handdator

Visa fullständig version : Hur mkt fett försvinner vid kokning?


Ekonom
2014-08-25, 12:50
Hej,
Kycklinglårfilé innehåller ca 8% fett och vid kokning märker man att spadet blir väldigt fett. Någon som vet om det finns ngn schablon på ungefär hur mycket av fettet som lämnar kycklingen när man kokar den?

vicarious
2014-08-25, 14:29
Jag kan inte svara på din fråga men varför i hela friden vill man koka 8%-ig kycklingfärs? Den är ju redan mager. Då kan man väl lika gärna äta kycklingfilé. Typ köra den i mixern eller hacka i riktigt små bitar :P

h051n
2014-08-26, 11:18
Det står kycklingLÅRFILÉ hehe.

Samla ihop fettet, låt det torka och väga?

vicarious
2014-08-26, 15:10
Det står kycklingLÅRFILÉ hehe.

Samla ihop fettet, låt det torka och väga?

Oj, utgick från att det handlade om färs eftersom vissa kokar nötfärs för att få ned fetthalten :Virro Låter konstigt med 8% fett i en lårfilé. Det skulle vara med skinnet i så fall, och det är ju enkelt att ta bort.

Ekonom
2014-08-26, 21:40
Nope. Är utan skin och det märks som sagt på buljongen att den avger en del fett när man kokar den. Hade varit intressant att veta hur mkt det handlar om. 10, 50 eller 90 procent.

RobinEH
2014-08-26, 22:02
Jag tror inte att det finns några sådana siffror. Svensktkött.se (http://www.svensktkott.se/om-kott/stall-en-fraga/faq-laga-mat-med-kott/hur-mycket-fett-forsvinner-nar-man-tillagar-kott/) anger dock att 15% fett försvinner vid tillagning av nöt och gris, jag skulle tippa på att det är likvärt för kyckling.

F Ultra
2014-08-26, 22:15
Dessutom behövs det väldigt lite fett i vatten för att det ska se mycket ut.