handdator

Visa fullständig version : Aspartam nedreglerar 3T3-L1-differentiering


King Grub
2014-06-26, 09:39
Aspartame is an artificial sweetener used as an alternate for sugar in several foods and beverages. Since aspartame is 200 times sweeter than traditional sugar, it can give the same level of sweetness with less substance, which leads to lower-calorie food intake. There are reports that consumption of aspartame-containing products can help obese people lose weight. However, the potential role of aspartame in obesity is not clear. The present study investigated whether aspartame suppresses 3T3-L1 differentiation, by downregulating phosphorylated peroxisome proliferator-activated receptor γ (p-PPARγ), peroxisome proliferator-activated receptor γ (PPARγ), fatty acid-binding protein 4 (FABP4), CCAAT/enhancer-binding protein α (C/EBPα), and sterol regulatory element-binding protein 1 (SREBP1), which are critical for adipogenesis. The 3T3-L1 adipocytes were cultured and differentiated for 6 d in the absence and presence of 10 μg/ml of aspartame. Aspartame reduced lipid accumulation in differentiated adipocytes as evidenced by Oil Red O staining. qRT-PCR analysis showed that the PPARγ, FABP4, and C/EBPα mRNA expression was significantly reduced in the aspartame-treated adipocytes. Western blot analysis showed that the induction of p-PPARγ, PPARγ, SREBP1, and adipsin was markedly reduced in the aspartame-treated adipocytes. Taken together, these data suggest that aspartame may be a potent substance to alter adipocyte differentiation and control obesity.

In Vitro Cell Dev Biol Anim. 2014 Jun 25. Aspartame downregulates 3T3-L1 differentiation.

DieErste
2014-06-26, 10:13
vad innebär en nedsatt 3t3-L1-Differintering i praktiken?

Mackie Messer
2014-06-26, 10:45
vad innebär en nedsatt 3t3-L1-Differintering i praktiken?

Det innebär att fettceller som behandlats med en aspartamlösning i ett provrörsförsök blev mindre feta än fettceller som inte behandlats med aspartam. Och det tyder på att aspartam är ett bra alternativ vid fettminskning.

DieErste
2014-06-26, 10:59
Det innebär att fettceller som behandlats med en aspartamlösning i ett provrörsförsök blev mindre feta än fettceller som inte behandlats med aspartam. Och det tyder på att aspartam är ett bra alternativ vid fettminskning.

Det var tur de (:

Kischen
2014-06-26, 11:18
Det innebär att fettceller som behandlats med en aspartamlösning i ett provrörsförsök blev mindre feta än fettceller som inte behandlats med aspartam. Och det tyder på att aspartam är ett bra alternativ vid fettminskning.

Men aspartam bryts väl ner relativt fort i kroppen?

Mackie Messer
2014-06-26, 12:16
Men aspartam bryts väl ner relativt fort i kroppen?

De använde konc. 10 microg./ml aspartam. sen får du kolla upp halveringstiden för aspartam hos människor och jämföra om man kommer upp i den konc.

Ola Wallengren
2014-06-26, 12:43
Inget aspartam når blodbanan efter intag så det når aldrig fettväven. Vilket gör denna studie fullständigt irrelevant för aspartamkonsumtion av människa.

mattilainen
2014-06-26, 13:13
Inget aspartam når blodbanan efter intag så det når aldrig fettväven. Vilket gör denna studie fullständigt irrelevant för aspartamkonsumtion av människa.

bryts väl ner till aminosyrorna fenylalalin och asparginsyra?

Luca Brasi
2014-06-26, 19:11
Aspartam kan eventuellt användas som läkemedel för viktminskning via intravenös administration?

Sverker
2014-06-26, 19:45
Njaa...aspartam är en aromatisk förening med aminogrupp. Många studier har visat att den kan påverka hjärnceller i provrör. Ämnet kan passera över blod/hjärnbarrieren...och säkert ge en del konstiga reaktioner.

Bättre att låta aspartamet passera munnen för att därefter brytas ned i mag-/tarmkanalen. Ola verkar säker på att det verkligen bryts ned till sina beståndsdelar. Det räcker för mig att veta.

Ola Wallengren
2014-06-26, 19:58
Bryts det inte ner redan i tarmlumen så bryts dipeptiden ner i tarmens epitelceller. I de studier som finns har man följdaktligen inte hittat något aspartam i blod/serum.

maqan
2014-06-27, 19:39
Det känns ganska menlöst att utsätta cellkulturer, som dessutom är ganska dåliga modellsystem, för ett ämne som ändå inte har möjlighet att nå vävnaden man testar på i ett mer komplext system som människokroppen.

F Ultra
2014-06-28, 00:53
Det känns ganska menlöst att utsätta cellkulturer, som dessutom är ganska dåliga modellsystem, för ett ämne som ändå inte har möjlighet att nå vävnaden man testar på i ett mer komplext system som människokroppen.

Inte om syftet är att sälja in något ;)

Sverker
2014-06-28, 06:32
Uppdraget var mycket snävt:
The present study investigated whether aspartame suppresses 3T3-L1 differentiation, by downregulating phosphorylated peroxisome proliferator-activated receptor γ (p-PPARγ), peroxisome proliferator-activated receptor γ (PPARγ), fatty acid-binding protein 4 (FABP4), CCAAT/enhancer-binding protein α (C/EBPα), and sterol regulatory element-binding protein 1 (SREBP1), which are critical for adipogenesis.

Man börjar någonstans. Här börjar man med fettceller specifikt. Blir resultatet intressant så får det bli fler studier på mer komplexa organismer.

tlk
2014-06-28, 07:20
Det känns ganska menlöst att utsätta cellkulturer, som dessutom är ganska dåliga modellsystem, för ett ämne som ändå inte har möjlighet att nå vävnaden man testar på i ett mer komplext system som människokroppen.

Det beror väl helt på vad man är ute efter att ta reda på.

Och att få igenom en studie i stil med "vi tänkte sätta aspartam IV i lite människor och köra biopsier för att se hur adipocyter reagerar" för någon etisk nämnd i den civiliserade världen hade varit rätt svårt utan vettigt underlag för att det kan vara värt att prova.

maqan
2014-06-28, 19:39
Uppdraget var mycket snävt:
The present study investigated whether aspartame suppresses 3T3-L1 differentiation, by downregulating phosphorylated peroxisome proliferator-activated receptor γ (p-PPARγ), peroxisome proliferator-activated receptor γ (PPARγ), fatty acid-binding protein 4 (FABP4), CCAAT/enhancer-binding protein α (C/EBPα), and sterol regulatory element-binding protein 1 (SREBP1), which are critical for adipogenesis.

Man börjar någonstans. Här börjar man med fettceller specifikt. Blir resultatet intressant så får det bli fler studier på mer komplexa organismer.

Det beror väl helt på vad man är ute efter att ta reda på.

Och att få igenom en studie i stil med "vi tänkte sätta aspartam IV i lite människor och köra biopsier för att se hur adipocyter reagerar" för någon etisk nämnd i den civiliserade världen hade varit rätt svårt utan vettigt underlag för att det kan vara värt att prova.

Jag är väl införstådd med hur man går till väga för att studera en effekt av någon typ av substans. Dvs. man börjar med att utsätta en cellkultur för ämnet, sedan testar man i en djurmodell och till sist eventuellt på människor.

Men precis som tlk säger så kan man givetvis inte utföra den här typen av studier på människor. Min poäng var varför man ens bryr sig om att studera ett ämnes effekt på ett sätt som ändå inte är fysiologiskt möjligt att ske.