handdator

Visa fullständig version : Så Manipulerar Tillverkare Innehållet i Proteinpulver


Byggarerob
2014-08-06, 20:20
http://ironmanmagazine.se/artiklar/rekommenderadlasning/sa-manipulerar-tillverkare-innehallet-i-proteinpulver/

"Så Manipulerar Tillverkare Innehållet i Proteinpulver
MATHIAS ZACHAU, REDAKTÖR I KOST, REKOMMENDERAT 2014/08/05

Kosttillskottbranschen kan enklast beskrivas som vilda västern. Många producenter av proteinpulver lurar sina kunder genom att tillsätta ingredienser för att späda ut proteininnehållet eller addera kväve som frigör ammoniak. Så kallad ”protein spiking”.
I april-utgåvan av Natural Products Insider berättade Gene Bruno, en forskare specialiserad på kosttillskott, adderar många kosttillskottillverkare ingredienser med kväve för att boosta proteininnehållet. Kväve manipulerar kvalitetstester och ger ett intryck av högre proteininnehåll i produkter. Ibland används aminosyror, eftersom det är billigare än fullvärdigt protein som vassleproteinkoncentrat, casein eller liknande. ”Även om aminosyror är byggstenar i protein har aminosyror inte samma effekter som fullvärdigt protein”, säger Bruno i rapporten.
”Arginin har tre gånger mer kväve än vassleprotein till mindre än halva priset. Att manipulera proteintillskott med dessa metoder är ett billigt sätt att boosta kvävenivån för att öka proteininnehållet utan att tillsätta mer fullvärdigt protein”, avslöjar forskaren.
Kända märken som enligt rapporten misstänks använda metoden är Gaspari Nutrition, Mutant Nutrition och MusclePharm, som alla är populära tillverkare av kosttillskott. Svaret finns på etiketterna. Om du vill kvalitetssäkra ditt proteinintag, genom att undvika dessa manipulerade kosttillskottprodukter, ska du undvika proteinpulver med arginin, glycin, kreatin och taurin."

Mackie Messer
2014-08-06, 20:28
Glycin har jag noterat i deklarationen. Inte de andra. Det borde dock vara värre med tillakott som spikats utan att ange det i deklarationen.

Albin Eriksson
2014-08-07, 17:09
Tänk om man på BMR-magazine sett till att speca sina egna produkter (aminosyrorna) innan man kastar sten i glashus.
Säger inte att dom är dåliga, säger bara att man inte kan läsa speciellt mkt ur innehållsförteckningen då en hel massa aminosyror är ihopklumpade där.

BobaFett
2014-08-08, 12:35
Hur är det med de vanligaste (billigaste) pulvren? Är det nåt fuffens som försigår med MM, PF, Star Nutrition, Kolos protein etc?

Anders The Peak
2014-08-08, 13:12
Hur är det med de vanligaste (billigaste) pulvren? Är det nåt fuffens som försigår med MM, PF, Star Nutrition, Kolos protein etc?

Jag tycker att det låter osannolikt. Det har pratats en del om att man höjer halterna/eller späder ut för att kunna sälja mer bulk med hjälp av taurin tidigare. Det var Henrik Eiselt som påstod det så det kan säkert stämma han är riktigt väl insatt i den här branschen.

Man får komma ihåg att de här leverantörerna använder till 90% samma leverantörer och den enda större skillnaden brukar vara smaksättningen när det gäller budgetproteiner.

Pepz
2014-08-08, 13:20
nu finns det kanske andra incitament att tillsätta arginin, glycin, kreatin och taurin.
så länge det är snyggt specat att det är tillsatt så ser jag inte problemet.

värre med de som har felaktiga innehållsförteckningar..
exempel påstående att vassleproteinisolat innehåller 0g fett 0g kolhydrat men endast 87g protein/100

exevision
2014-08-08, 13:22
MM kör ju med glycin i sitt vassle. Det gör inte GV.

