handdator

Visa fullständig version : Kraftigt viktuppgång efter diet


Gains
2014-09-17, 14:04
Såg nyss ett mycket intressant YouTube klipp som handlade om hur ens metabolism påverkas av att ständigt bulka och deffa.

b5C3uqA1yRI
www.youtube.com/watch?v=b5C3uqA1yRI
Hur väl stämmer detta i praktiken egentligen? Då han inte hade några källor skulle det vara bra om någon kunde stärka hans teori!

F Ultra
2014-09-17, 16:24
Mycket snack om sånt här på Internet. Det enda som jag vet är att när man väl gör studier där man har stenkoll på vad deltagarna äter så ser man inte denna jätteminskning av metabolismen såvida man inte svälter ner sig likt anorexia.

Såg också ett inlägg från någon admin på MyFitnessPal om att alla de som som använder deras app och felanmäler till dem att deras metabolism går dåligt har massvis med manuella inläggningar av kalorier, dvs de har lagt in uppskattningar av hur mycket de har ätit.

Gudiol har skrivit en hel artikelserie i ämnet:
http://traningslara.se/svaltlage-lag-amnesomsattning-del-1-sanning-eller-myt/

Hette
2014-09-17, 18:32
Aa har blivit sjukt mycket snack på senaste tiden angående detta, folk har börjat använda termen "förstörd ämnesomsättning" som en ursäkt då det inte kan på ett korrekt sätt hålla koll på deras matintag och aktivitetsnivå.

F Ultra
2014-09-17, 19:54
Aa har blivit sjukt mycket snack på senaste tiden angående detta, folk har börjat använda termen "förstörd ämnesomsättning" som en ursäkt då det inte kan på ett korrekt sätt hålla koll på deras matintag och aktivitetsnivå.

Det är då det kan vara intressant att plocka fram denna gamla studie, även om vikten av en n=1 studie kan diskuteras: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2495396/

Den handlar alltså om en 27-åring i USA som på 70-talet gick 382 dagar utan att äta någonting. Han gick ner från 207kg till 80kg och höll sig sedan normalviktig och "Prolonged fasting in this patient had no ill-effects"

Finns en artikel av Gudiol på tyngre.se http://tyngre.se/artiklar/bra-med-aetardagar-under-diet/ där han visar en studie som säger att man kan tjäna på att ha ätardagar eftersom metabolismen verkar bibehållas bättre då. Men tittar man i diagrammet så ser man att gruppen som körde på med sitt konstanta underskott faktiskt bara sänkte sin omsättning med 110kcal per dygn som mest under de 6 veckor som studien varade. Dock vet man ju förståss inte om sänkningen hade fortsatt om studien hade varit längre.

Gains
2014-09-17, 20:38
Tackar för artiklarna, F_Ultra! Det var mycket intressant läsning.

Enligt de studierna han tar upp i den första artikeln sänks metabolismen inte mer än 200 kcal på sin höjd vilket motsäger den videon. Vad som är intressant är att denna sänkning inte nödvändigtvis går tillbaka efter dieten.

En fundering är att om man vid ett större underskott och under en längre tid, som vid t.ex. Keys semi-starvation studie, också får en betydligt större sänkning i metabolismen som är svår att få rätt igen. Tror att det kan vara svårt att hitta moderna studier på detta ämnet då det är i det lite extremare laget men det skulle vara intressant att veta. Det skulle eventuellt stärka teorin i videon.

Bossebäver
2014-09-18, 08:26
Jag tror definitivt att en persons TEE, energiförbrukning, kan gå ner sig relativt rejält av stora underskott under lång tid, betydligt större än 200 kcal iaf.

Jag tror dock inte på något hypotetisk metabolic damage hockus pockus, utan snarare en nerdragning av "icke essentiella" kroppsliga funktioner, rörelser etc.

Jag stör mig dessutom enormt på att tomtelayne inte kan skriva en text med sina resonemang, upplevelser och hypoteser istället för att leka Paradise hotel deltagare framför datorns webcamera. Orka lyssna liksom.

http://www.bodyrecomposition.com/fat-loss/permanent-metabolic-damage-qa.html/

http://www.bodyrecomposition.com/fat-loss/another-look-at-metabolic-damage.html/

http://www.bodyrecomposition.com/fat-loss/permanent-metabolic-damage-followup-qa.html/

Lyle Mcdonalds tankar om ämnet.