Logga in

Visa fullständig version : Är det OK att äta fryst köttbullar, färsbiff etc


retskrad
2014-06-21, 19:00
Jag undrade om det var OK om man köpte frysta köttbullar, färsbiffar från t.ex. ICA och stekte och åt istället för t.ex. kycklingfile eller köttfärs?

vicarious
2014-06-21, 19:01
Vadå OK?

Animalisk
2014-06-21, 19:02
Det är ok för mig.

Nebuchadnezzar
2014-06-21, 19:02
Moraliskt förkastligt men om du känner att du kan leva med dig själv så visst.

retskrad
2014-06-21, 19:04
Jag har ofta hört folk säga att man ska äta färska varor som kycklingfile och köttfärs och snabbmat som hamburgare och kebab inte är lika bra. Finns dt en sanning i detta?

Scratch89
2014-06-21, 19:05
Jag har ofta hört folk säga att man ska äta färska varor som kycklingfile och köttfärs och snabbmat som hamburgare och kebab inte är lika bra. Finns dt en sanning i detta?

Du kan sluta noja.

lillmesen
2014-06-21, 19:18
Det är väl mera att du kan styra tex saltmängd osv om du gör det själv, samt det brukar vara en hel del brosk och senor i "färdiga" köttbullar etc,

retskrad
2014-06-21, 19:19
Det är väl mera att du kan styra tex saltmängd osv om du gör det själv, samt det brukar vara en hel del brosk och senor i "färdiga" köttbullar etc,

Men proteininnehållet samt kvalteten är samma eller hur?

King Grub
2014-06-21, 19:21
Ja, bara att du får mer fett och kolhydrat "på köpet" än med rent magert kött.

henrikl
2014-06-22, 11:26
Men proteininnehållet samt kvalteten är samma eller hur?

Kolla näringsinnehållet bara? Oftast är det runt 25-50% mindre protein, ganska mycket mer fett+kolhydrater i köttbullar än t.ex kyckling. Detta pga att köttbullar inte bara innehåller "kött".

Sverker
2014-06-22, 11:29
Jag och många andra, tror jag, blandar i skorpsmulor, mjölk, lök, kryddor och salt i köttbullarna. Blir godare så.

cero
2014-06-22, 12:01
Jag och många andra, tror jag, blandar i skorpsmulor, mjölk, lök, kryddor och salt i köttbullarna. Blir godare så.

Ströbröd vafan.

vicarious
2014-06-22, 13:08
Ströbröd vafan.

Vad tror du ströbröd är?

Bmwtwinturbo
2014-06-27, 21:39
Säkert ok som nödlösning en dag då man inte fixat mat innan men dåligt alt varje dag. Färdiga hamburgare är nog något bättre har jag förr mig.

Aliaas
2014-06-27, 22:41
Säkert ok som nödlösning en dag då man inte fixat mat innan men dåligt alt varje dag. Färdiga hamburgare är nog något bättre har jag förr mig.

motivera/förklara det ``dåliga´´ ?

Sohlsken
2014-06-27, 23:57
Min mage blir alltid förbannad på mig av köttbullar och dylikt á la halvfabrikat, men om de är värda makron för dig och du inte pallar att stå och rulla själv, kör på.

Bmwtwinturbo
2014-06-28, 06:57
Om man bortser från kvalitesskillnaden på råvaran i halvfabrikat och "riktigt". Så är det ex mycket mer fett i färdiga köttbullar än om du gör på ren nötfärs.

R Scarpa27
2014-06-28, 19:19
Min mage blir alltid förbannad på mig av köttbullar och dylikt á la halvfabrikat, men om de är värda makron för dig och du inte pallar att stå och rulla själv, kör på.

de blir min käft.
färdiga stekta kötbullar är ju helt enkelt äckligt och segt att tugga på.
gummibollar som luktar fis :D

köpta färska eller rulla egna färska e ju kanonfint, som med allt annat från grund :)...

kör alltid med kardemumma i köttbullar :)

StarkaUlf
2014-06-28, 19:24
Om man bortser från kvalitesskillnaden på råvaran i halvfabrikat och "riktigt". Så är det ex mycket mer fett i färdiga köttbullar än om du gör på ren nötfärs.

