handdator

Visa fullständig version : Hoppa av universitetet efter 1 år


betlehem
2014-05-20, 21:32
Jag har snart gått ett år på min utbildning och det känns verkligen förjävligt.
Jag har läst 8 kurser på mitt program och ingen kurs har jag tyckt varit speciellt rolig eller får bra betyg i och vissa kurser har jag inte ens klarat.

Började fundera på att hoppa av redan efter första terminen men tänkte att jag skulle ge det en ärlig chans.
Jag vet att om jag skulle hoppa av skulle mina föräldrar bli besvikna och undra vad jag ska göra nu. Har inget heltidsjobb att falla tillbaka på direkt.

Men utbildingen ger mig sån ångest och får ont i magen. Går och mår dåligt bara. Jag är också usel på det man ska lära sig. Lär mig knappt även fast jag försökt.

Jag kommer inte direkt från gymnasiet utan har tagit några sabbatsår. Vill verkligen inte studera men jag vet inte. Allt känns hopplöst och jag mår skit över hela situationen.

Några råd?

Diomedea exulans
2014-05-20, 21:34
Hoppa av och ta ett skitjobb.

Armed Dingo
2014-05-20, 21:36
Du vet redan vad du måste göra och det är att hoppa av. Kanske är det programmet som är fel, kanske är det du som inte ska plugga vidare och är en av dem som inte klarar av det men en sak är tydlig - du ska inte läsa vad det är du läser nu.

Trouble
2014-05-20, 21:37
Jag började på en utbildning direkt efter gymnasiet men hoppade av under första terminen (efter att ha haft liknande känslor som du) och tog ett riktigt skitjobb. Funderade därefter ett tag över vad jag ville göra och körde sedan på vad jag kom fram till, vilket visade sig vara bra mycket bättre än om jag hade hängt i det första. Om det känns sådär så är mitt råd att sluta plugga och börja jobba. Skit i vad dina föräldrar tycker - är det deras liv?

Olegh
2014-05-20, 21:38
Mår du bra i övrigt? Ta och boka en tid med någon sådan där studievägledare iaf och prata av dig. Hon/han har garanterat träffat studenter som känt ungefär likadant. Förhoppningsvis kan du få någon feedback så att vad du än väljer känns som "rätt" val.

PureWhey
2014-05-20, 21:42
Jag har hoppat av 2 utb. skulle aldrig klara av att läsa 3++ år på något jag tkr är tråkigt. Hoppas nästa passar mig bättre.

Skickat ifrån böjracket

betlehem
2014-05-20, 21:52
Mår du bra i övrigt? Ta och boka en tid med någon sådan där studievägledare iaf och prata av dig. Hon/han har garanterat träffat studenter som känt ungefär likadant. Förhoppningsvis kan du få någon feedback så att vad du än väljer känns som "rätt" val.

Nej men det beror på hela situationen. Mitt i livet - ett helvete.

eternallord
2014-05-20, 22:15
Hoppa av såklart. Vad pluggar du förresten?

Griip
2014-05-20, 23:18
Sjunker fartyget bør man hoppa av i god tid, ingen ide att klamra sig fast och gå ner med skutan. Som någon sa, hoppa av och ta ett skitjobb. Studielån + førlorad intæckt på 3 år eller mer ær inte heller någon højdare nær du kommer ut i arbete och ska konkurrera med 100,000 andra puckon som gick på løgnen om høgre utbildning.

Nordenator
2014-05-20, 23:42
Är alternativet roligare? Studielån är en skitsak i det stora hela. Utebliven inkomst? Jobbar man ett skitjobb får man en skitinkomst, och gissningsvis lever man ändå månad för månad. Förlusten är ett lån man knappt behöver betala på och har en väldig låg ränta på. Vinsten är att man potentiellt råkar lära sig något och eventuellt inser att det är något som passar en i alla fall. Visst kan man börja tala pension och sådant också, men man har ett helt liv på sig att börja fundera på sådant.

Om du mår dåligt över det, inte ser någon som helst framtid inom det eller tror att du är helt fel ute - då kanske även ett jobb du inte tycker om är ett bättre alternativ. Jag hade inte hoppat av något bara för att jag inte brann för det om jag inte hade något bättre alternativ. Hade jag gått upp varje morgon och mått skit över min utbildning hade jag givetvis inte fortsatt, men då jag accepterat att jag kanske inte riktigt brann för det jag utbildade mig till men inte hade något direkt bättre alternativ så kändes det ändå bättre att fortsätta än att bara kapitulera.

Jag är utexaminerad civilekonom. Jag är inte speciellt brydd om ekonomi i stort, men samtidigt är jag hellre civilekonom än att ha jobbat med någonting jag inte brydde mig om under dessa år istället. Alla kanske inte har det där utstickande som man verkligen brinner för. Jag har haft lätt för det mesta men aldrig riktigt fastnat för något specifikt. Nu är jag närmare 30 än 20 och vet fortfarande inte vad jag vill, men jag ser det inte som något negativt att jag har en examen och råkat lära mig en hel del i processen.