Pepz
2014-08-08, 13:30
MM kör ju med glycin i sitt vassle. Det gör inte GV.

MM tillsätter det främst av skälet att ägaren tror på glycin som tillskott.
det är tillsatt ca 4g/100

http://www.kolozzeum.com/forum/showpost.php?p=6805120&postcount=45

Anders The Peak
2014-08-08, 13:37
MM tillsätter det främst av skälet att ägaren tror på glycin som tillskott.
det är tillsatt ca 4g/100

http://www.kolozzeum.com/forum/showpost.php?p=6805120&postcount=45

Så här säger Sidén själv:
Vassle, casein, Mpc. MPI har alla låga nivåer av Glycin om man jämför med ägg, kött, fisk, osv.
Ersätter man sitt proteinintag med WPC får man ett lägre intag än om man ätit andra proteinkällor.

Vi har tillsatt lite glycin för att göra aminosyreprofilen bättre, glycin bidrar med många viktiga funktioner i kroppen, inga andra aminosyror är tillsatta...

Jag tror inte många är medvetna om att man får i sig mindre glycin om man äter protein ifrån olika mjölkpulver än om man äter andra proteinkällor.

Här har du vad jag skrev tidigare i tråden..

Whey 100% innehåller rent vassle protein och det är tillsatt cirka 1,3gram glycin per servering 30gram

Varför har vi tillsatt glycin?
Glycin bidrar inte till proteinsyntesen men glycin påverkar spridningen och användningen av kreatin i kroppen.
Kreatin bidrar med bättre styrka och muskeltillväxt.

Människokroppen behöver även stora mängder Glycin för att hjälpa levern att effektivt avgifta kroppen vid exponering av olika kemikalier som påverkar levern negativt.

Hård träning bidrar med stress på kroppen och de flesta lever ett aktivt liv som också bidrar med stress.
Glycin har en lugnande effekt på nervsystemet vilket motverkar lite av den negativa stressens påverkan på kroppen.

Personligen har jag och många andra använt glycin separat under flera år för att få bättre återhämtning och välmående och är mycket nöjda med det..

Det är dock inte unikt för body Science att tillsätta glycin, Muscletech har under flera år haft glycin tillsatt i Nitrotech med följande motivering

Pepz
2014-08-08, 15:40
Så här säger Sidén själv:

vem är Sidén?

EiseltUK
2014-08-13, 23:05
vem är Sidén?

*popcorn* ;)

-squat-
2014-08-19, 22:13
MM tillsätter det främst av skälet att ägaren tror på glycin som tillskott.
det är tillsatt ca 4g/100

http://www.kolozzeum.com/forum/showpost.php?p=6805120&postcount=45

Om man nu tror på glycin som tillskott, varför flaggar man inte för det på framsidan av förpackningen?

Olle MM
2014-08-21, 17:47
Det finns beskrivet i detalj i webbutiken med förklarande information, samt i webartiklar och nu även senast i en tidningsartikel..
Det har marknadsfört tydligt och även nämts att mjölkprotein har lägre glycin nivåer än andra proteinkällor..

Jag kan tyvärr inte länka till produkten eller artikeln då det bryter mot konkuransreglerna på det här forumet...ni får leta rätt på dem själva om ni är intresserade.
Här finns en sida med lite länkar till olika studier.
http://aminoacidstudies.org/glycine/


Som notis…
4% Glycin bidrar bara med en sänkning på 1,6% EAA per 100gram pulver...
80% protein varav 50% EAA.

Påverkan på halten essentiella aminosyror är med andra ord ganska minimal 1,6gram per 100gram produkt.

Olle MM
2014-08-21, 18:23
Hela det här ämnet är ganska avancerat men jag ser att det finns ett intresse så jag försöker bryta ned det lite..

1, Först och främst blandas ihop att tillsätta aminosyror och protein spiking.

