handdator

Visa fullständig version : Konditionsträning


intet
2004-03-31, 20:39
Hejsan, första gången jag postar i detta forum men jag är säker på att här finns en hel del kunniga personer som kan hjälpa mig.

Och nu till mitt problem, jag rycker i juni in som jägarsoldat, specialist i Arvidsjaur och måste se till att min kondition håller måtten. Jag har tagit det ganska lugnt nu under vintern eftersom att det är lite svårt att springa, kanske sprungit någonstans runt milen 2ggr i veckan.
Men för några veckor sedan började jag få ont i hälen och jag kontaktade någon doktor och över telefon sa denne att det förmodligen var hälsporre, han tyckte att jag skulle införskaffa en specialsula för just detta och jag införskaffade en hälkil ifrån The Footlab, efter att ha använt denna ett tag så blev det genast bättre.

Iom detta skaffade jag också ett månadskort på simhallen vi har här och fick därigenom tillgång till Spinning, Simning (och gym). Jag kör nu mestadels spinning och det har börjat funka bättre och bättre.

Så nu undrar jag hur ni tycker att jag bör lägga upp min konditionsträning, jag har en hel del tid över och kan nog köra åtminstone fyra dagar i veckan om det inte finns någon större risk för överträning.

Ger simningen något på konditionen eller är det enbart spinning som gäller?

Jag bör ganska snart kunna ta mej ut i löparspår som är mjuka och sköna, tror ni att man kan ge sig på dessa? Jag testade att ta strax under milen i förrgår med hälkilen och det gick ganska bra, började känna av hälen lite framåt slutet dock :rolleyes:.

z_bumbi
2004-03-31, 20:52
Om du har problem med hälen så simma och cykla mer tills hälen har vant sig vid att belastas. Konditionsmässigt för hjärta och lungor är det ingen skillnad.

Men för att du ska kunna springa måste du just springa så du får öka på dosen försiktigt fram till inryck.

Släng in lite styrketräning en eller två gånger i veckan när du ändå är igång.

Fyra gånger per vecka där två pass är längre konditionspass och två är gympass följt av intensivare konditionsträning kanske är lagom.

intet
2004-03-31, 20:59
Originally posted by z_bumbi
Om du har problem med hälen så simma och cykla mer tills hälen har vant sig vid att belastas. Konditionsmässigt för hjärta och lungor är det ingen skillnad.

Men för att du ska kunna springa måste du just springa så du får öka på dosen försiktigt fram till inryck.

Släng in lite styrketräning en eller två gånger i veckan när du ändå är igång.

Tack så mycket för ditt svar.
Styrketräning kör jag tre ggr i veckan och det känns bra, jag kör också karate 2 ggr i veckan.
Åkej, jag tar iallafall och väntar på att löparspåren blir torra och fina så får jag se om jag springer någon vända och känner efter hur det känns.
Jag tror att jag fortsätter med spinningen men simningen är lite svår, fullt med medelålders ehrm vågar man säga tanter? som fyller bassängen och det är omöjligt att få upp pulsen i den takten :(, nåväl tack för dina råd, jag skall nog försöka få kontakt med någon slags doktor igen som kan ge mej lite direktiv angående hälen.

z_bumbi
2004-03-31, 22:19
Tränar du så mycket redan kan 4 extra konditionspass bli ganska mycket extra träning.

Tanman
2004-04-01, 09:45
Sa läkaren verkligen att du skulle fixa en hälkil? Är det hälsporre du har ska du tvärtom ha antingen ortosulor eller en sula med ett hål för "sporren", absolut INTE hälkil. Är det däremot hälsenan som krånglar så hjälper en hälkil och eftersom det verkar ha blivit bättre så fortsätt med hälkilen men skaffa ortopediska inlägg också.
I lumpen (om man är tex jägarsoldat) får många problem med just hälsenan eftersom man marscherar så mycket i kängor, att då kunna använda inlägg redan från början är en stor fördel.

Vad gäller träningen så börja med vadpress men kör bara den negativa fasen. Du går alltså upp på tå och släpper sedan ner långsamt. När du går upp på tå hjälper du till med armarna (häng i en stång etc) så du inte belastar vaden koncentriskt. Uppta löpningen när du inte längre får ont och träna gärna längre pass med ryggsäck där du bara är ute och går. Fjällvandring eller plocka svamp är kanon.

Lycka till.

Droog
2004-04-01, 10:51
Hälsporre är inget man helt plötsligt får, det är en lång och smärtsam process. Dessutom är det oftast inget som yngre får. Förstadiet eller kanske första varningstecknen är att det börjar ömma i/under hälen. Oftast är det då s.k. uttrampad/utfluten fettkudde. I hälen har du nämligen en fettkudde som ska skydda benet i foten. Den är ganska lätt att trampa ut om man springer på hårt underlag, hårt underlag där du jobbar/går skola, dåliga skor etc.

Om du blev bra av en mjuk hälkil så gissar jag på att du haft dålig dämpning i skorna/sprungit på asfalt eller is, dåliga skor på fritiden?

Mina råd är alltså, spring på mjukt underlag, ha bra dämpade träningsskor och vardagsskor, köp ortopediska inlägg om du har råd. Kostar ca 1500kr om de är individuellt anpassade. Det är värt varenda krona, själv har jag tre st. Hade precis samma symptom som dig då jag skaffade mitt första par. Det var då jag gymmat ett tag och gått upp ca 10kg på kort tid.

Kalleh
2004-04-01, 21:17
Det låter som en lite knivig situation du sitter i. Visst kan man öka konditionen lika bra med spinning och simning. Men som tidigare sagt, och som jag ser det och har erfarenhet av så finns det bara ett sätt att bli bra på löpning och det är bara ut och springa. Och jag skulle tro att du i din tjänst som jägare kommer att gå och springa bra mycket mer än du kommer köra spinning... Det går rätt snabbt att bygga upp konditionen, bara att sticka ut och tugga terräng så fort foten blir bättre...

:hbang:

intet
2004-04-01, 21:19
Japp, jag kikade runt efter lite info om hälsporre och det är nog som du säger Droog, det är förmodligen bara något förstadium till hälsporre, eller helt enkelt något annat. Skorna jag går i på fritiden är väldans dåliga och jag ska införskaffa nya och se om det gör någon skillnad, men skorna jag har att springa i är nya och borde inte innebära något problem. Jag har också åkt en hel del snowboard där just vänster (bak) hälen har åkt på en hel del stryk utav för höga hopp och platta plandningar.
Ortopediska inlägg känns lite overkill men om det inte blir bättre så kan nog det bli nödvändigt, särskilt i lumpen.
Tack för alla tipsen Tanman och jo det börjar nästan bli dags för lite vandringar, inväntar bara kängorna som vi skall få ut lite innan så att man kan sätta igång med dom också.

Nåväl, tack för alla svar och jag fortsätter helt enkelt vidare med motionscykeln tills jag kan springa i löparspåren igen och införskaffar nya skor.

EDIT: Kalleh, japp, menmen bara att göra det bästa utav situationen :cool: