handdator

Visa fullständig version : Marklyft. Mixbyte eller fortsätta med överhandsgrepp?


as0k
2014-08-04, 08:34
Förr när jag körde mycket marklyft så körde jag tyvärr alltid samma mix på greppet och blev efter ett tag lite "skev".

Jag hade sen ett uppehåll med mark i några månader och har nu börjat köra igen, fast nu endast med överhandsgrepp och remmar vid behov.
Har kört i snart ett år nu med detta greppet men tycker fortfarande att det känns skevt i ena sidan. Ser i spegeln när jag lyfter att ena axel/trapspartiet är mer framåtroterat än det andra, eller om det är det andra som är mer bakåtroterat.

Borde jag börja köra med motsatta mixgreppet som jag körde förr eller ska jag fortsätta med överhansgreppet?
Jag antar att med mixat grepp så pressas axelpartierna olika beroende på vilket grepp man har med vilken hand?

Mvh

bertbert
2014-08-04, 08:54
http://lmgtfy.com/?q=marklyft+mixat+grepp+kolozzeum

as0k
2014-08-04, 09:07
http://lmgtfy.com/?q=marklyft+mixat+grepp+kolozzeum

http://caffeine-fueled.com/blog/wp-content/uploads/2012/03/say.png


Jag får inte svar på min fråga där, om det var det du tänkte på. Eller FÖRLÅT mig så mycket om du tog illa vid dig att jag skapade en ny tråd istället för att bumpa en 2 år gammal tråd...

Jag vill veta hur jag går tillväga för att fixa min skrévhet, inte läsa om ifall jag borde variera mitt grepp eller vilket grepp man bör köra rent allmänt.

bertbert
2014-08-04, 09:11
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=214899
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=210460&highlight=marklyft

Det finns inget entydigt svar på din fråga. Jag kör alltid mixat grepp vid tunga vikter. Ytterligare andra gör på annat vis.

as0k
2014-08-04, 09:27
Tack för länkarna, men jag vet fortfarande inte riktigt.
Eftersom det var så längesedan jag körde skev på mixat grepp, bör jag bara köra motsatta mixen, eller variera mig men se till att köra något set extra med den motsatta?
Det kommer alltså inte jämna ut sig av att jag kör endast överhandsgrepp?

filmjölk
2014-08-04, 09:32
Varför mixa öht? Köp ett par dragremmar och sluta med det (förutsatt att du inte sysslar med SL och "måste")

as0k
2014-08-04, 09:37
Varför mixa öht? Köp ett par dragremmar och sluta med det (förutsatt att du inte sysslar med SL och "måste")

Jag kör inte mixat längre som sagt. Men jag behöver uppenbarligen göra det för att jämna ut sidorna? Det verkar inte jämna ut sig genom att bara köra med överhandsgrepp, och jag vill väldigt bli av med detta problemet.

Richter
2014-08-04, 12:29
Hade jag varit i din sits så hade jag tränat marklyft med överhandsgrepp + remmar, och lagt mycket fokus på att hålla skulderbladen/axelpartiet symmetriskt. Jag hade haft samma fokus på hållningen även i resten av min träning.

Dessutom hade jag sett till att en del av ryggträningen är unilateral, dvs med en sida åt gången, för att försöka göra styrkan mer symmetrisk. Till exempel hantelrodd för detta.

ATJL
2014-08-04, 13:13
Jag har helt övergett mixgrepp till förmån för tumlås. Men då har jag stora händer och bra gerppstyrka. Kan vara en tanke kanske..?

koncept
2014-08-04, 13:34
Den axeln som är framåtroterad, är det även den sidans arm som är din dominanta?
Detta är endast min egna slutsats, men jag tycker det känns logiskt att högerhänta personer har ett mer framåtroterat höger axelparti, eftersom den sidan konstant är framåtroterad när man skriver, sitter vid datorn, läser, äter, etc, så länge man inte har extremt bra hållning.

Så det behöver inte vara pga det mixade greppet i marklyft som du har osymmetriskt roterade axlar. Lägg som tidigare nämnt in unilateral träning för ryggen och axlarna, ha bra hållning under all träning och vardagsaktiviteter, och dra bak skuldrorna när du gör pressövningar.

Att stretcha ut bröstet och framsida axlar och stärka övre rygg genom exempelvis facepulls och band pullaparts (många reps och många set, flera gånger i veckan) hjälpte mig när jag hade det problemet.