handdator

Visa fullständig version : Göra en kniv, tips?


hugok
2014-08-12, 21:19
Jag fick bland annat ett knivblad av min syster precis och bestämde mej för att tillverka en kniv av det. Det på bilden nedan är de material jag har tillgång till:
http://www.knifeforums.com/forums/fbbuploads/1321371051-Copy_of_L1610006.JPG
(Det är inte mina saker utan en bild jag hittat på google, mitt handtag är inte i valnötsträ)

Jag har sett att det finns olika modeller på handtagen, någon där det är ett slags skydd så att inte fingrarna halkar in mot bladet och någon utan.

Med skydd:
http://images.biltema.com/PAXToImageService.svc/article/large/19216

Utan skydd:
http://neo-thought.parallel-worlds.net/knifpho011.jpg

Rent spontant känns det vettigt med ett sånt skydd, men eftersom det finns knivar utan gissar jag att det är en anledning till detta, eller är det rent estetiskt?
Det är redan hål för bladet i träbiten. Jag hade tänkt rita ut den form jag vill ha och såga med sticksåg, sedan tälja kanterna och slutligen slipa och ompregnera. Efter det limmar jag fast bladet. Jag läste någonstans att dansk olja skulle vara bra för impregneringen och att epoxylim skulle vara bra för att fästa bladet. Är det någon med erfarenhet av detta eller liknande som kan säga om detta är ett bra tillvägagångssätt samt för- och nackdelar med utformningarna på handtagen?

Armed Dingo
2014-08-12, 21:56
Jag äger en kniv med en "haka" som skyddar fingrarna. Det har uppskattats när jag använt den, vilket varit i "vildmarken".

Tror nog det beror på användningsområde. Om du ska använda kniven i lugna rörelser så behöver du inte skyddet som jag ser det.

Om du ska tälja, hugga (för konservburk t.ex.) eller annat där det är mer kraft i rörelserna kommer du uppskatta att det sitter ett skydd.

farmer_power
2014-08-12, 22:22
Ta dig en titt på svensk knivförenings hemsida www.svenskkniv.se och framför allt beskrivningarna i deras internetforum.

Kan även tipsa om guiderna hos den finska materialfirma Brisa www.brisa.fi

Där finns gott om information om hur man går till väga. Jag har själv gjort ett 20-tal jakt och bruksknivar genom åren så om du har några funderingar så skriv och fråga så ska jag försöka hjälpa dig efter bästa förmåga.

Nordenator
2014-08-12, 22:34
Ta dig en titt på svensk knivförenings hemsida www.svenskkniv.se och framför allt beskrivningarna i deras internetforum.

Kan även tipsa om guiderna hos den finska materialfirma Brisa www.brisa.fi

Där finns gott om information om hur man går till väga. Jag har själv gjort ett 20-tal jakt och bruksknivar genom åren så om du har några funderingar så skriv och fråga så ska jag försöka hjälpa dig efter bästa förmåga.

Det här är så gött med kolo. Det finns så otroligt bred kunskapsbas eftersom huvudämnet med brädan är något som tilltalar så många.

Personligen har jag gjort 4-5 knivar och i ett fall smitt ett eget blad, men det var år och dar sedan och jag bara snickrade på utan att direkt veta vad jag pysslade med - så jag lämnar tipsen till någon mer kunnig ^^

watertouch
2014-08-12, 22:41
Klart du ska ha ett parerskydd, Angående själva bladet så om det är i rostfritt stål så är det extremt jobbigt att arbeta med.

Så du behöver en sån här för att få till eggen.
http://www.biltema.se/sv/Verktyg/Elverktyg/Bankslipmaskin/Bankslipmaskin-BG-150-17177/

svenbanan
2014-08-12, 23:05
Det blir mycket meckigare att göra slidan om du ska ha parerskydd. Jag har ägt flera knivar utan parerskydd och rensat fisk på fjället mm ett flertal gånger utan minsta tillbud. Tycker inte detta är nödvändigt. Men det beror väl på vad man ska göra med kniven.

Om jag var du skulle jag göra en lappkniv (samekniv). Gå på bibblan och låna en bok om sameslöjd och lär dig.

hugok
2014-08-13, 08:51
Det blir nog ett skydd då. Att det blir svårare med slidan får jag ta då. Jag har ritat upp formen nu på träbiten. Slipmaskin har min far

Sparven från Minsk
2014-08-13, 10:28
Skydd är väl ändå för mesar? ;)

Skämt å sido....

