handdator

Visa fullständig version : advatam E969 sötningsmedel i sverige


R Scarpa27
2014-06-05, 19:32
saxad info:
Det syntetiska sötningsmedlet advantam, som framställs av det beryktade sockerersättaren aspartam (E951), har nyligen godkänts av EU.

EU-kommissionen beslutade förra månaden att godkänna användningen av sötningsmedlet advantam med numret E969.
Kommissionen skriver i beslutet att det finns ett tekniskt behov av ytterligare ett sötningsmedel, som ett alternativ till de 18 som redan är tillåtna, för att ersätta energigivande sockerarter, som sackaros, glukos och fruktos. Det nya medlet är det sötaste hittills och uppges smaka cirka 20 000 gånger sötare än vanligt socker.

"Advantams kvaliteter i fråga om smak och sötma, tillsammans med dess goda stabi*litetsegenskaper, innebär att advantam utgör ett alternativ till redan godkända högintensiva sötningsmedel, och ger därmed konsumenterna och livsmedelsindustrin möjlighet att välja mellan ett större urval av sötningsmedel och sålunda minska intaget av varje enskilt sötningsmedel", skriver man i beslutet.

Medlet har tagits fram av den japanska livsmedels- och kemitillverkaren Ajinomoto, som bland annat är världens största producent av tillsatsen aspartam (E951), som även används vid tillverkningen av det nya sötningsmedlet.

Den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, bedömde förra året advantam som säkert vid ett dagligt intag upp till 5 mg per kilo kroppsvikt, vilket man bedömer inte kommer att överstigas med den godkända användningen.

Försök på kaniner har endast visat på störningar i magtarmkanalen vid mycket höga intag av ämnet, 500 mg per kilo kroppsvikt, enligt utlåtandet från EU:s vetenskapliga panel.

Advantam får användas i en rad olika produkter, bland annat i sötsaker som glass, godis och tuggummi men även i exempelvis frukostflingor, senap, såser, snacks samt cider och flera andra alkoholhaltiga drycker.

FAKTA: Advantam (E969)

Så här beskrivs framställningen i bilagan till förordningen:

"Advantam (ANS9801) framställs genom kemisk syntes i en process i tre steg; framställning av den primära intermediären, 3-hydroxi-4-metoxikanelaldehyd (HMCA), följt av hydrogenering för bildning av 3-(3-hydroxi-4-metoxifenyl) propionaldehyd (HMPA). I det sista steget kombineras HMPA-metanollösningen (filtrat) med aspartam så att den imin erhålls som vid selektiv hydrogenering bildar advantam. Lösningen får kristalliseras och de obehandlade kristallerna tvättas. Produkten omkristalliseras och kristallerna separeras, sköljs och torkas."

beslutet kan läsas här:
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/PDF/?uri=CELEX:32014R0497&qid=1400680283616&from=SV

King Grub
2014-06-05, 20:09
37000 gånger sötare än socker och 100 gånger sötare än aspartam.

http://www.fao.org/fileadmin/user_upload/agns/pdf/CTA_Advantame_77.pdf

R Scarpa27
2014-06-05, 20:27
37000 gånger sötare än socker och 100 gånger sötare än aspartam.

http://www.fao.org/fileadmin/user_upload/agns/pdf/CTA_Advantame_77.pdf

ouch.. bra med fill info där.!
undrar hur smaken kommer upplevas och smaksätta livsmedel.
linande aspartam antar jag?
dock mindre doseringar :)

King Grub
2014-06-05, 20:56
Det är aspartam med vanillin, så sötman i sig lär inte vara så annorlunda.

R Scarpa27
2014-06-05, 21:01
Det är aspartam med vanillin, så sötman i sig lär inte vara så annorlunda.

precis dock kan ju vanilinet bli fint, vet att någon typ av steviaprodukt använder det också.

men men själva iden är väl mkt av en kostnadsfråga i guess =).

Sverker
2014-06-06, 06:33
Det är en metylester så jag antar att det lär bildas motsvarande mängder metanol från sötningsmedlet.....ungefär 37 000 gånger mindre.


Vi får se hur tillverkarna kan utnyttja att det är mer stabilt och kan kanske komma med i nya produkter som inte funnits tidigare.

R Scarpa27
2014-06-06, 08:08
Det är en metylester så jag antar att det lär bildas motsvarande mängder metanol från sötningsmedlet.....ungefär 37 000 gånger mindre.


Vi får se hur tillverkarna kan utnyttja att det är mer stabilt och kan kanske komma med i nya produkter som inte funnits tidigare.

yes kommer bli kul att se.
& lär väl komma succesivt.