handdator

Visa fullständig version : Gäller anti-egenskaper endast i naturell form


Vakten
2014-06-07, 11:50
Var och handlade nu på morgonen och då fanns färska körsbär att köpa. Körsbär har antiinflammatoriska egenskaper, som liknar acetylsalicylsyran enl. Hälsosidorna.se. Liknade egenskaper finns tex. också i tranbär, blåbär. Gäller dessa egenskaper i endast naturell form eller finns de också i saft, juice, sylt och i tabletter baserade på bär extrakt.

Om de nyttiga egenskaperna endast finns i naturell, kan man då konservera eller frysa in superbären på ett sätt som bevarar egenskaperna. tills vintern.

R Scarpa27
2014-06-08, 07:17
konservera eller frysa går bra.
Är ju inte så att du kastar iväg någonting :)

Vakten
2014-06-08, 07:47
Jag har fått känslan att ämnen som verkar som anti-oxidanter, anti-inflammatoriska mm. i bär och frukt är färskvara. Tex så kan man köpa torkade tranbär och blåbär i snacksavdelningen på stormarknaden men hur mycket av anti-egenskaperna har försvunnit i torkprocessen är oklart.

Dessutom är det mycket energi i tex körsbär, om man proppar i sig massor nu under sommaren när de är färska så blir man rund som en björn innan hösten. Inte speciellt trevligt om man inte tänker gå i ide.

Morrris
2014-06-08, 08:20
Uppvärmning kan naturligtvis förändra egenskaperna. Om det inte är några konkreta, direkta effekter du är ute efter, så spelar det ju en minimal roll ändå.

Vakten
2014-06-08, 08:38
Uppvärmning kan naturligtvis förändra egenskaperna. Om det inte är några konkreta, direkta effekter du är ute efter, så spelar det ju en minimal roll ändå.

Om vi tar blåbär som exempel så vill jag att alla positiva egenskaper som blåbär påstås ha bland annat bra för mörkerseendet, blodcirkulationen, diabetes, inflammationer osv följer med ner i syltburken, frysen eller hur man nu tänker bevara dom över vintern. Naturligtvis så smakar blåbär bra och innehåller energi även som sylt men det är ju synd om man missar alla läkande och förebyggande egenskaper pga kokning, torkning eller konservering.

hampfuz
2014-06-09, 00:52
Om vi tar blåbär som exempel så vill jag att alla positiva egenskaper som blåbär påstås ha bland annat bra för mörkerseendet, blodcirkulationen, diabetes, inflammationer osv följer med ner i syltburken, frysen eller hur man nu tänker bevara dom över vintern. Naturligtvis så smakar blåbär bra och innehåller energi även som sylt men det är ju synd om man missar alla läkande och förebyggande egenskaper pga kokning, torkning eller konservering.

Kokning och frysning påverkar olika näringsämnen olika, men visst, en viss påverkan finns så vill du vara säker på att få så mycket näring som möjligt bör man äta sina bär råa. Men risken är ju att man istället låter bli att äta bär överhuvudtaget eftersom det inte är lika gott/smidigt.