix men vegansk quorn kommer detta året... :) för de som undrar och är veganer.

saxad text
Det vore fantastiskt att lansera ett sortiment med Quorn-produkter utan äggvita som passar veganer. Vi har arbetat på det i ett antal år, men vi har inte kunnat leverera den smak och konsistens som man ska kunna förvänta sig av våra Quorn-produkter. Nu tror vi att vi kan ha hittat en lösning som ger en fantastisk smak och konsistens, och vi hoppas kunna lansera ett sortiment veganska Quorn-produkter under 2015.

Peter Hansen
2015-04-27, 23:15
Synd att det inte finns fler leverantörer av quorn =( Det är nu helt sjukt dyrt! jag skulle lätt byta många måltider mot quorn om ekonomin tillät.