handdator

Visa fullständig version : Min långa väg mot en frisk rygg!


Osukaru
2014-05-10, 16:49
Halloj,

Först och främst: ledsen för the wall of text!
Jag tänkte använda den här tråden dels som en liten dagbok för mina ryggproblem och självklart för att se om det finns någon som har liknande problem eller har någon slags lösning på mina.

Kön: man

Ålder: 27

Längd och vikt: ca 93 kg 194 cm

Timeline:

Jag har nu haft problem med ryggen sedan 2009, då det började med molande värk i bröstryggen, mellan skulderbladen. Jag ignorerade länge problemet eftersom det inte gjorde särskilt ont och jag hoppades också att det skulle gå över av sig självt med tiden. Efter några månader utan förbättring fick jag en naprapattid på Sturebadet av en vän i present; naprapaten i fråga knäckte lite på ryggen utan nämnvärd effekt och sa att jag skulle återkomma om det inte försvann. Hon ingav inte särskilt mycket förtroende och det var första och sista gången jag träffade henne.

Efter detta gick jag med problemet ganska länge, säkert ett år (till och från) innan jag uppsökte hjälp igen eftersom värken började bli lite kraftigare. Här testade jag en sjukgymnast som fanns i huset som jag bor i. Hon trodde att problemet antagligen härstammade från en svag bål, och ordinerade plankan (som jag bara kunde hålla i ca 2 minuter som längst). Jag körde på med den, gjorde den varje morgon så länge jag kunde, men gjorde inga nämnvärda framsteg i uthålligheten. Min sjukgymnast träffade jag kontinuerligt och jag uppnådde till slut mitt frikort inom vården, vilket underlättade en hel del eftersom jag då var, och fortfarande är, student. Sjukgymnasten fortsatte här behandlingen med diverse mobilitetsövningar för bröstryggen inkl foamrolling, men inget bet riktigt. Hon använde också laserbehandling för att främja blodtillförseln. Efter att ha besökt henne i ca ett år slutade jag då det var klart att inget av det vi hade gjort hade nämnvärt haft någon inverkan, utan att det snarare fanns en klar koppling mellan att problemet blev värre under tentaperioder, då jag satt stilla länge.

Efter ett år hade smärtan intensifierats och jag besökte då en kiropraktor som var renommerad och hade en hög position på kiropraktorhögskolan. Han bad mig börja gå till en sjukgymnast han brukade arbeta med, samtidigt som han kontinuerligt skulle behandla mig. Sjukgymnasten (specialiserad på idrottsskador) var efter diagnosen också inställd på bålinstabilitet och bröstryggsmobilisering. Kombinationen av kiropraktorn och sjukgymnasten gjorde det varken bättre eller sämre. Dem besökte jag i ca 6 mån, varpå sjukgymnasten inte tyckte att behandlingarna gav någonting och därför ville lägga tid på personer han kunde hjälpa istället (vilket jag förstår).

Det kanske gick ett år tills problemen förvärrades igen, och med det menar jag en konstant smärta på ca 7/10, vilket gjorde det riktigt jobbigt att koncentrera sig. Då började jag besöka en OMT-utbildad sjukgymnast vid Medborgarplatsen som bad mig gå till läkare och röntga. Jag gjorde då en skelettröntgen av bröstryggen (visade absolut inget konstigt) och efter detta också en magnetrötgen. Magnetröntgen visade följande:

"MRT hals-, bröst- och ländryggrad:

I halsryggen ses på C5-C6-nivå en paramedian högersidig diskherniering. Diskbråcket som är ganska stort medför viss trängsel i höger lateral recess men då förhållandena är rymliga ses ingen uppenbar risk för mekanisk nervrotspåverkan.
Övriga nivåer i halsryggraden framträder normalt. Inga andra diskbråck, ingen unco- eller intervertebralledsartors, ingen foraminal trängsel och ingen spinal stenos.
Bröstryggens diskar har normal signal och höjd. Inga thorakala diskbråck, rotkanalförträngning eller spinal stenos.
I ländryggen diskret degenerativ dehydrering av L4-L5-disken som också är antytt höjdreducerad dock med diskherniering. Övriga nivåer i ländryggraden framträder normalt. Inga andra diskbråck, rotkanalförträngningar eller spinal stenos.

