handdator

Visa fullständig version : hur väger jag ägg?


qwefs
2014-07-02, 22:17
hur väger man ägg, när man ska ta reda på näringsinnehåll.
väger man med skalet? alltså när det fortfarande är rått.

eller måste man koka ägget och sedan skala av det för att få rätt vikt och rätt näringsinnehåll?

StarkaUlf
2014-07-02, 22:18
Du väger det rått, utan skal - eller kokt, utan skal.

Ägget tappar ej vikt om du kokar det jämfört med rått.

AEB
2014-07-02, 22:20
hur väger man ägg, när man ska ta reda på näringsinnehåll.
väger man med skalet? alltså när det fortfarande är rått.

eller måste man koka ägget och sedan skala av det för att få rätt vikt och rätt näringsinnehåll?
Mina ägg brukar väga 63 gram, kör "large" ägg. Har vägt äggen förut och sen antar jag bara att alla ägg jag slänger i mig väger ungefär lika. Det går ju aldrig att veta exakt om man inte väger men det har jag fan inte tid med! ;)

King Grub
2014-07-02, 22:25
Väg 10 stycken, ta ett medelvärde. Sedan använder du alltid det medelvärdet. Det kommer att jämna ut sig med tiden om ett eller annat väger mer eller mindre.

qwefs
2014-07-02, 22:27
Väg 10 stycken, ta ett medelvärde. Sedan använder du alltid det medelvärdet. Det kommer att jämna ut sig med tiden om ett eller annat väger mer eller mindre.

men väger man med eller utan skalet är frågan

Diomedea exulans
2014-07-02, 22:30
men väger man med eller utan skalet är frågan

Utan.

King Grub
2014-07-02, 22:35
Det är upp till dig.

http://www.fineli.fi/food.php?foodid=858&lang=sv

http://www.fineli.fi/food.php?foodid=29160&lang=sv

Diomedea exulans
2014-07-02, 22:37
Det är upp till dig.

http://www.fineli.fi/food.php?foodid=858&lang=sv

http://www.fineli.fi/food.php?foodid=29160&lang=sv

Hur kan det vara mer kalcium i ägg utan skal än med? :Virro

King Grub
2014-07-02, 22:39
Därför att den ätbara delen väger mindre i ett ägg med skal? Näringsvärdena gäller ätlig vara, oavsett om man väger med eller utan skal. Det är inte meningen att man skall äta skalet.

qwefs
2014-07-02, 22:39
Det är upp till dig.

http://www.fineli.fi/food.php?foodid=858&lang=sv

http://www.fineli.fi/food.php?foodid=29160&lang=sv

alltså om man vill kolla exakt hur mycket protein det finns i ägget då måste man ju väga utan skalet eller hur?
näringsinnehållet är ju ägg utan skäl, eller ägg med skal?

qwefs
2014-07-02, 22:40
Därför att den ätbara delen väger mindre i ett ägg med skal? Näringsvärdena gäller ätlig vara, oavsett om man väger med eller utan skal. Det är inte meningen att man skall äta skalet.

haha

Diomedea exulans
2014-07-02, 22:40
Därför att den ätbara delen väger mindre i ett ägg med skal? Näringsvärdena gäller ätlig vara, oavsett om man väger med eller utan skal. Det är inte meningen att man skall äta skalet.

Jaha. :)

Bryggan
2014-07-03, 00:34
Hur kan det vara mer kalcium i ägg utan skal än med? :VirroMen om du bestämmer dig för att äta skalet...även att det "inte är meningen" så kommer du definitivt att öka andelen kalcium i kosten!!

:)

Beemel
2014-07-03, 06:35
alltså om man vill kolla exakt hur mycket protein det finns i ägget då måste man ju väga utan skalet eller hur?
näringsinnehållet är ju ägg utan skäl, eller ägg med skal?

Om du väger det med skal går du efter näringsvärdet i den ena länken som Grub postade ovan.
Om du väger det med skal går du efter näringsvärdet i den andra länken

Slutresultatet bör bli ungefär detsamma....

vicarious
2014-07-03, 06:36
Skalet väger bara några gram så skillnaden är minimal. Köper man från samma tillverkare kontinuerligt så lär man sig vad de väger på ett ungefär. Att hålla på att väga allting man äter på exakta grammet blir lätt till ett heltidsjobb. Inte värt det.

caro
2014-07-03, 06:59
Man kan ju väga ägget, koka det och sen väga skalet när man skalat efteråt. Då vet man, om man gör antagandet att inget händer med skalet vid kokning, hur mycket det råa ägget vägde.

Sen kan man ju göra lite tester, som att koka skal och se om det minskar eller ökar i vikt vid kokning ... Men den inverkan borde isåfall vara marginell, och inom variationen för ett enskilt äggs näringsinnehåll (jämfört med tabell) i alla fall, tycker jag spontant.

Ramrod
2014-07-03, 11:39
alltså om man vill kolla exakt hur mycket protein det finns i ägget då måste man ju väga utan skalet eller hur?
näringsinnehållet är ju ägg utan skäl, eller ägg med skal?

Du kommer aldrig kunna få reda på exakt hur mycket protein det är i ägget ändå, alla angivna näringsvärden är medelvärden och kommer variera från ägg till ägg, det spelar ganska lite roll ifall du väger med eller utan skal och räknar på medelvärdet.

Beemel
2014-07-03, 14:15
Skalet väger bara några gram så skillnaden är minimal. Köper man från samma tillverkare kontinuerligt så lär man sig vad de väger på ett ungefär. Att hålla på att väga allting man äter på exakta grammet blir lätt till ett heltidsjobb. Inte värt det.

+1
Särskilt meed tanke på att näringsinnehållet är ett snittvärde.
Jag avrundar oftast det jag äter till jämna 10 (ibland 5) grams.
Om jag till exempel ska jag käka upp en förpackning kyckling eller skinka innehållande 600 gram så delar jag den ungefär på tre och bokför varje portion som 200gram istället för att väga tre gånger.

Avrundar alltid uppåt när jag vill gå ner i vikt.

Har sett folk som bokför sin mat med en nogranhet på tiondels gram, till och med när det handlar om grönsaker. Lite små sött.