Det beror ju helt klart på vilken nötfärs du har. Felix färdiga köttbullar har 16% fett. Gör du köttbullar på 20% färs så har du ju högre (vilket blir ännu godare).

R Scarpa27
2014-06-28, 19:34
Det beror ju helt klart på vilken nötfärs du har. Felix färdiga köttbullar har 16% fett. Gör du köttbullar på 20% färs så har du ju högre (vilket blir ännu godare).

+1

det handlar ju om att färdigstekta har massa annat skit som senor och tillsattsa skitsaker. :D oätbara spyr av tanken (på riktigt)

några köpe @ kötthalter.

Ejmunds gårds gotländska 82 procent (nöt) (ganska bra faktist för att va köpe )

Scan Deli delikatess (kylda) 75 (nöt/gris)

Scan Mammas (kylda) 73 (nöt/gris)

Scan Mammas ekologiska (kylda) 71 (nöt/gris)

Coop små stekta 70 (42 nöt, 28 gris)

Findus små 68 (52 nöt, 16 gris)

Felix små delikatess 66 (nöt/gris)

Eldorado65 (nöt/gris)

Scan Må gott 65 (gris)

Felix klassiska 65 (nöt/gris)

Findus mini 64 (18 nöt, 46 gris)

Felix ekologiska63 (nöt)

Aliaas
2014-06-28, 20:43
Vi fattar att du inte gillar köpe köttbullar Scarpa nog nu. ....

@Bmw varför skulle det vara sämre med en högre fetthalt? Allt handlar om sammanställt födo intag.

hampfuz
2014-06-28, 20:49
Sen är det ju inte något jätteläskigt i de bra märkena heller. Potatismjöl och vatten mest. Lite maltodextrin som bulkmedel kanske.

R Scarpa27
2014-06-28, 21:07
Vi fattar att du inte gillar köpe köttbullar Scarpa nog nu. ....

@Bmw varför skulle det vara sämre med en högre fetthalt? Allt handlar om sammanställt födo intag.

-"-

R Scarpa27
2014-06-28, 21:10
Sen är det ju inte något jätteläskigt i de bra märkena heller. Potatismjöl och vatten mest. Lite maltodextrin som bulkmedel kanske.

nöt/fläsk och från vilka delar ? skriver de inte... (antagligen allt möjligt blandat restprodukter också)
socker med =)

Sverker
2014-06-29, 05:43
Skriver de kött på förpackningen är det muskulatur från djuret. Använder de svål ska det stå svål på förpackningen.

Bmwtwinturbo
2014-06-29, 13:46
Vi fattar att du inte gillar köpe köttbullar Scarpa nog nu. ....

@Bmw varför skulle det vara sämre med en högre fetthalt? Allt handlar om sammanställt födo intag.
Fett är kaloritätt. Ska man hålla sig inom en ramarna för en viss kalorimängd så kommer man för göra avkall på protein eller kolhydrater. Frågan var vid frekvent ätande inte enstaka. Jag gör köttbullar eller biffar på 10% nötfärs och kan således få i mig fler bra kolhydrater vid samma måltid än om jag köpt färdiga.

Depzon
2014-06-29, 14:31
Undrar vad det är/var för kötthalt i Extras "stekbollar"? :)

hampfuz
2014-06-29, 18:42
nöt/fläsk och från vilka delar ? skriver de inte... (antagligen allt möjligt blandat restprodukter också)
socker med =)

Som Sverker skrev, står det kött är det från muskulatur och det måste dessutom stå om det är nöt eller fläsk. Reglerna för livsmedelsmärkning är väldigt strikta. Socker är det väl i och för sig - 1.5/100gram i Mamma Scans köttbullar är sockerarter.

R Scarpa27
2014-06-29, 19:47
Som Sverker skrev, står det kött är det från muskulatur och det måste dessutom stå om det är nöt eller fläsk. Reglerna för livsmedelsmärkning är väldigt strikta. Socker är det väl i och för sig - 1.5/100gram i Mamma Scans köttbullar är sockerarter.

antyder inte att de är onyttiga i en varienad blandkost funkar precis allt =)...
vill bara få fram att man äter sådana i nödfall :D
min mormors gamla köttbullar tog dock världsrekord i godhet :D