- Sammanfattningsvis ses högersidig diskherniering C5-C6 med viss påverkan av lateral recess men ingen uppenbar risk för mekanisk nervrotspåverkan. Normalt utseende av bröstrygg. I ländryggen begynnande diskdegeneration L4-L5 men ingen herniering av disk. "

Min sjukgymnast bad mig efter att ha testat en hel del bålträning och axelstabilitet besöka en kollega som arbetade på Balance gym. Han tyckte att min bröstrygg var något insjunken, vilket medborgarplatsen-sjukgymnasten också hade nämnt. Vi hade också konstaterat att mitt problem förvärrades drastiskt av marklyft och framförallt stående militärpress. Detta trodde de berodde på att jag i militärpressen bröstar upp ordentligt vilket får min bröstrygg att hamn i ett ytterläge som den inte tål. De ansåg också att det skulle vara mycket svårt att bota, eftersom mitt problem är formen på min ryggrad, och inte ett problem med en kota el. dyl. som kan tränas/vilas bort. Här bör nämnas att jag fick ont av alla typer av övningar på gymmet som belastade ryggraden; mark, böj, bänk (med brygga) axelpressar osv. Allt som är kul mao.

Jag införde här ett totalt uppehåll från träning i 6 veckor, varpå besvären förminskades avsevärt. Detta var för ca 4 månader sedan. Sedan dess har jag börjat träna lite smått igen med hantelpressar, mycket roddar och chins samt bålträning. Problemet i bröstryggen har börjat smyga sig fram nu igen då jag har ökat vikterna successivt.
Här bör nämnas att jag förra vintern fick ett ryggskott i ländryggen när jag böjde mig ner för att plocka upp en resväska. Det stora problemet som jag har för närvarande är att det där ryggskottet verkar ha frambringat ett problem i ländryggen med ungefär samma smärtmönster som bröstryggen; en molande värk som blir starkare och starkare ju längre jag sitter ner. Dock förvärras smärtan i ländryggen också av att stå upp efter ca 30 minuter, det enda som verkligen hjälper är att ligga ner på sidan.

För att summera smärtorna:
Jag har alltså ont på två ställen, bröstryggen (det äldsta problemet) och ländryggen (uppstod till någorlunda allvarlig grad för några veckor sedan).

Bröstryggen: Känns inte när jag vaknar. Strålar ej. Är ömt när man petar på det utsatta området, men gör inte akut ont. Blir värre av att sitta och påverkan på ryggraden i vertikalt led. Uppstod successivt.

Ländryggen: Känns av när jag vaknar, dvs ca 2/10 på smärtskalan. Strålar ej. Något ömt i området vid beröring. Uppstod av trauma vintern 2013 men läkte och har sedan dess inte märkts av. Sedan 2 veckor har det succesivt börjag göra mer och mer ont. Blir värre av att sitta, samt stå i längre perioder (30+ minuter).

Jag har under dessa 5 år tränat ca 4-5 ggr/vecka, endast styrketräning med en termins MMA träning. Varierat styrketräningen en hel del, men har inte kört särskilt mycket högrepsträning (12+ reps).

Jag har flera ggr använt olika antiinflammatoriska tabletter. Dessa har inte hjälpt.


Provocerar hostning/nysning/krystning dina besvär i ryggen? Nej.
Domningar/sockerdrickskänsla i ben eller fötter? Nej.
Svårighet att gå på tå eller häl? Nej.
Domning i underliv? Nej.
Påverkan på blåsa/tarm(svårt att hålla tätt eller tömma)? Nej.

Osukaru
2014-07-22, 18:10
Ryggen har nu varit helt ok den senaste tiden sedan första inlägget. Bröstryggen har känts av men det har inte varit ohanterbart. Ländryggen försvann för ca en månad sedan (höftning).

För 5 dagar sedan var jag på en kvällsjogg i det närliggande löpspåret som är ca 5 km. För två dagar sedan gjorde jag samma joggingtur, fast på morgonen. Skillnaden den här gången var att jag började få känningar i ländryggen/höften i slutet av springturen. "Känningen" utvecklades under dagen och mitt ländryggsproblem var tillbaka till mitt stora förtret! Under kvällen besökte jag en vän som jag hade varit hos kvällen innan och under ett ögonblick av till synes klar självreflektion insåg jag vilken otrolig skillnad det var på mitt humör och hur jag reagerade på livet i allmänhet den dagen i jämförelse med dagen innan. Med ryggproblemet aktivt igen fann jag plötsligt transporten till vännen som ett otroligt ok, i jämförelse med dagen innan när samma transportsträcka hade varit nästan njutbar.

