handdator

Visa fullständig version : Tankar och funderingar kring epigenetik


AronP
2014-08-04, 09:01
Jag vet inte riktigt var den här tråden ska leda, startade mest för att ämnet fascinerar mig. Vet att vi varit inne på det i tidigare trådar. Men för att ha någonstans att starta så börjar jag här
http://www.iflscience.com/health-and-medicine/smoking-while-pregnant-could-alter-babys-dna

Röker man under tiden man är gravid så kan man påverkar DNAt. Min spontana reaktion är ju givetvis att detta är negativt men är det alltid det? Känns ju spontant som att man skulle kunna påverka gener som gör att man lättare kan hantera dom bieffekter som rökningen ger. Jag vet att evolutionen inte är smart men någon koppling borde det ju finnas.

Jag har för mig att jag läste angående detta om dom djur (eller om det var en speciell sort) som levde i närheten av tjernobyl där att man sett att dom djuren påverkades mindre av strålningen än vad man trodde, så där verkar det ju fungerat "rätt" (om jag kommer ihåg det jag läste rätt).

Mackie Messer
2014-08-04, 09:33
Man kan inte säga att fostret blir skyddat av rökning. Det är inte rök som fostret får i sig. Det blir en del gifter, kolmonoxid bundet till mammans hemoglobin och sånt. Det blir bara att fostret får i sig gifter, det är inte exakt identisk med den exponering som en rökande mamma får i sig.

Ape3
2014-08-04, 10:39
Nu är jag tråkig men här är några lästips:

Denna länk bygger på boken "Genteknik, kloning och stamceller" av Henrik Brändén, sedan har man arbetat om lite och uppdaterat. Hur som helst så är en hel del av det för gammalt och man har kommit längre i forskningen.
Bra grundfakta - > http://genteknik.sandboxen.net/om-gentekniknu.html

Vad gäller forskning så är denna sida mer uppdaterad:
http://www.genteknik.se/sv/om-gentekniknamnden
Klicka dig vidare till "Yttranden" och "Forskningsnytt".


Du kan förändra ditt DNA uttryck genom träning: http://www.genteknik.se/Bazment/651.aspx