Här är en kniv som en man hemifrån gjorde till mig som liten. Renhorn bland annat.

http://i1107.photobucket.com/albums/h399/Theminsksparrow/2B7F1845-3675-4B2E-A69E-94732EC41EB9_zpsqc1vlcnp.jpg
http://i1107.photobucket.com/albums/h399/Theminsksparrow/608F677F-EC6B-42E0-8657-9E934AA9E456_zpszkw7jbph.jpg
http://i1107.photobucket.com/albums/h399/Theminsksparrow/c93622aa-b48d-408d-a55b-4d362db090e4_zpse2b4bab2.jpg

farmer_power
2014-08-19, 20:13
Tänkte jag skulle försöka inspirera trådskaparen till att sätta igång med slöjdandet genom att posta bilder på några av mina skapelser som jag gjort genom åren.



http://dmqg0yef478ix.cloudfront.net/23/5c/i75258915._szw1280h1280_.jpg

http://dmqg0yef478ix.cloudfront.net/7c/b6/i77051516._szw1280h1280_.jpg

http://d4ionjxa82at6.cloudfront.net/31/e2/i85123633._szw1280h1280_.jpg

http://d2b4wtkw5si7f7.cloudfront.net/9b/e3/i85123995._szw1280h1280_.jpg

http://d2b4wtkw5si7f7.cloudfront.net/41/f6/i92665409._szw1280h1280_.jpg

http://d2d665fk1gw9oe.cloudfront.net/6d/f6/i92665453._szw1280h1280_.jpg
Är ingen mästarklass på mina knivar ännu men för varje kniv som blir gjord lär man sig något nytt.

Tricklew
2014-08-19, 20:16
Den näst sista var oerhört snygg farmer power.

agazza
2014-08-19, 20:23
jag har en med en inbankad tomhylsa i bakkant, en liten rolig grej. Det är kul att göra knivar

R Scarpa27
2014-08-19, 20:23
http://i.imgur.com/OtPBCQY.gif

hugok
2014-08-20, 10:20
Riktigt snyggt farmer! Jag har legat lite lågt med min kniv ett par dagar nu, har inte varit hemma hos mina föräldrar där verktygen finns. Men jag har använt en rasp och fil för att få till en rätt bra form, ska sandpappra den också så att ytan blir fin. Jag är osäker på om materialet i handtaget är tillräckligt hårt, det knakade lite när jag satte den i skruvstädet och det är lättbearbetad. Vet inte riktigt vad det är för trä, men ljus är den. Är det kinkigt med kvaliteten på träet?

svenbanan
2014-08-20, 11:40
Det ser ut som om din träbit (bilden i TS) är masurbjörk. Dvs björk som vuxit konstigt i en vril. Det är hårdare än vanlig björk och ett av de träslag man brukar ha i knivar. Så det borde funka för dig med.

cero
2014-08-20, 12:06
det här är så gött med kolo. Det finns så otroligt bred kunskapsbas eftersom huvudämnet med brädan är något som tilltalar så många.

+1

hugok
2014-08-20, 16:40
Det ser ut som om din träbit (bilden i TS) är masurbjörk. Dvs björk som vuxit konstigt i en vril. Det är hårdare än vanlig björk och ett av de träslag man brukar ha i knivar. Så det borde funka för dig med.

Det är inte mina delar, jag hade inte möjlighet att ta kort direkt på mina saker vid trådstarten så jag hämtade en bild från google med hyfsat lika saker.

svenbanan
2014-08-20, 17:12
Ser den likadan ut då? Är det masur så är ju ådringen konstig därför ser det så snyggt ut och blir även starkare eftersom fibrerna inte bara går i en riktning utan går åt alla möjliga håll och fäster i varandra.

spange
2014-08-21, 19:32
Jag hade en period när jag gjorde ett par knivar, kikade en del på brisas guider. Jag gjorde som så att jag limmade bladet först (mer eller mindre ett måste när man har många olika delar i skaftet) använde epoxy. mestadels så arbetade jag skaftet med slippinnar som jag gjorde genom att limma slippapper av olika grovlek på träbitar. Det tar lång tid, men blir bra.