Osukaru
2014-08-28, 22:03
Ryggen har under senaste månaden varit ok men jag måste säga att det faktiskt är ländryggen som har varit det allvarligaste problemet de senaste månaderna, inte bröstryggen.

Hur som helst så har jag just anlitat en ny coach för bröstryggen eftersom jag anser att det är den skadan som gör att jag inte kan träna ordentligt, och om jag kan träna ordentligt kommer ländryggen också bli bättre. Jag var förra måndagen , den 18e, hos honom för första gången och han gav ett mycket professionellt intryck redan från start då han direkt såg att jag hade haft problem med högeraxeln några år tillbaka samt höll med om diagnostiseringen av bröstryggen som den senaste sjukgymnasten kommit fram till.

Denna löd alltså som följande; i bröstryggen har jag en smärre lordos där det i "normala" ryggar brukar vara en kyfos (lordos och kyfos är benämningar på kurvaturer i ryggraden). Han sa också att jag hade instabila skuldror, vilket sannolikt har bidragit till smärtan i bröstryggen, även om de inte är avgörande i problematiken. Han ansåg också att lordosen med stor sannolik var genetisk och att jag troligen kommer att få leva med ett visst besvär genom livet, men att jag med rätt träning kan underlätta den.

En vecka senare besökte jag honom igen för att gå igenom övningar som skulle passa.
De övningar han ordinerade var baserade på skulderstabilisering genom främst serratusträning men också nedre trapezius, och det var formen i övningarna som skulle prioriteras över volym (som vanligt vid rehab). Övningarna var följande:
1. Armhävningar. Vilket är lätt som f*n i vanliga fall. Med den nya formen var det dock otroligt svårt.
2. Modifierade armhävningar med diamantform på händerna samt ha dem placerade i ögonhöjd. Lås armbågarna och arbeta med skuldrorna upp och ned.
3. Nedre trapz i dipställning. Kan lättast beskrivas som omvända shrugs, man trycker alltså ner axlarna istället för att lyfta dem mot öronen.
4. Omvända armhävningar i smithen med fötterna på en bänk. Var noga med att inte släppa ut i skuldran i nederläget.
5. Lääääääätta marklyft med aktivering av skuldran och latsen som fokus.

Dessa var de övningar som han ansåg vara viktigast. Vi gick också igenom några övningar som kunde fungera som komplement;
6. Sittande rodd. Strax innan eller precis 90° mellan torso och sittdynan och dra handtaget efter benen. Samma sak här med att inte släppa ut skuldran i ytterläget.
7. Pullups. Här hade jag rejäla problem, då jag bara har gjort chins det senaste året. När han checkade min teknik i pullup:en tyckte han att jag hade axlar för långt fram och bröstade upp för mycket. Jag orkade göra en (1!) komplett repetition med den nya tekniken. Dessa skall jag göra med gymmiband runt knäna som hjälp.
8. Hantelpress. Här ordinerade han bara helt enkelt ordentlig pressteknik. Skillnaden mot in vanliga teknik var att jag kanske inte borde ha armbågarna riktigt så långt in mot kroppen som jag hade.
9. Stående lat pulldown. Fast med mer rak och rigid överkropp.

Jag skulle börja med det här och höra av mig efter en månad för en ny genomgång. Hoppas på resultat!

whuddafuks
2014-08-29, 17:37
Shit, kan inte föreställa mig hur jobbigt det måste ha varit med väntandet på hjälp som aldrig kom av alla dessa besök. Du verkar ju ändå låta rätt positiv, vilket är starkt av dig med tanke på situationen!

Hoppas verkligen att han du var hos sist nu får till det, så att ryggen i all fall blir ok! Kör på och lycka till *flex*

Osukaru
2015-09-13, 14:36
Då var det dags att uppdatera ryggdagboken igen!

Det kan vara bra med en uppdatering av problemen då det har gått en tid sedan jag uppdaterade:

- Bröstryggsproblemet jobbade jag aktivt med i 6 månader med de utsatta rehabövningarna. Som mannen som hjälpte mig med dem sa så har problemet inte försvunnit, men det har blivit bättre.

- Ländryggen har stadigt försämrats till den grad att den aktivt hindrar mig i mitt liv.

