handdator

Visa fullständig version : Vad har ålder för skillnad i "midja till höft ratio"


Xtreme
2014-05-22, 11:17
Kollade igenom räknarna på exrx och hittade bland annat den här. http://www.exrx.net/Calculators/WaistHipRatio.html. Alla andra jag sett som räknar ut en ratio mellan höft och midja använder sig bara dessa värden samt könet. Den här räknaren tar även hänsyn till åldern.

Vad har åldern för betydelse för uträkningen?
Under Criteria kan man välja "age relative" eller "absolute". Vad skiljer dem åt? "age relative" förmodar jag har att göra med om man väljer en ålder eller inte. Vad räknar den på om man väljer "absolute"?

Karl Pilkington
2014-05-22, 12:05
http://ajcn.nutrition.org/content/74/5/574.full

Jag blev lika fundersam som du och började googla. Hittade artikeln ovan. HWR hos män är enligt artikeln en bra indikator på risken för att utveckla hjärt- och kärlsjukdom. Jag tolkar det som att en 15 åring som ligger på samma HWR som en 55 åring inte befinner sig i samma riskzon just pga åldern. alltså att hos en frisk individ är just tid en viktig variabel då d et handlar om att just utveckla sjukdomar och att risken ökar ju längre man bär runt på fettet. Men å andra sidan tar ju inte kalkylatorn hänsyn till hur länge du burit runt på fettet och jag är varken läkare eller dietist så vänta och se om ngn annan med mer kunskap har andra åsikter innan du litar på mig.

Edit: när jag micklar med just ålder som variabel så ändras också risken vilket skulle kunna stödja min tolkning.