handdator

Visa fullständig version : Äggintag och TMOA


King Grub
2014-06-18, 17:03
Background:

It is important to understand whether eating eggs, which are a major source of dietary choline, results in increased exposure to trimethylamine-N-oxide (TMAO) that is purported to be a risk factor for developing heart disease.

Objective:

We determined whether humans eating eggs generate TMAO and, if so, whether there is an associated increase in a marker for inflammation [ie, high-sensitivity C-reactive protein (hsCRP)] or increased oxidation of low-density lipoprotein (LDL).

Design:

In a longitudinal, double-blind, randomized dietary intervention, 6 volunteers were fed breakfast doses of 0, 1, 2, 4, or 6 egg yolks. Diets were otherwise controlled on the day before and day of each egg dose with a standardized low-choline menu. Plasma TMAO at timed intervals (immediately before and 1, 2, 4, 8, and 24 h after each dose), 24-h urine TMAO, predose and 24-h postdose serum hsCRP, and plasma oxidized LDL were measured. Volunteers received all 5 doses with each dose separated by >2-wk washout periods.

Results:

The consumption of eggs was associated with increased plasma and urine TMAO concentrations (P < 0.01), with ∼14% of the total choline in eggs having been converted to TMAO. There was considerable variation between individuals in the TMAO response. There was no difference in hsCRP or oxidized LDL concentrations after egg doses.

Conclusions:

The consumption of ≥2 eggs results in an increased formation of TMAO. Choline is an essential nutrient that is required for normal human liver and muscle functions and important for normal fetal development. Additional study is needed to both confirm the association between TMAO and atherosclerosis and identify factors, microbiota and genetic, that influence the generation of TMAO before policy and medical recommendations are made that suggest reduced dietary choline intake.

Effect of egg ingestion on trimethylamine-N-oxide production in humans: a randomized, controlled, dose-response study. Am J Clin Nutr June 18, 2014.

http://ajcn.nutrition.org/content/early/2014/06/18/ajcn.114.087692.full.pdf+html

maqan
2014-06-18, 19:26
Att begränsa intaget av kolin alltför mycket är inte hälsofrämjande. Frågan är dock, som alltid, vad som är den optimala mängden.

Gpajpen
2014-06-19, 09:31
Jahapp nyss var ägg optimala livsmedlet nu är det hjärtsjukdom att äta mer än ett om dagen. Fyfan.

R Scarpa27
2014-06-19, 18:43
Jahapp nyss var ägg optimala livsmedlet nu är det hjärtsjukdom att äta mer än ett om dagen. Fyfan.

jupp. studier kommer alltid ändras så är det =)
lagom är bäst kommer dock alltid vara en bra studie :D

Sverker
2014-06-19, 19:43
Jag kan inte omsättningen av kolin i kroppen. Oxideras ca 14 % till en nitroförening bör det vara en avsiktlig nedbrytningsväg för kolin.....eller....jag ser inte nyttan med det ? kolin kan elimineras som det är.


Skulle ökat intag av antioxidanter minska oxideringen eller är oxidationen oundviklig.....Kolin är ganska vanligt i naturen. Finns med i alla lecithiner, ägg men även små mängder i allt kött.

Gpajpen
2014-06-19, 21:25
jupp. studier kommer alltid ändras så är det =)
lagom är bäst kommer dock alltid vara en bra studie :D

2 ägg/dygn är väl lagom. 1 kan man ju likagärna skita i.

Sverker
2014-06-20, 10:32
Bump !


Kolin ombildas till betain, vidare till glycin och elimineras som oxalsyra. Det var inte svårt att hitta. Att få en liten trevlig metylgivare som betain är säkert inte helt fel det heller.



Men hur oxideras kolin och vad händer med kväveoxiden ?

King Grub
2014-06-20, 10:46
http://books.google.se/books?id=6fYso23Mi5IC&pg=PA469&lpg=PA469&dq=choline+oxidation&source=bl&ots=y3Wrl6VY2d&sig=B7PVnhuQCDXdyJFCLF5PPqExl2M&hl=en&sa=X&ei=7QKkU6r3FYvoywOaiYDgDw&ved=0CC4Q6AEwAjgK#v=onepage&q=choline%20oxidation&f=false

Sverker
2014-06-20, 11:20
http://books.google.se/books?id=6fYso23Mi5IC&pg=PA469&lpg=PA469&dq=choline+oxidation&source=bl&ots=y3Wrl6VY2d&sig=B7PVnhuQCDXdyJFCLF5PPqExl2M&hl=en&sa=X&ei=7QKkU6r3FYvoywOaiYDgDw&ved=0CC4Q6AEwAjgK#v=onepage&q=choline%20oxidation&f=false

Tack King Grub !

Men texten är ungefär det jag skrev. Oxidation av alkoholen kolin till aldehyden och slutligen till syran ( aminosyra ) glycin.
Samtidigt tar texten upp betain som metylgivare och hur de mekanismerna fungerar.



Jag har stora luckor i biokemin här. Jag har svårt att se att en enkel oxidation av alkohol - > aldehyd -> syra skulle kunna generera kväveoxider som sidoreaktion.
Oxidationen måste ske i andra sammanhang...vad jag förstår.