handdator

Visa fullständig version : Kolhydrattillgänglighet och träningsanpassning


King Grub
2014-06-25, 08:30
Traditional nutritional approaches to endurance training have typically promoted high carbohydrate (CHO) availability before, during and after training sessions to ensure adequate muscle substrate to meet the demands of high daily training intensities and volumes. However, during the past decade, data from our laboratories and others have demonstrated that deliberately training in conditions of reduced CHO availability can promote training-induced adaptations of human skeletal muscle (i.e. increased maximal mitochondrial enzyme activities and/or mitochondrial content, increased rates of lipid oxidation and, in some instances, improved exercise capacity). Such data have led to the concept of 'training low, but competing high' whereby selected training sessions are completed in conditions of reduced CHO availability (so as to promote training adaptation), but CHO reserves are restored immediately prior to an important competition. The augmented training response observed with training-low strategies is likely regulated by enhanced activation of key cell signalling kinases (e.g. AMPK, p38MAPK), transcription factors (e.g. p53, PPARδ) and transcriptional co-activators (e.g. PGC-1α), such that a co-ordinated up-regulation of both the nuclear and mitochondrial genomes occurs. Although the optimal practical strategies to train low are not currently known, consuming additional caffeine, protein, and practising CHO mouth-rinsing before and/or during training may help to rescue the reduced training intensities that typically occur when 'training low', in addition to preventing protein breakdown and maintaining optimal immune function. Finally, athletes should practise 'train-low' workouts in conjunction with sessions undertaken with normal or high CHO availability so that their capacity to oxidise CHO is not blunted on race day.

Eur J Sport Sci. 2014 Jun 19:1-10. Carbohydrate availability and exercise training adaptation: Too much of a good thing?

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/17461391.2014.920926?url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori:rid:crossref.org&rfr_dat=cr_pub%3dpubmed&

Sverker
2014-06-25, 19:49
Har någon nått bättre resultat genom att träna utan kolhydrater och tävla med kolhydrater ?


Det är nog ingen som ifrågasätter att en kost med lite kolhydrater ökar förutsättningarna att bränna fett men blir det bättre resultat på tävlingsdagen ?

maqan
2014-06-26, 19:31
Har någon nått bättre resultat genom att träna utan kolhydrater och tävla med kolhydrater ?


Det är nog ingen som ifrågasätter att en kost med lite kolhydrater ökar förutsättningarna att bränna fett men blir det bättre resultat på tävlingsdagen ?

Jonas Colting påstår väl det.

Sverker
2014-06-26, 19:38
Hur ser hans utvecklingskurva ut ?
Har han kunnat träna som han planerat de senaste åren utan skador och överträning ?

Jag är mest nyfiken. Jag ser ingen nytta med att träna sämre för att under en kort tid, dag eller dagar, prestera på max.
Samma sak att kroppen knappast kan vara van att ligga så nära pulsmax och prestera. Måste ställa stora krav på den mentala biten att lyfta prestationen till mycket högre nivåer under tävlingen.
De flesta brukar slå sina rekord efter att ha gjort prestationen tidigare på träning inför tävlingen.