handdator

Visa fullständig version : Löparskor


Starvation
2014-06-17, 19:25
Har inte en susning om vilka sorter som är bra. Är det ngn som är bra på detta ge mig gärna tips! Tränar för det mesta vanlig löpning men det händer att jag får ryck och börjar köra intervaller.

Cykelola
2014-06-17, 19:52
Så länge du inte köper ett par skor för 100kr, så tror jag att de flesta märkena är bra. Väldigt individuellt med vad du trivs med dock. Vissa vill ha en sula som är hög eller låg, mjuk eller hård.

Jag har provat en hel del olika skor men var aldrig nöjd förrän jag provade saucony progrid guide 3 (behöver en sko med en bra hälkappa för att hälen inte ska skava) Så ett tips är att åka till antingen löplabbet eller annan sportaffär och prova dig fram!

Fredriiik
2014-06-17, 19:52
Börja med att gå till en affär med kunnig personal som kan hjälpa dig få ut vilket löpsteg du har. Efter det är det bara å välja å vraka

King Grub
2014-06-17, 19:53
Gå till en affär där du kan provspringa under övervakning så du får veta om du behöver skor för neutralt, pronerande eller supinerande steg.

Sedan får du prova hur märkena och skorna sitter. Noga. Jag kan t ex inte ha Nike - dom är alldeles för smala och känns som om hälen är upphöjd så man håller på att falla framåt, medan Asics alltid passar mina fötter perfekt.

Starvation
2014-06-17, 21:35
Tackar för svaren!

ChrillyMcFrill
2014-06-17, 22:14
Skrev precis ett långt inlägg men blev utloggad och allt försvann. GGWP. Skriver om det, men kortar ner det.

ChrillyMcFrill
2014-06-17, 22:26
Har inte en susning om vilka sorter som är bra. Är det ngn som är bra på detta ge mig gärna tips! Tränar för det mesta vanlig löpning men det händer att jag får ryck och börjar köra intervaller.

Ord som är bra att känna till:
Drop: Höjdskillnaden mellan tårna och häl. Mäts i millimeter. Högre drop gör det lättare att landa på hälen i varje steg, lägre drop gör det lättare att landa på mittfoten eller framfoten och aktiverar då vaden i större utsträckning.
Pronation: Enkelt uttryckt så är det att vristen vrids medialt, alltså in mot kroppen vid varje steg. Pronation finns i olika grader. Nästan alla pronerar, mer eller mindre, det är ett sätt att dämpa stötar vi utsätts för. En del pronerar väldigt kraftigt, s.k. ”överpronation” och därför finns det skor som är uppbyggda för att motverka detta. Dessa skor är hårdare på insidan med högre densitet i mellansulan. Om man har låga fotvalv så brukar det vara så att man pronerar, men inte i alla fall.
Supination: Enkelt uttryckt motsatsen till pronation. Vristen vrids lateralt, alltså ut från kroppen vid varje steg. Det är väldigt få som supinerar, så du kommer i princip aldrig hitta skor med supinationsstöd i någon sportbutik.
Neutral: Varken pronation eller supination. Dämpningen är jämn på båda sidorna av skon.

Det finns skor för olika ändamål:

1. Traditionell sko
Egenskaper:
- Stabil
- Väldämpad
- Slitstark/hållbar
- Högre vikt
- Hög drop (10-12mm) men även ner till 8 mm som är nedre gränsen.
- Ej flexibel
- Pronation eller Neutral

Om skorna:
Den traditionella löparskon passar sig bra för löparen med traditionell löpstil där man landar med hälen i varje steg. Passar sig bäst för längre sträckor. Fungerar såklart att springa snabbare sträckor i skorna men dom kommer vara onödigt tunga och stela. Att ha hög drop kommer underlätta att landa på hälen, men när man springer snabbt så springer man på framfoten. Du kommer alltså ha en stor ”kloss” i hälen som kommer motverka en snabb löpstil.

Löparskon kan både vara neutral eller ha pronationsstöd. Det är VIKTIGT att veta om man pronerar eller har ett neutralt löpsteg då det är lätt hänt att annars ta helt fel sko som kommer skada mer än den kommer skydda. En person som pronerar kan både ha neutrala skor (dock är det nog ingen sportbutik som vet eller kommer medge det) eller skor med pronationsstöd. En person som har ett neutralt löpsteg bör INTE välja en sko med pronationsstöd. Du kommer helt enkelt sätta din naturliga rörelse ur spel, som det inte är något problem med från början.

Den traditionella skon har mellansula och yttersula. Mellansulan erbjuder god dämpning medans yttersulan är av ett hårt och slitstarkt material (Gummi/Kol-blandning ”Carbon Rubber”). Vissa skor har en mjukare yttersula (Gummi/Luft-blandning ”Blown Rubber”) men dom slits förstås snabbare. Andra skor har en kombination av material i yttersulan, t.ex mjukt Blown Rubber vid framfoten och hårt och slitstarkt Carbon Rubber vid hälen.

