handdator

Visa fullständig version : Proteinkvalité i insekter och andra småkryp


Aping
2014-05-10, 06:37
Hej!

Hur ser det ut med proteinkvalitén i insekter och andra småkryp? Det är ofta extremt höga halter som refereras (60-70 %). Jag undrar:

Hur mycket är egentligen är omsättbart för magsmältningen (rått vs tillagat)?

MVH
Aardvark

Sverker
2014-05-10, 07:34
Hur mycket insekter äter du ?
Insekter kan säkert vara ett bra tillskott i en blandad kost.

Utan att ha sett någon aminosyrafördelning på syrsor, termiter, myrägg så antar jag att ungefär hälften av protein i insekten är fibröst med lågt näringsvärde och hälften är enzymer eller muskelproteiner med högt näringsvärde.

Aping
2014-05-13, 21:21
Jag äter inga småkryp (undantaget myror när jag var barn) men har blivit sugen några gånger på senare år när jag sett Bear Grylls äta feta larver ur någon murken stock eller någon afrikansk bekant postat på FB om hur goda friterade gräshoppor hen just ätit. Det vattnas lite grann i munnen nu när jag tänker på gräshopporna faktiskt. Brukar känna liknande när jag ser naturprogram med grodor/kameleonter/etc som äter feta insekter.

Hursomhelst, jag tror liksom du att betydande mängder av proteinet finns i svårnedbrytbar form (exoskelett) i vuxna insekter. Larver och ägg är nog mer opti, räknat i protein-%.

Fuark
2014-05-13, 21:23
men har blivit sugen några gånger på senare år när jag sett Bear Grylls äta feta larver ur någon murken stock

man blir ju sugen, helt klart *popcorn*

Uj9CysSSsps

Hemi
2014-05-14, 03:58
Somliga säger att en stor del av världens befolkning har insekter som primärkälla i varje fall protein. Har inte sett något av det annat än gräshoppor och lite andra baggar och myror i USA exempelvis men jag kan tänka mig att det äts en hel del insekter i Afrika. Som scout kan man lära sig mycket överlevnad och för ovana city-dwellers kan man göra hard core TV men i väst-nordamerika och moderna trappers äter en massa primitiva saker. Somliga smackar spindlar med handflatorna som mygg och slickar i sig. Vet inte om man behöver kunskaper om ev. gift osv.

Supermicke
2014-05-14, 19:20
läste någonstans att astronauter äter silk worms. De var tydligen lätta att föda upp och smakade räkor när man stekte det..

maqan
2014-05-14, 19:25
läste någonstans att astronauter äter silk worms. De var tydligen lätta att föda upp och smakade räkor när man stekte det..

Jag tror inte man steker så mycket mat på en rymdstation :).

Sniggel
2014-05-16, 11:06
läste någonstans att astronauter äter silk worms. De var tydligen lätta att föda upp och smakade räkor när man stekte det..

Det här måste fan testas snart. Tror "vi västerlänningar" går miste om en delikatess.

nippman
2014-05-16, 11:32
friterade silk Worms var ett populärt snack i kina, det smakar verkligen inte räkor, snarare smakar det som dom här pommes-frites chipsen ni vet, fast lite mer salt.

gräshoppor och andra insekter är också populärt, och det smakar inte speciellt mycket utöver kryddningen, det är snarare konsistensen som är annorlunda.

Aping
2014-06-14, 18:16
man blir ju sugen, helt klart *popcorn*

Uj9CysSSsps
Haha! :-)

Dock:
"[...] contain more protein than beef or fish [...]"

Viktigt ;-)

3bz
2014-06-14, 19:14
Denna (http://fr.khepri.eu/wp-content/uploads/sites/3/2013/10/Extraction-and-characterization-of-protein-fractions-from-five-insect-species.pdf) t.ex.

Aping
2014-06-14, 20:14
Men vilken skatt 3bz! Stort tack!

Abstract:
Tenebrio molitor, Zophobas morio, Alphitobius diaperinus, Acheta domesticus and Blaptica dubia were eval-
uated for their potential as a future protein source. Crude protein content ranged from 19% to 22%
(Dumas analysis). Essential amino acid levels in all insect species were comparable with soybean pro-
teins, but lower than for casein. After aqueous extraction, next to a fat fraction, a supernatant, pellet,
and residue were obtained, containing 17–23%, 33–39%, 31–47% of total protein, respectively. At 3%
(w/v), supernatant fractions did not form stable foams and gels at pH 3, 5, 7, and 10, except for gelation
for A. domesticus at pH 7. At 30% w/v, gels at pH 7 and pH 10 were formed, but not at pH 3 and pH 5. In
conclusion, the insect species studied have potential to be used in foods due to: (1) absolute protein lev-
els; (2) protein quality; (3) ability to form gels.

Vidare:
(Ramos-Elorduy et al., 1997) found that pro-
tein digestibility, calculated from a vitro study, ranged from 76% to
98% for 78 species of edible insects, representing 23 insect families
in Mexico. Their study indicated that insect proteins might have a
high nutritional value.

Food Chem. 2013 Dec 15;141(4):3341-8. doi: 10.1016/j.foodchem.2013.05.115. Epub 2013 Jun 6.

Grymt!

cero
2014-06-14, 21:12
Finns det insekter som på riktigt är goda?

Att se Timone och Pumba äta larver ur snäckskal såg ganska gott ut faktist.

cero
2014-06-14, 21:15
http://cdn-media.hollywood.com/images/638x425/1935829.JPG

Yyyyuummmie.

NeutronStar
2014-06-14, 21:58
https://www.youtube.com/results?search_query=Tarantula+fried

Finns en del trevliga klipp att se där om hur man kan tillaga en tarantella.. Mycket protein?

Huungg
2014-06-14, 22:22
När jag var liten lurade min mamma mig till att äta nån form av friterad mask som hittas längs stränderna. Såg ut och smakade som pommes chipsen man kan köpa i affären. Var gott tills jag fick veta vad det var.

Ps. Vi är asiater