Protein spiking = man får ett högre värde av aminosyror / protein än vad som verkligen finns i produkten…
Här har vi något som är ganska allvarligt kreatin och Arginin ökar kvävenivåerna vilket gör att vid ett normalt test ser det ut som att produkten har ett högre proteinvärde än det som är deklarerat…
Som exempel tillsätter man 1gram arginin ser det ut som 3gram aminosyror/ protein vid ett test…
Kreatin har motsvarande effekt och det är ju inte ens en aminosyra, om tillverkare deklarerar dessa testvärden så lurar man kunderna..

Det är bara kreatin och arginin som bidrar med denna effekt i någon större utsträckning vissa andra aminosyror visar det omvända = lägre värde än vad de innehåller

Ett enkelt sätt att se om något inte stämmer är att kolla kolhydrater fett och protein vid ett test, ibland kan man redan se det på etiketten…
Om det är tillsatt kolhydrater tex maltodextrin eller dextros så är det ytterst osannolikt att ett WPC har ett proteinvärde över 75%...

Ett proteinpulver innehåller cirka 5% vatten och 1-4% mineraler och ett minimum av 1-5% aromer oftast ligger det över 2%
Testar man proteinet och slår man ihop kolhydrater, fett och protein och det överstiger 92-% så är det något som inte stämmer..

Är det tillsatta kolhydrater det behövs bara någon % innan det blir omöjligt att hamna över 75% protein på ett WPC…
(Maltodextrin,fruktos,dextros och skummjölk).

Jag tror inte protein spiking är speciellt vanligt i sverige,sen att det förekommer i USA är en helt annan femma.
Jag tror dock att vissa WPC 80 har lägre proteinvärden än det som står på etiketten speciellt om det står maltodextrin, dextros eller skummjölkspulver på etiketten..
Det finns bara ett sätt att reda ut det och det är att testa och väga in alla parametrar..
Och man kan se om proteinvärdet är riggat genom att testa fett och kolhydrater.
Vi har testat alla våra protein och stämt av att vi ligger rätt på deklarerade värden..

Mvh Olle MMSports

Olle MM
2014-08-21, 18:32
Här tittar vi istället på att tillsätta aminosyror eller kolhydrater till proteinpulver..
Här finns det också en del parametrar att ta hänsyn till…

1,Är det tillsatt för att förbättra produkten och är det tillsatt i en vettig dosering…

2,Vissa anser att leucin eller BCAA kan vara vettigt att tillsätta i proteinpulver för att öka nivån av essentiella aminosyror, vissa gillar glutamin taurin osv...
Mjölkprodukter innehåller betydligt lägre nivåer av glycin än kött ägg och fisk så jag anser att ett extra tillskott av Glycin kan bidra med positiva effekter, de flesta tränar hårt och stressar både muskler och nervsystem en brist på glycin kan eventuellt vara negativt för välmående och återhämtning..

3,Det viktigaste är att man tror på den aminosyran som är tillsatt i produkten och att den kompletterar aminosyreprofilen.

4,Finns det information om hur mycket som är tillsatt?

Det här är ju mycket intressant, som exempel tillsätter man 3-5% är det på en nivå som motsvara variationen på olika aromer och smaksättning.
Vissa aromer behövs det 2% av och vissa behövs det 4-6%, choklad smaker innehåller oftast emellan 5-14% kakao och aromer


Är det tillsatt 10-50% aminosyror bör man ju fundera på syftet och om det verkligen är vettigt eller om man vill minska kostnaden på produkten
Ett sätt att se om ett protein har en hög nivå av aminosyror eller kolhydrater är att det påminner mer om maltodextrin i vikten än vanligt protein…Whey protein är nästan alltid luftigt och ganska lätt om man jämför med maltodextrin..

5,Gör man en Lab analys på proteinet bör man testa efter kreatin och arginine då dessa ger en proteinspiking = ett högre testvärde än det som egentligen skall vara på produkten

6,Står det med maltodextrin, dextros eller skummjölk på etiketten bör man vara ganska vaksam på hur mycket protein produkten egentligen innehåller..

Mvh Olle MMSports