handdator

Visa fullständig version : Drycker, eldorados blandsaft


aliquis
2004-04-03, 14:24
Det här med drycker, om man vill hålla energiinnehållet lågt är det ju vatten som gäller. Vill man ha maximalt med näring är ju juice bättre, men ger runt 50kcal/100g om det är apelsinjuice och strax där under för en del andra juicer. Bästa kombinationen är ju naturligtvis vatten och en frukt.

Men men, en del vill ju inte dricka enbart vatten jämt och ständigt, men att peta i sig 50kcal/dl dryck blir ju snabbt några hekto fett ;D.

Då finns ju läsk och saft, kaloriinnehållet är något lägre än för juice men näringsinnehållet sjönk rejält, speciellt om vi talar läsk. Det finns ju dock läsk som i det närmaste är fri från kalorier, typ pepsi max, priset blir dock saftigt och man får en del koffein och fosforsyra på köpet som man kanske inte ville ha.
Sedan har vi ju fun light, saft fast utan energi, lägre pris än pepsi max och totalt fri från näringsämnen. Men jag skulle vilja kugga läsken rakt av, oftast syntetiska smakämnen och massa socker, samma sak gäller pepsi max och fun light egentligen då man visserligen inte får några kalorier eftersom man bara sitter och häller i sig kemikalier.

Återstår då saft, fast saft kan ju inte vara bättre? Bobs 1+7 blandsaft innehåller 9% juice och 7.5% i den drickfärdiga saften vilket ger 35kcal/dl. Nästan i närheten av juicen på energiinnehållet men bara 1/10 av näringen, dvs inget vettigt alternativ den heller.

MEN så hittade jag eldorados saft på willys idag, den är mycket billigare än pepsi max med sina 1.60kr/l, den är tom billigare än fun light. Även denna innehåller 9% juice, men skillnaden är att den bara ger 10kcal/dl, dvs lågkalorisaft fast med näring och mindre mängd kemikalier. Knepet är att den är sötad med både socker och sötningsmedel (acesulfam K, aspartam och sackarin).
100ml ger 10kcal, 100ml innehåller 9ml juice, 9ml juice ger ca 0.09*45=4kcal. Alltså innehåller 1dl saft 6kcal socker, eller 1.5g socker. Och om ett glas saft innehåller 3g tillsatt socker så kanske man kan leva med det?

Så summa sumarum blir att dom som gillar vatten bör dricka vatten med frukt, dom som skiter i energiöverskottet kan dricka juice, men vi andra kan köpa eldorados blandsaft och dricka med något sånär gott samvete då den innehåller väldigt lite energi och drygt 40% av denna är ifrån frukt.

Rangordningen lär ju bli något i stil med:
vatten+frukt, vatten, juice, eldorado saft, fun light, sockerfri läsk, saft, läsk.

Ah, te är ju dock favoriten, inga konstiga kemikalier (eller massa aromer i en del, tänkte inte på det, får skippa dom och köra på naturligt smaksatta téer) och lågt energiinnehåll också. Frågan är ju bara hur bra koffeinet och garvsyran är.

Konstigt att det inte finns någon saft gjord på juice och sötningsmedel bara. (Kanske vore något, köpa juicekoncentrat i butik, spä den mer än den skall spädas och hälla i flytande sackarin själv.)

rajraj

karrl
2004-04-03, 15:08
har hört att te är olämpligt att dricka eftersom mycket gifter/kemikalier finns kvar från besprutning mm. Om det inte är ekologiskt odlat förstås.

aliquis
2004-04-03, 17:20
Ah, kan det säkert ligga en hel del i, nåja, ekologiskt te i fortsättningen då, de brukar ju vara rättvisemärkta också så :)