Tisu
2014-09-18, 14:19
Jag har en liten fundering med detta om hur ens kroppskomposition förändras med en lågfett eller högfett kost.
Jag vet att det är kalorier som styr viktförändring. Lika underskott ger lika nedgång i teorin. Men jag tänker mer kompositionen.
Det (mesta) fett man äter måste mellanlagras som kroppseget fett innan det kan användas som energi, och var detta fett lagras är genetiskt och hormonellt. På samma sätt är det så att var det tas av också är genetiskt och hormonellt. T.ex. att det mesta som lagras hos en godtycklig man är vid buken, men att det tas först vid benen (i mitt fall) och armarna, förenklat sett.
Men om jag nu äter med ett underskott och lågt med fett så att underskottet är större än inlagringen av fett, kan det ge en mer fördelaktig kroppskomposition? För om samma underskott var med en högfetts diet skulle mer ”mellanlagras” vid just buken, men det mesta skulle tas från armar/ben?
Jag känner att jag har svårt att formulera dessa tankar, men jag hoppas ni förstår.
Jag vet att det är kalorier som styr viktförändring. Lika underskott ger lika nedgång i teorin. Men jag tänker mer kompositionen.
Det (mesta) fett man äter måste mellanlagras som kroppseget fett innan det kan användas som energi, och var detta fett lagras är genetiskt och hormonellt. På samma sätt är det så att var det tas av också är genetiskt och hormonellt. T.ex. att det mesta som lagras hos en godtycklig man är vid buken, men att det tas först vid benen (i mitt fall) och armarna, förenklat sett.
Men om jag nu äter med ett underskott och lågt med fett så att underskottet är större än inlagringen av fett, kan det ge en mer fördelaktig kroppskomposition? För om samma underskott var med en högfetts diet skulle mer ”mellanlagras” vid just buken, men det mesta skulle tas från armar/ben?
Jag känner att jag har svårt att formulera dessa tankar, men jag hoppas ni förstår.