Jag säger inte att du ska hoppa av eller att du ska fortsätta. Jag säger bara att du ska ge utbildningen och dina andra alternativ en ordentlig tankeställare. Alla kan inte pricka rätt direkt och allting är inte så svartvitt som folk får det att låta.

(Kan tillägga att jag verkligen hatade skiten när jag började. De flesta jag pluggade med var idioter, kurserna var skit och föreläsarna var sämst. Jag tyckte att allt var skit. Nu var det säkerligen inte så, och min inställning var nog en stor del av problemet. Jag fortsatte och i dagsläget kan jag inte direkt säga att jag tror att jag hade gjort något mycket vettigare.)

Dezen
2014-05-21, 02:35
Jag avslutar andra året på min utbildning i Juni och då hoppar jag av den i samma veva. Jag kände redan första terminen att det inte var vad jag förväntat mig, men tänkte i princip "äsch, har inget annat som är bättre". Klarade första året och halva andra, sedan började vi läsa kurser som krävde bra förkunskaper och mycket intresse. Det brast totalt, eftersom jag inte var intresserad. Nu ligger jag efter i 2-3 kurser.

Ta en ordentlig funderare på vad du vill. Jag la inte ner någon energi på att verkligen känna efter och det blev inte bra för min del. Om du mår dåligt av din utbildning så är det förmodligen ingen bra idé att försöka kriga sig igenom den ändå.


Tldr; Ta en ordentlig funderare på vad du vill göra och hur du mår av dina studier. Tänk på ditt välmående.

Skrivet på telefonen ifrån sängen, ber om ursäkt ifall det blivit rörigt. Lite seg i skallen.

MrBoris
2014-05-21, 02:37
Bra råd av Nordenator.

Tycker man kan tillägga också att nästan ingen utbildning är rolig första året(n). Först i slutet när man ska specialisera sig på det man egentligen valde utbildningen för, det är då det roliga börjar! Jag gick från att vara glad om jag klarade av min 3åriga högskoleingenjör med brist på motivation, till att nu sitta här 10år senare och fortfarande utbilda mig inom samma område:D

High1ander
2014-05-21, 02:50
Finns ju flera saker att säga.

1. Hoppa av.
2. Ta för fan och lista ut vad du vill göra i livet.
3. När du listat ut vad du vill göra, så tänk efter om du kan ta dig dit, dvs. vill du bli astronaut så tror du att du klarar av utbildningen?
4. Vilket är jobbigast, att inte klara av att göra det du vill i livet, eller ta dig igenom hindren?
5. Du kan fan inte låta det bli en vana att slappa och hoppa av (så nästa utbildning får du ta dig igenom). Du hade redan tagit sabbatsår, du borde har varit "utvilad" för att plugga, så kommer nästa vara lättare eller svårare, och varför kommer du klara det då?
6. Skit i vad päronen tycker.
7. Om du är dålig på att plugga så får du lära dig att plugga eller acceptera att du inte vill/orkar. Finns flera som bara skyller att de inte har läshuvud etc. men faktum är att de flesta inte bara vill lägga ner tiden som krävs, ungefär som fattar man inte första gången man läser ett kapitel så ger man upp, eftersom man lätt jämför sig med andra som har det "lätt". Skulle man lära sig ett instrument på samma sätt så blir det aldrig bra. Man måste öva, och man måste öva på att öva. Vill man gå ut och festa varje helg eller spela datorspel större delen av dagen så får man acceptera att man inte klarar plugget. Om det finns ensamstående morsor med jobb som klarar av att plugga och klara sig, så vet man att andra också kan göra det, skillnaden är motivationen hos morsorna, de jobbar röven av sig för de vet att sina barn får ett drägligare liv av det. Lite svårare som 20+ åring utan ansvar och eld i röven att motivera sig till studier då. Så har man inte motivation så får man skapa sig en miljö som ger en motivation.
8. Man måste inte klara av plugget, man måste inte jobba, det man däremot måste är att leva med sig själv, så gör det som du känner du kan leva med och må bra av (helst långsiktigt).

Arf Pingvin
2014-05-21, 04:23
Hoppa av, ta ett industrijobb. Spara 10% av lönen minst varje månad. Om du har enkla vanor kan du säkerligen spara mycket mer. När du har en hög med pengar är det lättare att fundera på vad man vill göra, inte bara vad man måste.

vicarious
2014-05-21, 06:39
Vad läser du? Även om utbildningen i sig kan kännas tråkig så kanske själva yrket är roligt när du väl är klar. Finns oftast många vägar att gå när man tagit examen, många olika ställen att jobba på. Det är inte alltid man tycker om alla kurser på ett helt program.