Rita ut linjer på skaftämnets buk och rygg som exakt följer bladets linje innan du börjar arbeta fram formen, för att hela tiden ha koll på att kniven blir symmetrisk och helt rak. Om den är sned blir den odräglig att använda, och ful.

http://i60.tinypic.com/23w6u09.jpg

Morrris
2014-08-25, 18:34
http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/08/25/fe5fcf6bf7b3162ed9db9df3afb15af1.jpg

http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/08/25/3578fd0d9c73c7eb49c3d538618b00f3.jpg

Gjorde färdigt en kökskniv idag. :)

cero
2014-08-25, 18:39
Vackert vackert. Detta måste testas någon gång.

illiaca
2014-08-25, 22:11
http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/08/25/fe5fcf6bf7b3162ed9db9df3afb15af1.jpg

http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/08/25/3578fd0d9c73c7eb49c3d538618b00f3.jpg

Gjorde färdigt en kökskniv idag. :)

riktigt fin :d
Vart köpte du bladet?

Morrris
2014-08-26, 10:40
riktigt fin :d
Vart köpte du bladet?


Tack. Bladet är köpt på en amerikansk sida med det fantasifulla namnet www.knifemaking.com. :)

illiaca
2014-08-26, 11:23
Tack. Bladet är köpt på en amerikansk sida med det fantasifulla namnet www.knifemaking.com. :)

Aha, verkar det bra? Och är det damascus det kallas när bladet är lite vågigt?

Har haft tankar på att göra ett set köksknivar själv på skojj men tycker det har varit lite svårt att hitta blad som verkar vettiga.

Vad blev kalaset med frakt och (tull?) :d

Morrris
2014-08-26, 13:51
Aha, verkar det bra? Och är det damascus det kallas när bladet är lite vågigt?



Har haft tankar på att göra ett set köksknivar själv på skojj men tycker det har varit lite svårt att hitta blad som verkar vettiga.



Vad blev kalaset med frakt och (tull?) :d


Ja, det är ett bra stål (VG-10). Damascus är tekniken det har bankats på, ja. :)

Tull vet jag inget om, men bladet kostar $55 och frakten var nog ytterligare $15. Ett tips är att beställa flera blad, frakten var samma upp till ett kilo.

illiaca
2014-08-27, 15:13
Ja, det är ett bra stål (VG-10). Damascus är tekniken det har bankats på, ja. :)

Tull vet jag inget om, men bladet kostar $55 och frakten var nog ytterligare $15. Ett tips är att beställa flera blad, frakten var samma upp till ett kilo.

Ah okejokej. Beställde du nitarna till sidan av kniven där också? Har aldrig gjort hantaget med sånna tidigare men tänker att det finns youtube-filmer :d Jag har gjort två knivar tidigare och går efter principen trial and error så vet egentligen inte vad jag håller på med men det har ändå blivit ganska bra ändå.

Funderar på att dra iväg en beställning på samma kniv som din fast modellen större + båda två av modellerna mindre i samma serie. Blir ju en slant men för tre riktigt fina knivar är det ju värt det !

Morrris
2014-08-27, 15:33
Ah okejokej. Beställde du nitarna till sidan av kniven där också? Har aldrig gjort hantaget med sånna tidigare men tänker att det finns youtube-filmer :d Jag har gjort två knivar tidigare och går efter principen trial and error så vet egentligen inte vad jag håller på med men det har ändå blivit ganska bra ändå.



Funderar på att dra iväg en beställning på samma kniv som din fast modellen större + båda två av modellerna mindre i samma serie. Blir ju en slant men för tre riktigt fina knivar är det ju värt det !


Ja, precis. Man sätter fast dom i ett skruvstäd och knackar med en hammare på ena sidan så att de får ett huvud. Sen trär man niten genom träbitarna och bladet, knipsar av den med en avbitare och lägger den mot ett städ med den avbitna sidan nedåt. Knacka med hammaren på sidan med huvud och voilà!

Kolla även http://www.mehr-als-werkzeug.de/category/Fuer-japanische-Kuechenmesser-3536_3868.htm?lang=en
En europeisk hemsida. Var uppmärksam på att alla blad inte är slipade.

Morrris
2014-12-17, 18:45
http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/12/17/b6f70afe632585cf4faac2bb2980b3fb.jpg
http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/12/17/0e8eeda95a8d679f67a39f27b94ad71f.jpg
http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/12/17/5f68d196e211c8797350ea96d70d4391.jpg

Julklappspyssel!

Jarod
2014-12-17, 19:43
Ett tips är att kolla in Trollskyy:s videos. Apsnygga feta blades ofta gjorda av scrap (dvs gamla sågklingor å sånt). https://www.youtube.com/user/Trollskyy

zRxEz4pwJVU