handdator

Visa fullständig version : När man bör äta protein..


Ronny
2004-03-28, 17:02
Hmm, läste en grej om protein in en artikel i en reklamtidning, som förbryllade mig lite:

"Just nu är vassleproteinet mycket hett, säger Torbjörn Åkerfeldt, läkare och forskare i näringsfysiologi vid Uppsala universitet som har forskat i ämnet.
- Men viktigast av allt är alltså timingen. Sedan bör man kanske undvika att äta flera proteinrika måltider under dagen. Då omvandlar levern aminosyrorna till energi i form av blodsocker. Och det är ju inte så bra, om målet är muskeltillväxt, säger Torbjörn Åkerfeldt."


Öhh, nån som vet nåt mer om detta får gärna förklara närmare..Om jag tolkar det rätt så ska man alltså ligga lågt på proteinintaget förutom efter träningen, annars så används proteinet generellt enbart som energi? Hur mycket ska man då äta i övrigt i sånt fall...Nån teori någon?

kharon
2004-03-28, 17:10
Allt protein kommer ju inte att användas till muskeltillväxt.
Allt protein kommer i sin tur heller inte att användas som energi, utan det som behövs till muskeltillväxt och andra funktioner går dit, resten blir fläsk eller energi.

King Grub
2004-03-28, 17:16
Det bara bra att sprida ut sitt proteinintag på många mål under dagen, så att man har en ständig aminosyretillförsel och åtminstone förutsättningar för muskelbygge. Däremot bör inte alla dessa proteinmål bestå av vassle; protein finns ju i mat också. ;) Och protein från kött, fågel, fisk, ägg och skaldjur ger en långsammare aminosyreutsöndring och mindre insulintopp än vassle, vilket är en fördel utom efter träning och direkt på morgonen.