handdator

Visa fullständig version : Varmrökt sik


Alexandra
2004-03-26, 09:33
Varmrökt sik är ruskigt gott tycker jag, och finns ganska billigt på Willys. "Naturell" sik i sig har ju ett bra näringsinnehåll (21,5 g/protein, 3 g fett / 100 g) men påverkas ett livsmedel på något sätt när det röks?

King Grub
2004-03-26, 09:38
Nej, rökt fisk är alldeles utmärkt. Dock innehåller rökt fisk och kött höga halter av det cancerframkallande ämnet PAH, så att äta det var dag är ingen god idé.

Alexandra
2004-03-26, 09:48
Hur är det med gravad lax - några restriktinoner där? Förutom för gravida..:)

Sverker
2004-03-26, 13:19
Originally posted by King Grub
Nej, rökt fisk är alldeles utmärkt. Dock innehåller rökt fisk och kött höga halter av det cancerframkallande ämnet PAH, så att äta det var dag är ingen god idé.

Frågan om rökt mat är mycket komplex.

Visst bildas det PAH men samtidigt bildas även ett stort antal nya föreningar. Vissa som funger som utmärkta antioxidanter och hindrar köttet ( och dig ) från att härskna, vissa är direkt bakteriedödande och skyddar maten ( och dig ) från att bli förstörd av bakterieangrepp.

Rökt mat har ätits sedan urminnes tider och ibland tom. varit stapelfödan vissa perioder när tillgången på färsk mat varit dålig.


Det betraktas som GRASS, Genaraly Regarded As Safe.

King Grub
2004-03-26, 15:56
Samtidigt skriver Livsmedelsverket: "Det är idag inte visat att PAH i maten bidrar till cancer hos människa, men sambandet kan inte uteslutas. Så länge misstanken finns, har vi anledning att minimera intaget av PAH från livsmedel."

skaparn
2004-03-26, 22:59
Är lite jobbig och passar på att fråga lite mer om rökt mat:

Originally posted by Sverker


Frågan om rökt mat är mycket komplex.

Visst bildas det PAH men samtidigt bildas även ett stort antal nya föreningar. Vissa som funger som utmärkta antioxidanter och hindrar köttet ( och dig ) från att härskna, vissa är direkt bakteriedödande och skyddar maten ( och dig ) från att bli förstörd av bakterieangrepp.

Rökt mat har ätits sedan urminnes tider och ibland tom. varit stapelfödan vissa perioder när tillgången på färsk mat varit dålig.


Det betraktas som GRASS, Genaraly Regarded As Safe.

Var det inte samma problem med röken från öppen spis i tätbebyggt område? Endel hävdade att antioxidanter upphävde effekten från de cancerframkallande ämnen som bildades.

För visst kommer PAH med röken, dvs det är inget som bildas i fisken när den röks? Och har då "röktypen" betydelse, gaserna torde ju variera i proportion vid olika temperaturer etc.

Sverker
2004-03-27, 07:27
Det är helt rätt.

Alla bildade ämnen kommer från veden man eldar. Temperaturen på köttet / fisken som hänger en bit upp i röken blir inte mer än max 70 - 80 grader vilket inte är tillräkligt högt för att PAH skall bildas.

PAH är inte ett ämne utan 1000-tals nya ämnen som bildas.
Vilket i princip gör det omöjligt att med ett enda expriment bestämma ifall rökt kött eller fisk är farligt att äta eller inte.

Det krävs stora befolkningsunderlag och långa tider för sådana undersökningar.

skaparn
2004-03-27, 08:21
Originally posted by Sverker
Det är helt rätt.

Alla bildade ämnen kommer från veden man eldar. Temperaturen på köttet / fisken som hänger en bit upp i röken blir inte mer än max 70 - 80 grader vilket inte är tillräkligt högt för att PAH skall bildas.

PAH är inte ett ämne utan 1000-tals nya ämnen som bildas.
Vilket i princip gör det omöjligt att med ett enda expriment bestämma ifall rökt kött eller fisk är farligt att äta eller inte.

Det krävs stora befolkningsunderlag och långa tider för sådana undersökningar.
Intressant det där med undersökningar, måste ju vara nästintill omöjligt att isolera en utlösande cancerogen faktor när man letar bland så vardagliga ting som utsatthet för rök. Jag blir imponerad varenda gång man lyckas sätta ett samband mellan orsak och verkan. Finns ju så vansinnigt mycket som spelar in.

Heder åt forskarna inom medicin med andra ord, åtminstone de seriösa.

Tolkia
2004-03-27, 13:57
Antagandet att PAH (Polycykliska aromatiska kolväten) skulle kunna orsaka eller åtminstone bidra till cancerutceckling får nog betraktas som tämligen välgrundat, även om man inte kunnat prestera några bevis (vilket man f.ö. knappast kommer att kunna göra, eftersom det inte är möjligt att göra i epidemiologiska undersökningar och man ju inte precis kan göra några exponeringsförsök med intet ont anande försökspersoner ...); inte minst med tanke på vad likartade ämnen kan göra i kroppen. Å andra sidan finns det ju att ANTAL ämnen såväl i maten som i miljön som inte bara ANTAS kunna orsaka cancer, utan att vi för den skull undviker dem i någon större utsträckning - den som t.ex. röker kan ju sluta oroa sig för PAH i maten ...
Om man inte äter verkligt sjukt mycket rökt mat kan man känna sig ganska lugn vad cancerrisken beträffar - i alla fall från PAH-synpunkt.