handdator

Visa fullständig version : Finsk kaffeost, finnarnas bästa uppfinning?


NautilusMetoden
2014-09-06, 21:56
Jag är väldigt petig med mina desserter och anser att de flesta proteindesserter, iaf alla jag har smakat, är oftast mediokra. Man känner av att det inte är en efterrätt, utan snarare en "protein efterrätt".

Just därför är jag väldigt glad av att ha upptäckt finsk 12% kaffeost. Tillsammans med lågkalori sylt o kvarg är det en dessert jag genuint skulle vilja äta även om jag inte tänkte på min kost.

Det är som en 3-cm tunn skiva. Konsistensen påminner om en blandning av mozarella och halloumi, mjuk men gnisslig med en lätt sälta. Käkas bäst ljummen enligt mig.

Kör man lågkalorisylt och lätt kvarg till denna, så blir det ju riktigt coolt. Normalt sett brukar man ju ha hjortronsylt men struntsamma i det. Poängen är i alla fall att jag är riktigt imponerad över hur mycket protein det är i denna ost samtidigt som hur god den är som dessert:

Juustoportti Kevyt 12% Leipäjuusto, 100g:
200 kcal
Kolhydrater: 3,5g
Fett: 12g
Protein: 19g

En ganska stor portion är en hel förpackning på 200g:
400 kcal
Protein: 38g protein

Servera med 100g lågkalori Önos jordgubbssylt:
40 kcal

Servera också med typ 200g lättkvarg, typ Valio:
130 kcal
22g protein

Totalt:
570 kalorier
60g protein


Riktigt riktigt bra ju, speciellt med tanke på hur jäkla gott det är. Finns det ens någon annan dessert som ens kommer i närheten ur ett "smak vs protein" -perspektiv? Synd bara att jag inte vet vart man köper 12% kaffeost i Sverige...

Fartman
2014-09-06, 22:05
Sylt? Kvarg?
Alltså, talar vi om kaffeost så är det ju liksom tänkt att man skär små bitar som man stoppar ner i kaffet och fiskar upp med skeden mellan sörplandet. Blir ju inga större mängder..
EDIT: Äsch, såg på wikipedia att finnarna tydligen brukar äta på sidan om också, något jag aldrig sett vare sig med den norrbottniska(tornedalska?) eller västerbottniska varianten.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kaffeost

Ja just ja, måste tillägga att det såklart är jävligt gott och jag rekommenderar att sätta i kaffet :)

NautilusMetoden
2014-09-06, 22:27
Sylt? Kvarg?
Alltså, talar vi om kaffeost så är det ju liksom tänkt att man skär små bitar som man stoppar ner i kaffet och fiskar upp med skeden mellan sörplandet. Blir ju inga större mängder..
EDIT: Äsch, såg på wikipedia att finnarna tydligen brukar äta på sidan om också, något jag aldrig sett vare sig med den norrbottniska(tornedalska?) eller västerbottniska varianten.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kaffeost

Ja just ja, måste tillägga att det såklart är jävligt gott och jag rekommenderar att sätta i kaffet :)


Ja man kan ju doppa dem i kaffe också. Tycker inte om kaffe dock. Men som du själv sa, det är ju inte ovanligt att man serverar det som mer som dessert med hjortronsylt o ibland till och med vispgrädde eller liknande (som kvarg i detta fall då). Doppar man dem i kaffe kan jag dock förstå att det inte blir några större mängder, äter man det med sylt o kvarg är 100-200g en rimlig portion.

Visste dock inte att det fanns svenska varianter hehe...

I vilket fall som helst, jag kommer i alla fall konsumera det mycket oftare än vad jag gjort om jag lyckas få tag på 12-procentig ost.

illiaca
2014-09-07, 13:37
finsk kaffe-ost + hjortronsylt *flex*:d*drool*

En till som ansluter sig till fancluben här!

bubbaklubba
2014-09-07, 14:34
http://ankanplankan.files.wordpress.com/2012/04/ostbrc3b6d.jpg

Det ser ju ganska ok ut. Jag hade typ tänkt mig mämma eller dylikt när jag läste trådtitel. Alltså bäbisbajs i en låda. Men det där ser ju got ut.

NautilusMetoden
2014-09-07, 15:00
http://ankanplankan.files.wordpress.com/2012/04/ostbrc3b6d.jpg

Det ser ju ganska ok ut. Jag hade typ tänkt mig mämma eller dylikt när jag läste trådtitel. Alltså bäbisbajs i en låda. Men det där ser ju got ut.

Haha, tycker inte heller om mämma. För lite sylt på bilden enligt mig dock, o det saknas kvarg på bilden också!

Jag tycker faktiskt att det smakar bättre än det ser ut, bilder på kaffe ost brukar oftast inte se så spännande ut :(

Pröva definitivt att köpa det någon gång dock, den vanliga versionen finns säkert i vissa vanliga affärer. Annars finns det säkert på ställen som har lite mer utländska delikatesser, typ kanske orient livs eller saluhallar av något slag. Kylskåpskall alternativt som fryst version

VoDaresVins
2014-09-08, 09:50
DIY.
http://mamanjie.wordpress.com/2011/07/05/mitt-eget-brodostleipajuusto-recept/
Har inte testat själv.

zolion
2014-09-17, 17:31
Har du testat ugnsvarianten? Man fyller botten på en ugnsform med tärningar lika stora som sockerbitar av kaffeost. Därefter stör man brunfarinsocker över tills ytan blir brun, sedan täcker man det med grädde och kör in det i ugnen.

Har inte testat det med den finska osten utan en annan handgjord kaffeost som jag köpte i Jokkmokk. Vart förbannat gott.

NautilusMetoden
2014-09-21, 23:05
Har du testat ugnsvarianten? Man fyller botten på en ugnsform med tärningar lika stora som sockerbitar av kaffeost. Därefter stör man brunfarinsocker över tills ytan blir brun, sedan täcker man det med grädde och kör in det i ugnen.

Har inte testat det med den finska osten utan en annan handgjord kaffeost som jag köpte i Jokkmokk. Vart förbannat gott.

Nopp men det låter gott! Kanske inte lika nyttigt som med sockerfri sylt o kvarg då men ändå värt att prova någon gång hehe.


DIY.
http://mamanjie.wordpress.com/2011/07/05/mitt-eget-brodostleipajuusto-recept/
Har inte testat själv.

Den är så pass dyr så det lönar sig nog att göra själv, dock vill jag nog försöka få ner de där 290 kalorierna till 200 men det är väl bara att pröva någon nyttigare variant av vispgrädde