Sedan sist (vilket är över ett år) så har ländryggen progressivt förvärrats. Det intressanta med det hela är hur min mentala bild av mig själv har försämrats under det senaste året. Jag håller hela tiden uppe en fasad för omvärlden att det är hanterbart, men i all ärlighet har jag ingen aning om hur jag ska klara att sköta ett arbete i framtiden.
Jag borde nog förklara lite mer ingående hur ryggen har influerat mitt liv det senaste året. Jag har under de senaste åren pluggat på KTH och skulle under sommaren 2014 enligt programmet varit utexaminerad. Min uppsats, som jag inte blev klar med i tid på grund av ryggen, har dragit ut på tiden och nu, 1 år och 3 månader senare, är den fortfarande inte klar. Jag har under flera tillfällen under årets gång satt mig in i uppsatsen igen men ryggen har börjat öka i smärta mer och mer tills dess att det blir olidligt att fortsätta. Detta har skapat en ångest som har letat sig ut i resten av mitt liv. När smärtan i ländryggen (för det är i stort sett uteslutande den som är det aktiva problemet) blir för stor kommer ångesten som på beställning.
I många fall då jag utsätter mig själv för påfrestningar så kan ångestliknande känslor kännas igen - under träning, att sitta i bastu, att hålla andan, att försöka lära sig något. Till och med att sitta i badtunnan på en väns kräftskiva... Detta är alltså inte extrema situationer, utan helt normala saker som händer i vardagslivet. Mitt minne tycks också ha försämrats i samband med dessa problem, och det underlättar verkligen inte saker. Inga av de mentala följderna har jag delgett min familj eller nära och kära. Det är en gräns jag inte vill korsa.
Nog med blödighet. Nu till de åtgärder som jag försökt mig på.

Jag har den senaste månaden sökt hjälp hos en ny sjukgymnast i centrala stockholm. Centret hon arbetar på kom med goda rekommendationer. Efter utvärderingen så kom hon fram till att jag ofta befinner mig i extremlägen med ländryggen - antingen väldigt svankad eller tvärt om.
Hon gav mig därför 4 övningar för bålen, som jag inte hade arbetat med tidigare, bad mig stretcha baksida lår och höftböjare och gav mig vissa instruktioner för hållning vid sittande och stående. Träning/stretchningen skulle utföras 5 ggr/vecka och jag skulle tänka på hållningen konstant under dagen de här veckorna som jag har arbetat med det. Imorgon bitti ska jag besöka henne igen. Tyvärr har jag inte märkt av någon nämnvärd skillnad, så jag uppdaterar imorgon igen när jag har fått lite feedback från henne!

Osukaru
2015-09-13, 14:37
Shit, kan inte föreställa mig hur jobbigt det måste ha varit med väntandet på hjälp som aldrig kom av alla dessa besök. Du verkar ju ändå låta rätt positiv, vilket är starkt av dig med tanke på situationen!

Hoppas verkligen att han du var hos sist nu får till det, så att ryggen i all fall blir ok! Kör på och lycka till *flex*

Haha tack för medlidandet! *hug*

Rolfarsson
2015-09-13, 15:19
Jag lider med dig, ryggvärk, speciellt i korsryggen, är ett rent helvete.
Om jag var du så skulle jag gå till VC och be om en ny MR för att se hur dina facettleder ser ut, är dom slitna (ganska vanlig orsak till ryggont) så kan du få injektioner i dom, detta är något som jag själv går och väntar på efter 9 månader med smärta som har hindrat mig från att leva ett någorlunda normalt liv.

http://neuros.net/sv/injektioner_i_facettleder.php

Osukaru
2015-09-14, 09:45
Jag lider med dig, ryggvärk, speciellt i korsryggen, är ett rent helvete.
Om jag var du så skulle jag gå till VC och be om en ny MR för att se hur dina facettleder ser ut, är dom slitna (ganska vanlig orsak till ryggont) så kan du få injektioner i dom, detta är något som jag själv går och väntar på efter 9 månader med smärta som har hindrat mig från att leva ett någorlunda normalt liv.

http://neuros.net/sv/injektioner_i_facettleder.php

Intressant! Jag ska ta upp det här med sjukgymnasten på torsdag. Tack för tipset!

Som uppföljning på morgonens besök hos sjukgymnasten så kom vi i stort sett fram till att hon inte kunde komma underfund med vad det faktiskt är som skapar problemet. Hon remitterade mig till en mottagning på Odenplan, där hennes gamle handledare sitter. Har fått en tid på torsdag hos denne.

Termy
2015-09-14, 10:07
Vad är det för positioner och aktiviteter i vardagen som provocerar ländryggsbesvären?