handdator

Visa fullständig version : Ökad risk för levercancer av lightläsk


King Grub
2014-12-22, 17:07
6 procent högre risk per burk.

Purpose

The aim of the study was to assess associations between intake of combined soft drinks (sugar sweetened and artificially sweetened) and fruit and vegetable juices and the risk of hepatocellular carcinoma (HCC), intrahepatic bile duct (IHBC) and biliary tract cancers (GBTC) using data from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition cohort of 477,206 participants from 10 European countries.

Methods

After 11.4 years of follow-up, 191 HCC, 66 IHBC and 236 GBTC cases were identified. Hazard ratios and 95 % confidence intervals (HR; 95 % CI) were estimated with Cox regression models with multivariable adjustment (baseline total energy intake, alcohol consumption and intake pattern, body mass index, physical activity, level of educational attainment and self-reported diabetes status).

Results

No risk associations were observed for IHBC or GBTC. Combined soft drinks consumption of >6 servings/week was positively associated with HCC risk: HR 1.83; 95 % CI 1.11–3.02, p trend = 0.01 versus non-consumers. In sub-group analyses available for 91 % of the cohort artificially sweetened soft drinks increased HCC risk by 6 % per 1 serving increment (HR 1.06, 95 % CI 1.03–1.09, n cases = 101); for sugar-sweetened soft drinks, this association was null (HR 1.00, 95 % CI 0.95–1.06; n cases = 127, p heterogeneity = 0.07). Juice consumption was not associated with HCC risk, except at very low intakes (<1 serving/week: HR 0.60; 95 % CI 0.38–0.95; p trend = 0.02 vs. non-consumers).

Conclusions

Daily intake of combined soft drinks is positively associated with HCC, but a differential association between sugar and artificially sweetened cannot be discounted. This study provides some insight into possible associations of HCC with sugary drinks intake. Further exploration in other settings is required.


Consumption of soft drinks and juices and risk of liver and biliary tract cancers in a European cohort. Eur J Nutr (2014).

http://link.springer.com/article/10.1007/s00394-014-0818-5?no-access=true

Gpajpen
2014-12-22, 22:10
Så om man trycker några liter lightläsk i veckan (säg 330 cl givet att en burk är 33cl) så är chansen 60% högre? Rätt/fel?

Om det är rätt undrar jag hur länge den risken står sig? Jag menar jag kan ju konsumera lightläsk i 2månader sen köra utan i 10månader, sett på ett år.

R Scarpa27
2014-12-22, 22:33
en annan kör ju light produkter dagligen... gäller detta något specifikt sötningsmedel eller just light läsk??

nej har ej läst igenom allt därav frågan. om någon vill besvara.

hampfuz
2014-12-22, 22:48
Fast det handlar väl om läsk sötad med både socker och sötningsmedel?

King Grub
2014-12-22, 22:53
In sub-group analyses available for 91 % of the cohort artificially sweetened soft drinks increased HCC risk by 6 % per 1 serving increment (HR 1.06, 95 % CI 1.03–1.09, n cases = 101); for sugar-sweetened soft drinks, this association was null

..

hampfuz
2014-12-22, 23:06
Ah. Det är jag som skumläser dåligt.

Agitator
2014-12-22, 23:06
6 procent per burk. Borde vara död nu alltså.

King Grub
2014-12-22, 23:15
6 procent per burk. Borde vara död nu alltså.

Risken att drabbas blir inte 6%, 12%, 18%, osv...

Grundskolematematik.

Om man som i studien har en "basrisk" på 101 av 476968 (antalet cancerpatienter / totala antalet studiedeltagare) så är det 0.021%. En 6% ökning av den risken innebär i stället 0.024%, dvs 2.24 personer av 10000 drabbas.

Bossebäver
2014-12-22, 23:20
Jag löper uppenbarligen en 30x365x7=76 350% större risk för levercancer än icke-aspartamkonsumerande människor. Om den här korrelationen är korrekt observerad torde aspartam vara orsaken till en majoritet av all levercancer i världen. Läskig tanke, men jag sitter lugnt i båten.

