handdator

Visa fullständig version : Rött kött och dödlighet


King Grub
2014-07-16, 22:54
Background:

High red meat consumption is associated with an increased mortality risk. This association is partly explained by the negative effect of processed meat consumption, which is widely established. The role of nonprocessed meat is unclear.

Objective:

The objective was to examine the combined association of processed and nonprocessed meat consumption with survival in a Swedish large prospective cohort.

Design:

In a population-based cohort of 74,645 Swedish men (40,089) and women (34,556), red meat consumption was assessed through a self-administered questionnaire. We estimated differences in survival [15th percentile differences (PDs), differences in the time by which the first 15% of the cohort died] according to levels of total red meat and combined levels of processed and nonprocessed red meat consumption.

Results:

During 15 y of follow-up (January 1998 to December 2012), we documented 16,683 deaths (6948 women; 9735 men). Compared with no consumption, consumption of red meat >100 g/d was progressively associated with shorter survival—up to 2 y for participants consuming an average of 300 g/d (15th PD: –21 mo; 95% CI: –31, –10). Compared with no consumption, high consumption of processed red meat (100 g/d) was associated with shorter survival (15th PD: –9 mo; 95% CI: –16, –2). High and moderate intakes of nonprocessed red meat were associated with shorter survival only when accompanied by a high intake of processed red meat.

Conclusions:

We found that high total red meat consumption was associated with progressively shorter survival, largely because of the consumption of processed red meat. Consumption of nonprocessed red meat alone was not associated with shorter survival.

Differences in survival associated with processed and with nonprocessed red meat consumption. Am J Clin Nutr July 16, 2014.

http://ajcn.nutrition.org/content/early/2014/07/16/ajcn.114.086249.full.pdf+html

dt06mj2
2014-07-17, 18:38
Härligt! (Tolkar det som att processerat kött är en stor bov i dramat.)

red meat consumption was assessed through a self-administered questionnaire

Hur fungerar det med enkäter under dessa extrema perioder? Fick man fylla i en enkät per dag/år eller var det bara en engångsgrej?

BobaFett
2014-07-18, 08:50
Är inte e250 fastställt till nr. 2 i risk för cancer (efter rökning)?

Tror ärligt att rött kött fått skulden p.g.a. e250.

R Scarpa27
2014-07-18, 09:02
Är inte e250 fastställt till nr. 2 i risk för cancer (efter rökning)?

Tror ärligt att rött kött fått skulden p.g.a. e250.

rött kött generelt är väl rekomendation 500g / vecka och proodukter m e250 0g/vecka eller..

KlopFer
2014-07-18, 11:32
Haha 500g/veckan?

Det kan jag äta om dagen :D

maqan
2014-07-18, 19:34
Anledningen till att rött kött förknippas med högre dödlighet tror jag inte bara beror på processat kött innehållandes E250, utan även har att göra med att det kött vi äter nuförtiden består nästan uteslutande av muskelprotein vilket har en ganska "enformig" aminosyraprofil. Hade vi istället ätit mera "nose to tail" genom att konsumera körtlar och bindvävskomponenter tror jag att förhållandet hade sett annorlunda ut.

Sverker
2014-07-18, 19:38
Muskelprotein har högt biologiskt värde. Alltså har det alla aminosyror i ett bra förhållande till varandra.

Att blanda in mer bindväv betyder bara mer glycin och prolin. Aminosyror av lågt värde eftersom vi själva lätt tillverkar dem från andra aminosyror ( alanin och glutamin ).

R Scarpa27
2014-07-18, 19:58
Haha 500g/veckan?

Det kan jag äta om dagen :D

kan nog de flesta även jag gör det och 500g per vecka blir det ofast inte.
hade inte med saken vad man gör.. utan jag skrev om rekomendationer.

Animalisk
2014-07-18, 20:29
rött kött generelt är väl rekomendation 500g / vecka och proodukter m e250 0g/vecka eller..

livsmedelsverket som slår till igen?

R Scarpa27
2014-07-18, 20:58
livsmedelsverket som slår till igen?

om?

e250 har varit som rekomendation att utesluta ganska många många år.
dock har jag inte uteslutit det alls, men dragit ner på det iaf.

Animalisk
2014-07-18, 21:03
om?

e250 har varit som rekomendation att utesluta ganska många många år.
dock har jag inte uteslutit det alls, men dragit ner på det iaf.

Tänkte mest på den naturliga varianten och rekommendationen på 500gram.

King Grub
2014-07-18, 21:51
livsmedelsverket som slår till igen?

Nej, Världscancerfonden. Men dom kanske hittar på?

cero
2014-07-18, 22:06
Nej, Världscancerfonden. Men dom kanske hittar på?

Broscience! Kött till folket!

Själv har jag slutat med chark helt och jobbar på att äta mer vegetariskt.

Animalisk
2014-07-18, 22:24
Nej, Världscancerfonden. Men dom kanske hittar på?
inget är omöjligt

Broscience! Kött till folket!

Själv har jag slutat med chark helt och jobbar på att äta mer vegetariskt.

Chark och rött kött har väl inte så mycket gemensamt chark = utblandad kött med tillsatta ämnen, rött kött för mig = styckningsdetaljer. Min definiton är ju dock bara min egen.

cero
2014-07-18, 22:25
Vad menar du?

Rekommendationerna är <500g rött kött per vecka och att utesluta chark. Jag har gjort det senare och jobbar på det förstnämda.

King Grub
2014-07-18, 22:34
inget är omöjligt.

Ja, rapporten är ju bara gjord av världens främsta experter på området och grundar sig bara på i princip samtliga studier som har gjorts.

http://www.dietandcancerreport.org/cancer_resource_center/downloads/Second_Expert_Report_full.pdf

Det är klart att forumexperterna vet bättre.

Fjrebqll
2014-07-18, 22:36
Finns det någon anledning att dra ner på köttkonsumtionen när det gäller oprocesserat rött kött?

https://twitter.com/whsource/status/490180530697416704

Animalisk
2014-07-18, 22:41
Vad menar du?

Rekommendationerna är <500g rött kött per vecka och att utesluta chark. Jag har gjort det senare och jobbar på det förstnämda.

jag uppfattade det som att du inte gjorde någon större skillnad på rött kött och chark, my bad, bra val att skippa processat kött.

Ja, rapporten är ju bara gjord av världens främsta experter på området och grundar sig bara på i princip samtliga studier som har gjorts.

http://www.dietandcancerreport.org/cancer_resource_center/downloads/Second_Expert_Report_full.pdf

Det är klart att forumexperterna vet bättre.

jag är ingen forumexpert, jag skrev bara att inget är omöjligt.

King Grub
2014-07-18, 22:41
Finns det någon anledning att dra ner på köttkonsumtionen när det gäller oprocesserat rött kött?

The evidence that red meats and processed meats area cause of colorectal cancer is convincing.

http://www.dietandcancerreport.org/cancer_resource_center/downloads/chapters/chapter_04.pdf

Med referenser http://www.dietandcancerreport.org/cancer_resource_center/downloads/references.pdf

cero
2014-07-18, 23:35
Utan att ha laddat ner pdfen, gäller det även folkgrupper i Europa och Asien som twitterinlägget syftar på?