Exempel på traditionella skor:
Nike Pegasus
Asics Kayano
Asics Nimbus
Saucony Stabil CS
Saucony Guide

2. ”Minimalistisk-” aka ”Barfota-” aka ”Tävlingssko”
Egenskaper:
- Ej stabil
- Ej väldämpad
- Ej slitsam/hållbar
- Lägre vikt
- Låg drop (0-4mm) men även upp till 8 mm som är övre gränsen.
- Flexibel
- Neutral

Om skorna:
Dessa skor passar bäst för löparen med en löpstil där man landar på mittfoten eller framfoten. Hälen bör alltid vara i luften. Dessa skor har för lite dämpning för att dunka ner hälen i marken. Med den låga drop:en som minimalistiska skor har så kommer det bli mer naturligt med att landa på framfoten. Dom som springer i minimalistiska skor springer oftast kortare sträckor och snabbare, därför passar den sig bra som tävlingssko. Men det finns fantastiska löpare som springer hiskligt långt i dessa skor. Om jag skulle säga upp emot 160 kilometer så skulle ni väl ändå inte tro mig.

När man landar på mittfoten eller framfoten i varje steg så spänner man vaden i högre utsträckning än i en traditionell löpsko. Detta är mer ansträngande, och många som går från en traditionell sko till en minimalistisk sko, kan inte springa lika långt i början. Det krävs att man vänjer kroppen med den nya typen av belastning, annars är det inte ovanligt att man får ont i vaden.

Den minimalistiska skon har ibland bara en mellansula. Mellansulan fungerar då som yttersulan och tar emot alla slitningar. Mellansulan, som inte är lika hård och slitstark som en riktigt yttersula, slits därför snabbare, och en minimalistisk sko bör inte hålla lika länge som en traditionell sko.

Det är tänkt att stötarna mot kroppen minskar om man springer på mittfoten eller framfoten och att man då undviker många problem som traditionella löpare stöter på. För mycket dämpning är inte bra för kroppen, tyvärr. Man sjunker in, belastar bl.a. subtalarled och knäled onödigt mycket.
Därför är det många löpare som går från traditionella väldämpade skor som dom dunkar ner hälen i, till minimalistiska skor, just för att undvika skador.

Exempel på minimalistiska skor:
Nike Free 3.0
Nike Free 4.0
Vibram 5 Fingers
Saucony Hattori
Saucony Virrata

Jag kan t ex inte ha Nike - dom är alldeles för smala och känns som om hälen är upphöjd så man håller på att falla framåt, medan Asics alltid passar mina fötter perfekt.
Kolla in skor från ”Altra”! Mycket breda och har bara 0 millimeter i drop. (... om du skulle behöva en ny löpsko) :d

ChrillyMcFrill
2014-06-17, 22:47
Så länge du inte köper ett par skor för 100kr, så tror jag att de flesta märkena är bra. Väldigt individuellt med vad du trivs med dock. Vissa vill ha en sula som är hög eller låg, mjuk eller hård.

Jag har provat en hel del olika skor men var aldrig nöjd förrän jag provade saucony progrid guide 3 (behöver en sko med en bra hälkappa för att hälen inte ska skava) Så ett tips är att åka till antingen löplabbet eller annan sportaffär och prova dig fram!



Det är faktiskt ganska ironiskt:
Runners wearing top-of-the-line trainers are 123 per cent more likely to get injured than runners in cheap ones. This was discovered as far back as 1989, according to a study led by Dr Bernard Marti, the leading preventative-medicine specialist at Switzerland's University of Bern.

Dr Marti's research team analysed 4,358 runners in the Bern Grand Prix, a 9.6-mile road race. All the runners filled out an extensive questionnaire that detailed their training habits and footwear for the previous year; as it turned out, 45 per cent had been hurt during that time. But what surprised Dr Marti was the fact that the most common variable among the casualties wasn't training surface, running speed, weekly mileage or 'competitive training motivation'.

It wasn't even body weight or a history of previous injury. It was the price of the shoe. Runners in shoes that cost more than $95 were more than twice as likely to get hurt as runners in shoes that cost less than $40.

Follow-up studies found similar results, like the 1991 report in Medicine & Science In Sports & Exercise that found that 'wearers of expensive running shoes that are promoted as having additional features that protect (eg, more cushioning, 'pronation correction') are injured significantly more frequently than runners wearing inexpensive shoes.'

Starvation
2014-06-17, 23:26
Inget dåligt inlägg! Tack för att du tog dig tiden. Känns som jag har lite mer kött på benen nu. Får la dra o kolla hur mitt steg är först o främst. Anar att det är lite pronerat, då mina bröder båda har sulor för att dom går som mongon :p

Tack!!