PureWhey
2014-12-22, 23:22
Risken att drabbas blir inte 6%, 12%, 18%, osv...

Grundskolematematik.

Om man som i studien har en "basrisk" på 101 av 476968 (antalet cancerpatienter / totala antalet studiedeltagare) så är det 0.021%. En 6% ökning av den risken innebär i stället 0.024%, dvs 2.24 personer av 10000 drabbas.

Detta är något jag nästan hör folk missförstå dagligen, så svårt kan det knappast vara att förstå.

hampfuz
2014-12-22, 23:27
HR på 1.83 av levercancer om man dricker mer än 2 liter läsk sötad med antingen socker eller sötningsmedel i veckan... Det är ju ändå nästan dubbelt så stor risk.

Xtreme-G
2014-12-22, 23:28
Jag löper uppenbarligen en 30x365x7=76 350% större risk för levercancer än icke-aspartamkonsumerande människor.

Ifall du dricker 30x365x7 burkar läsk per vecka kanske det är dags att se över sin konsumtion. Det är alltså per vecka det gäller.

Sheogorath
2014-12-22, 23:57
Läskig tanke.

Höhö

wilhelmblomgren
2014-12-23, 00:03
Sitter i skrivande stund och dricker min tredje liter light-läsk för dagen...

Agitator
2014-12-23, 00:29
Risken att drabbas blir inte 6%, 12%, 18%, osv...

Grundskolematematik.

Om man som i studien har en "basrisk" på 101 av 476968 (antalet cancerpatienter / totala antalet studiedeltagare) så är det 0.021%. En 6% ökning av den risken innebär i stället 0.024%, dvs 2.24 personer av 10000 drabbas.

Detta är något jag nästan hör folk missförstå dagligen, så svårt kan det knappast vara att förstå.

Nej, jag förstod ju hur det låg till.

Poängen var att grubs enda rad var 6% högre per burk. Och när vi då i varenda tråd har folk som frågar om vad det hela betyder samt aldrig orkar läsa/tyda materialet och alltid tittar på grub.

Skönt att han kom med en bra förklaring som var utförlig. Kunde ha skrivit något liknande själv, men alla skulle fortfarande vänta på Grubs inlägg innan de känner sig trygga.



Minns förra omgången med 30 procent högre risk för cancer vid hög konsumption av rött kött :)

PureWhey
2014-12-23, 00:33
Läser du nån gång 30 procentenheter kan det kanske vara dags för en tankeställare... ;)

Bossebäver
2014-12-23, 18:27
Ifall du dricker 30x365x7 burkar läsk per vecka kanske det är dags att se över sin konsumtion. Det är alltså per vecka det gäller.

Jag har 10 kg fett till som ska bort, det är av högre prioritet. Sluta med pepsi max och tappa fett samtidigt är som att cykla uppför backen och ner samtidigt.

Höhö

:d

Nej, jag förstod ju hur det låg till.

Poängen var att grubs enda rad var 6% högre per burk. Och när vi då i varenda tråd har folk som frågar om vad det hela betyder samt aldrig orkar läsa/tyda materialet och alltid tittar på grub.

Skönt att han kom med en bra förklaring som var utförlig. Kunde ha skrivit något liknande själv, men alla skulle fortfarande vänta på Grubs inlägg innan de känner sig trygga.



Minns förra omgången med 30 procent högre risk för cancer vid hög konsumption av rött kött :)

Siffrorna är ändå alarmerande höga. Det är trots allt inte så ovanligt med 1,5 liter om dagen, vilket blir en relativt betydande riskökning.

Sverker
2014-12-23, 18:34
Juice consumption was not associated with HCC risk, except at very low intakes (<1 serving/week: HR 0.60; 95 % CI 0.38–0.95; p trend = 0.02 vs. non-consumers)..

Ja, varför inte. Vattenlösliga antioxidanter är kanske svaret.
Att extrapolera och anta att vattenlösliga antioxidanter kan skydda levern när den bryter ned fenylalanin och metanol.





....fast det är mycket extrapolerat och säga att light apelsinläsk är svaret:em: