handdator

Visa fullständig version : Fiber och fruktintag associerade med en minskning av total mortalitet


JacobHeitmann
2014-11-22, 14:45
Background: Few observational studies have examined the effect of dietary fiber intake and fruit and vegetable consumption on total mortality and have reported inconsistent results. All of the studies have been conducted in the general population and typically used only a single assessment of diet.

Objective: We investigated the association of fiber intake and whole-grain, fruit, and vegetable consumption with all-cause mortality in a Mediterranean cohort of elderly adults at high cardiovascular disease (CVD) risk by using repeated measurements of dietary information and taking into account the effect of a dietary intervention.

Design: We followed up 7216 men (55–75 y old) and women (60–75 y old) at high CVD risk in the Prevención con Dieta Mediterránea (PREDIMED) trial for a mean of 5.9 y. Data were analyzed as an observational cohort. Participants were initially free of CVD. A 137-item validated food-frequency questionnaire administered by dietitians was repeated annually to assess dietary exposures (fiber, fruit, vegetable, and whole-grain intakes). Deaths were identified through the continuing medical care of participants and the National Death Index. An independent, blinded Event Adjudication Committee adjudicated causes of death. Cox regression models were used to estimate HRs of death during follow-up according to baseline dietary exposures and their yearly updated changes.

Results: In up to 8.7 y of follow-up, 425 participants died. Baseline fiber intake and fruit consumption were significantly associated with lower risk of death [HRs for the fifth compared with the first quintile: 0.63 (95% CI: 0.46, 0.86; P = 0.015) and 0.59 (95% CI: 0.42, 0.82; P = 0.004), respectively]. When the updated dietary information was considered, participants with fruit consumption >210 g/d had 41% lower risk of all-cause mortality (HR: 0.59; 95% CI: 0.44, 0.78). Associations were strongest for CVD mortality than other causes of death.

Conclusion: Fiber and fruit intakes are associated with a reduction in total mortality.

http://ajcn.nutrition.org/content/100/6/1498.short?rss=1

Klein
2014-11-22, 21:26
Jag vill se en studie på munhälsa och fruktintag.

King Grub
2014-11-22, 21:31
http://www.who.int/nutrition/topics/5_population_nutrient/en/index21.html

tlk
2014-11-23, 14:09
Finns även indikationer på att fruktätande påverkar parodontitprogression (http://europepmc.org/abstract/MED/2598575).

Klein
2014-11-24, 00:57
Man ska alltså ha klart för sig att hög fruktkonsumtion är dåligt och att man bör undvika fruktjuice. Om man vill ha hälsosamma tänder dvs.

Sniggel
2014-11-24, 01:02
Kul att se en tråd startad av Heitmann och sista svaret är från Klein :d

Klein
2014-11-24, 01:19
http://www.marksdailyapple.com/nutritional-cures-for-damaged-teeth/

En fruktarians historia.

Klein
2014-11-24, 01:21
En studie på tanderosion hos råa fruktätare:

http://www.karger.com/Article/Abstract/16498

cero
2014-11-24, 02:58
http://www.marksdailyapple.com/nutritional-cures-for-damaged-teeth/

En fruktarians historia.

Oh boy. Alla äpplen i papperskorgen.

The dentist didn’t mince words when telling me he’d never seen someone so young with such a terrifying mouth

JacobHeitmann
2014-11-24, 11:02
Det behövs absolut en större medvetenhet om hur man sköter sina tänder, speciellt bland dem som äter mer syrlig frukt. Att bara rekommendera ett högre fruktintag borde även komma med info om grundkunskap kring hur man sköter munhälsan.

Ett tips är att skölja munnen (http://nutritionfacts.org/video/plant-based-diets-dental-health/) för att få borta syrorna. Frukt idag äts ofta omoget (gröna bananer, apelsiner som är svåra att veta om dem egentligen är mogna osv) som gör att dem innehåller mer syror som annars brytits ner i mogen frukt.
Skal, frön och liknande som fastnar mellan tänderna är också att hålla koll på, det är viktigt skit. Folk tänker inte på sånt.

Sen får man förstås titta på vad man äter i övrigt. Godis och torkad frukt fastnar lätt i och mellan tänderna, läsk (sockerfri cocakola verkar var värst). Rawfoodare äter ofta syrade grönsaker, äppelcidervinäger och käkar mycket "efterrätter" med en kombo av torkade frukter och nötter. Dem blir också mer "medvetna" och slutar borsta tänderna med flour som brukar ha stora konsekvenser i sig själv.

En jämförelse mellan veganer (som åt mer frukt, tomater och grönsaker) och omnivorer fann man inga skillnader i plack, gingivit, håligheter eller tandlossning, men de hittade en större förekomst av demineralisering och vita fläckar hos de veganer jämfört med de allätande sådana, som är markörer för ökad erosion. Samtidigt hade omnivorerna ett lägre pH i munnen, som inte är så bra under längre stunder.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21217622

Många tror att det är bra att borsta tänderna efter ett fruktmål men det är faktiskt sämre eftersom syrorna mjukar upp emaljen och kan ta skada vid tandborstning.

Vad är då lösningen på detta? Skölj munnen efter varje fruktmål med vanligt vatten. Svishla mellan tänderna och använd tandtråd för att få bort partiklar. Jag använder mig av Plackers och liknande, aldrig tandtråd. Borsta tänderna minst en 60 minuter efter måltiden.
Har man även mindre bra salivproduktion från början är det extra viktigt att man håller munnen ren under dagen och under natten.
Bladgrönsaker och annan mat med högt pH är även fördelaktigt för att hålla en god munhälsa.

Det är väldigt få som äter 5+ portioner frukt per dag (endast 2 av 10) så det är klart att den här informationen inte pratas om dagligen. Många måste tyvärr upptäcka detta själv den hårda vägen, som är både dumt och onödigt.


http://photos-f.ak.instagram.com/hphotos-ak-xfa1/10788016_631081597002565_1067549802_n.jpg
Själv så käkar jag just nu 8 bananer och 6 apelsiner för att fira att jag sköter mina tänder på rätt sätt. :thefinger

Klein
2014-11-24, 11:38
Man bör ha i åtanke att orangutanger och chimpanser som har betydligt tjockare emalj än moderna människor är väldigt noga med att bara äta mogen frukt.

De eventuella hälsofördelar som erhålles från frukt och grönt verkar dessutom maximeras redan vid 0.5kg om dagen så finns ingen anledning att gå till extremer.

Klein
2014-11-24, 11:41
http://photos-f.ak.instagram.com/hphotos-ak-xfa1/10788016_631081597002565_1067549802_n.jpg
Själv så käkar jag just nu 8 bananer och 6 apelsiner för att fira att jag sköter mina tänder på rätt sätt. :thefinger

Det enda jag tänker på när jag ser din dignande fruktbägare är vad som kommer att komma ut i andra änden av din kropp. Ve och fasa.

hampfuz
2014-11-24, 11:45
Det enda jag tänker på när jag ser din dignande fruktbägare är vad som kommer att komma ut i andra änden av din kropp. Ve och fasa.

Avföring? Ja, fy.

Morty
2014-11-24, 11:46
Det enda jag tänker på när jag ser din dignande fruktbägare är vad som kommer att komma ut i andra änden av din kropp. Ve och fasa.

Va, det är ju en osannlikt trevlig upplevelse med toabesöken när man äter mycket frukt.

exevision
2014-11-24, 11:48
Finns även indikationer på att fruktätande påverkar parodontitprogression (http://europepmc.org/abstract/MED/2598575).

Till det bättre om jag tolkar det rätt.

Klein
2014-11-24, 11:49
Va, det är ju en osannlikt trevlig upplevelse med toabesöken när man äter mycket frukt.

Inte för mig. Jag kan inte äta mycket frukt, grönt eller fullkorn. Får hemoröjder bara jag tänker på det.

Morty
2014-11-24, 11:50
Thus, to conclude, it was found that the consumption of a high amount of apples and to a lesser degree grapes contributed significantly to dental caries. However, the above fruits had a beneficial effect on the periodontal status.

Ja, bra mot parodontit men ökar också risken för karies, av precis de anledningar som Heitmann skriver här över

JacobHeitmann
2014-11-24, 11:55
Det enda jag tänker på när jag ser din dignande fruktbägare är vad som kommer att komma ut i andra änden av din kropp. Ve och fasa.

Nä nu jävlar, nu gick du över gränsen. :D

tlk
2014-11-25, 07:15
Det behövs absolut en större medvetenhet om hur man sköter sina tänder

Agreed.


Ett tips är att skölja munnen för att få borta syrorna.


Förslagsvis med fluorskölj eller te.


(sockerfri cocakola verkar var värst)


Wait. wat. Värst på vilket sätt?


En jämförelse mellan veganer (som åt mer frukt, tomater och grönsaker) och omnivorer fann man inga skillnader i plack, gingivit, håligheter eller tandlossning, men de hittade en större förekomst av demineralisering och vita fläckar hos de veganer jämfört med de allätande sådana, som är markörer för ökad erosion. Samtidigt hade omnivorerna ett lägre pH i munnen, som inte är så bra under längre stunder.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21217622


Den här var intressant. Tyvärr får jag inte tillgång till fullängdaren. Så jag får väl utgå från abstracten...

Jag ser ingen antydan till att de har mätt plack, tandlossnings och gingivit alls?

Vad de dock ser är större demineralisering och karies. White lesions - "vita fläckar" - är just tecken på kariessjukdom och inte markörer för ökad erosion.

Att omnivorerna förefaller ha lägre pH i salivet förefaller inte ha ökat erosionen så det är väl inte så mycket att bry sig om då. Sen framgår det tyvärr inte vilket saliv de faktiskt har mätt? Kanske det framgår i fullängdaren.

Lite dålig samplesize dock... är tveksam till att studien har power nog.



Bladgrönsaker och annan mat med högt pH är även fördelaktigt för att hålla en god munhälsa.


Källa på detta?



Annars tycker jag det är trevligt att läsa att du tar hand om dina tänder så bra. Detta gör mig glad.



Till det bättre om jag tolkar det rätt.

Du tolkar helt rätt. Men det är bara en liten studie och det är verkligen inte fullt etablerat att kost öht. har någon påverkan på parodontitprogression. Forskningsunderlaget att det potentiellt är så håller på att bli lite smått bättre men ändå liksom...

Ja, bra mot parodontit men ökar också risken för karies, av precis de anledningar som Heitmann skriver här över

Det är inte fullt så enkelt. Det renomerade forskarteamet Heitmann & Klein refererar till enstaka studier om frukt och tandhälsa. Andra har inte riktigt kommit till samma konklusion. Se t.ex. http://www.kolozzeum.com/forum/showpost.php?p=7198111&postcount=3 (tldr: titta på tabellen).

Morrris
2014-11-25, 09:42
Finns även indikationer på att fruktätande påverkar parodontitprogression (http://europepmc.org/abstract/MED/2598575).


Trådkapning: jag gillar Dentosal. Är den skadlig för emaljen?

Morty
2014-11-25, 10:05
Wait. wat. Värst på vilket sätt?
.

Fosforsyran.

tlk
2014-11-25, 11:07
Trådkapning: jag gillar Dentosal. Är den skadlig för emaljen?

Om vi estimerar att den har samma RDA som En Annan Tandkräm Med Bikarbonat (TM) så nej.

https://www.dentisse.com/sites/default/files/attachments/jcd_web.pdf

Fosforsyran.

Jag undrar lite hur den skulle vara mer skadlig för tänderna än t.ex. vanliga coca cola.

King Grub
2014-11-25, 11:37
In vitro: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4025425/

tlk
2014-11-25, 13:01
In vitro: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4025425/

Ty.

E331 minsann.


Jag resonerar ändå som så att icke-light är värre även om det inte skapar lika mycket erosion just för att det ökar risken att man insjuknar i karies.

JacobHeitmann
2014-11-25, 16:05
Agreed.
Förslagsvis med fluorskölj eller te.

Grönt te verkar vara helt ok faktiskt. (http://nutritionfacts.org/video/whats-the-best-mouthwash/) Inte alltid man har det lättast till hands bara. Eller kanske lite krångligt att ha flourskölj i fickan så fort man ska gå utomhus.

Agreed.
Den här var intressant. Tyvärr får jag inte tillgång till fullängdaren. Så jag får väl utgå från abstracten...


http://i.gyazo.com/3785329d1ed214a3494991a8237b74ac.png
https://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0CDEQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.researchgate.net%2Fpublicatio n%2F49739421_Oral_implications_of_the_vegan_diet_o bservational_study%2Flinks%2F0c96051b484ae6396f000 000&ei=RHJ0VIXLFeKpyQO3qoL4Cw&usg=AFQjCNHzBQqnMz3kLwXiyGv3Xc-ifUsLmQ&sig2=PpCoSdeUxMNL3IgDg7GJ2Q&bvm=bv.80185997,d.bGQ&cad=rja


Källa på detta?


Det är möjligtvis mer sannolikt att tuggandet av fiberrika grönsaker som stimulerar salivutsöndringen, som hjälper till att buffra ett lägre pH. Även "borstningen" med fibrerna kanske håller tänderna renare.

Meats and foods high in fiber, such as fresh fruits and
vegetables, help clean the teeth of food particles and sugars during the chewing
process. These foods promote saliva flow, which helps rinse the teeth of food
particles. Saliva also neutralizes the acid.
Although fresh fruits and vegetables do contain carbohydrates that can be
fermented by bacteria, the fiber content counteracts the effect and helps clean the teeth, therefore protecting against dental caries.
http://www.nmhr.org/retreat/2010/5-21-1515m-mccoy2.pdf
även ADA: http://www.ada.org/en/Home-MouthHealthy/nutrition/

Men vi drämmer till med en hypotes som jag har: Min hypotes är att dom pH-positiva mineralerna i bladgrönt kan hjälpa till att neutralisera det lägre pH:t, från annan mat med lägre pH.

The caries process can be described as loss of mineral (demineralization) when the pH of plaque drops below the critical pH value of 5.5; the critical value for enamel dissolution is 5–6, and an average pH of 5.5 (8, 9) is the generally accepted value. Redisposition of mineral (remineralization) occurs when the pH of plaque rises.

Tyvärr kan jag inte bevisa det när det mest gjorts experiment med ost. :D

Diet and nutrition may favor remineralization when their content is high in calcium, phosphate, and protein. In experiments using processed cheese and sucrose solutions, Jensen and Wefel (90) showed that processed cheese was anticariogenic.
http://ajcn.nutrition.org/content/78/4/881S.full

Om man jämför ost (cheddar) med spenat med E% har spenat mer kalcium, fosfor och protein. ÅH DÄ Ä JU BRA ASSÅ! :D
http://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/9117/2
http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2626/2

ADA säger också: Cheese, milk, plain yogurt, calcium-fortified tofu, leafy greens and almonds, are foods that may benefit tooth health thanks to their high amounts of calcium and other nutrients they provide.

Bara en hypotes, inget annat. :)

tlk
2014-11-25, 16:31
Tack för screenshotet ur artikeln. Då var det utrett. Inte jätteförvånande ändå att plackindexet förblev oförändrat.. även om man potentiellt kunde tänkt sig lite "borst-effekt" av det ökade fibertuggandet. Nu råkar ju då plackindex det normala sättet att mäta hur rent man håller och det förefaller som att någon borsteffekt inte har funnits.

Mycket trevligt iaf att de inte bara har mätt DMFT utan också räknat mängden initialkaries (dvs. white lesions).. de leder ju i normalfallet, om inget ändras i den lokala miljön, till en ökad DMFT. Även att de har uppmärksammat att det är på t.ex. buckalytorna i ena gruppen. Hur de har lyckats hitta white lesions i approximalutrymmena förstår jag inte riktigt.. men det är ju lite av en sidosak (pun intended).

Klurig studie ändå. Spannet på hur länge individerna har varit på "vegan diet" (som kan betyda så mycket olika) är rätt stort, likaså andra gruppen. Och så små sample sizes.. och med en så pass multifaktoriell sjukdom som karies blir det hyfsat komplext. Men den pekar ju definitivt ut ett bra område att forska mer i. Fram tills dess kör jag på WHOs spår och fortsätter äta mina 5-10-ish frukter om dagen (jag börjar knappa in på dig....).

Och jo det är en helt gångbar hypotes som du har alltså. Och citaten du har är många "may", och det är just där forskningsläget är... även på ost ligger det till som så att det är långt ifrån säkert att det har någon positiv påverkan på remineralisering. (se t.ex. http://www.socialstyrelsen.se/tandvardsriktlinjer/sokiriktlinjerna?search=probiotika&#listing).

Jag är lite tveksam till att man faktiskt kommer att se någon vettig effekt in vivo. Remineralisering av tänder är en relativt långsam process och den korta tid du faktiskt har produkter från maten i munnen hinner nog inte göra särskilt mycket skillnad... speciellt inte i kombination av att du just får ökad salivering när du tuggar och din oral clearance ökar radikalt jmf. med vilosaliveringen (som normalt är den som står för tillförsel av mineral för remineralisering).

Det kvarstår då eventuellt att just tuggande längre tid / mer fibrer skulle vara positivt och ge en snabbare sänkning av pH i plack. Det låter iaf inte helt ovettigt. Saliv är bra saker.

Tyvärr rätt svårt att få till en vettig studie utanför labbet för att kolla hur det ligger till.




och för att klargöra så är mineralisering/demineralisering i karies-sammanhang inte riktigt samma sak som vad det är i erosions-sammanhang (där det inte blir någon remineralisering, och demineraliseringen inte ger samma sorts skada i emaljen).