Akerhage
2014-05-21, 06:56
Jag röstar på att hoppa av. 1 år är ingen lång tid. Själv läste jag 5 år fram och tillbaks, massa skit som jag ångrar nu. Då har jag studieskulder på 220.000kr nu att betala tillbaks för ingenting.

Så hoppa av nu, ta ett jobb och fundera vad du vill göra.

vvrab
2014-05-21, 09:50
Som någon sa, hoppa av och ta ett skitjobb. Studielån + førlorad intæckt på 3 år eller mer ær inte heller någon højdare
Inte heller är slöseri av skattebetalares pengar en höjdare.

Griip
2014-05-21, 12:11
Är alternativet roligare? Studielån är en skitsak i det stora hela. Utebliven inkomst? Jobbar man ett skitjobb får man en skitinkomst, och gissningsvis lever man ändå månad för månad.

Det ær det som ær løgnen. Jag har IT "utbildning" men jobbade sist som grovarbetare inom betong, skitjobbens skitjobb. Jag hade 225 NOK/h. Det efter ca 2 år inom føretaget. Hade jag jobbat 1 eller kanske 2 år till hade jag haft 240-250. Norska. Just nu ær det væl inte særskilt stor skillnad på norska och svenska kronan men før 1-2 år sedan var detta alltså øver 300 SEK/h. Hur många civilekonomer har det i løn den nærmsta tiden efter utbildning? + studielån och førlorad inkomst under studietiden.

Min poæng ær helt enkelt att om man vill tjæna pengar så finns det andra sætt æn att utbilda sig. De på førra firman som jobbade extratimmar hade enorma summor pengar ut varje månad. Utan att vara varken særskilt arbetsflitiga eller duktiga. Och tro mig, mitt jobb var inget unikt. Tar du jobb inom anlægg och jobbar kvællar/nætter snackar vi sinnessjuka summor. Var på ett t-bane anlægg i Oslo før ett par år sedan dær vi jobbade i 7-dagar och var lediga 7, 12h/dag. Jag var dær før bemanning och tjænade inte særskilt bra, ca 15,000 efter skatt på 1 vecka. En før anlæggsfirman som jobbade som grundarbetare tjænade dock næstan det dubbla. Maskinførarna drog in øver 80,000 i månaden och var alltså lediga halva månaden. Och absolut inte varken stressigt eller hårt(Hårt før mig givetvis, men inte før de fast ansatta ;)).

Før øvrigt ær væl Sverige det land med flest høgutbildade som kør taxi, stædar osv. Så det ær ju inte direkt något unikt med en bra utbildning på arbetsmarknaden.


Før øvrigt 2 så tror jag vældigt många branscher kommer halveras nær ekonomibubblorna spruckit. Hur många kommer lægga 500kr før en timmes personlig trænare nær dem inte har ett øverflød av riksdaler? Hur många IT-føretag anstæller svenskar nær de kan anstælla indier før 1/20 av priset?


Før øvrigt 3: Ni ær bra korkade om ni tror ekonomin som den ær idag kommer hålla. Det ær bara en tidsfråga innan i princip allt går rætt åt helvete. I Sverige tjænar man øver 100x mer æn i MAJORITETEN av lænder på denna jord. Tror folk att dessa U-lænder kommer komma ikapp UTAN att vi måste ændra vår egna ekonomi? Vi ær beroende av deras dåliga ekonomi før att kunna ha vårt øverflød. Så fort dem kommer på benen så ær det slut med importerade varor som kostar 1/10 av det faktiska priset.

Som vanligt, en lång rant om massa offtopic, slutar hær, måste æta :)

Griip
2014-05-21, 12:15
Inte heller är slöseri av skattebetalares pengar en höjdare.

Sant. Fast om vi inte haft så många på høgskolan, komvux, yrkesutbildningar, låtsas-jobb mm. så hade vi haft en høgre arbetsløshet och fler folk som gått på a-kassa. Visserligen vore det bættre, om du frågar mig, før då har vi det svart på vitt hur det egentligen ligger till. Idag har ju politikerna arbetat i decennier før att gømma arbetsløshet i diverse program och økad utbildning, resultatet ær tusentals øverutbildade arbetsløsa unga med enorma studieskulder.

Griip
2014-05-21, 12:17
http://rt.com/news/159832-chilean-artist-burns-debt/

En blick till framtiden før svenska studenter.

mela
2014-05-21, 12:37
Vad läser du? Även om utbildningen i sig kan kännas tråkig så kanske själva yrket är roligt när du väl är klar. Finns oftast många vägar att gå när man tagit examen, många olika ställen att jobba på. Det är inte alltid man tycker om alla kurser på ett helt program.

Så tänker jag också. Utbildningen kan vara tråkig men om du tror att du kan tycka att jobbet i sig är kul så kanske det är värt det.

Plugga suger öht, tycker jag, spelar ingen roll om det är intressant eller inte det jag läser för jag hatar hela grejen. Men genomlider det för att få ett jobb jag vill ha och tror mig trivas med.