handdator

Visa fullständig version : nyttig mats påverkan på fettnedgång?


friskis
2014-04-28, 18:26
det tjatas väldigt mycket om att det är kalori in vs. kalori ut.
men vad finns det för fördelar på fettnedgång av att äta nyttig mat?

om man skulle äta vi säger 2000kcal, 200g kolhydrater 200g protein och 44g fett exempelvis.
vad är det då för skillnad om det dagliga intaget består av onyttig mat istället för nyttig mat?

Tobbey
2014-04-28, 18:27
Med rätt kostupplägg behöver ingen mat vara "onyttig". Definiera gärna vad onyttig mat är för dig.

Bubblan84
2014-04-28, 18:32
Handlar väl isf om att få i sig tillräckligt av alla vitaminer och mineraler förutom kalorierna. Brist på vissa vitaminer eller mineraler (tex jod) kan ge sämre ämnesomsättning.

King Grub
2014-04-28, 18:33
Man kan inte säga att enskilda livsmedel är onyttiga eller nyttiga, med få undantag. Det är kosten som helhet som spelar roll.

friskis
2014-04-29, 15:20
Men t ex om man skulle få alla sina kolhydrater från godis och all sitt fett från friterad mat i jämförelse med om man skulle få sina kolhydrater från frukt, grönsaker och quinoa och allt sitt fett från nötter och avokado. Vad skulle skillnaden göra på ens kropp angående fettnedgång?

Sheogorath
2014-04-29, 18:11
Men t ex om man skulle få alla sina kolhydrater från godis och all sitt fett från friterad mat i jämförelse med om man skulle få sina kolhydrater från frukt, grönsaker och quinoa och allt sitt fett från nötter och avokado. Vad skulle skillnaden göra på ens kropp angående fettnedgång?

Skillnaden skulle framförallt vara att näringsbristen skulle ge sämre mående, sämre hälsa och därmed sämre prestation. Sämre prestation kan innebära sämre träning och sämre träning kan innebära sämre muskelbevarande.

Det är alltså skillnader som skulle märkas först efter flera veckor. Skillnaderna kanske kommer vara kännbara inom några dagar men det kan man ju med lite anamma "träna sig igenom" men sedan kommer orkeslösheten mm med all sannolikhet att ta ut sin rätt. Tränar man under dåliga fysiska förutsättningar skadar man sig lättare, nedsatt immunförsvar kommer göra en sjuk och det i sin tur kommer leda till större muskelförlust jämfört med att kunna hålla bättre kontinuitet mm.

Beemel
2014-04-30, 07:02
Men t ex om man skulle få alla sina kolhydrater från godis och all sitt fett från friterad mat i jämförelse med om man skulle få sina kolhydrater från frukt, grönsaker och quinoa och allt sitt fett från nötter och avokado. Vad skulle skillnaden göra på ens kropp angående fettnedgång?

För själva kolhydraterna och fettet gör det i stort sett ingen skillnad. Men du får onekligen i dig mer vitaminer och fibrer med det "bättre" valet.

Timme
2014-04-30, 07:21
Skillnaden skulle framförallt vara att näringsbristen skulle ge sämre mående, sämre hälsa och därmed sämre prestation. Sämre prestation kan innebära sämre träning och sämre träning kan innebära sämre muskelbevarande.

Det är alltså skillnader som skulle märkas först efter flera veckor. Skillnaderna kanske kommer vara kännbara inom några dagar men det kan man ju med lite anamma "träna sig igenom" men sedan kommer orkeslösheten mm med all sannolikhet att ta ut sin rätt. Tränar man under dåliga fysiska förutsättningar skadar man sig lättare, nedsatt immunförsvar kommer göra en sjuk och det i sin tur kommer leda till större muskelförlust jämfört med att kunna hålla bättre kontinuitet mm.

Men om man tar vitamin och mineraltillskott samtidigt så man täcker näringsbehovet?

King Grub
2014-04-30, 07:27
Tillskott kan inte fullt ut ersätta mikronutrienter från föda. Och multivitaminer är inte hälsosamt. Om något ökar det risken för dödlighet utan att ha hälsomässiga fördelar.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD007176.pub2/abstract;jsessionid=D0A6C481B15D806BA9B44C9715DECD 58.f03t02

whuddafuks
2014-04-30, 09:44
Man kan väl visst påstå att mat är onyttigt? Livsmedel som är fullproppade med kemikalier som påverkar kroppen negativt med lite näring kan väl ingen förneka är onyttigt (det är inte få undantag som hamnar i denna kategori idag), oberoende på hur bra ens kost är för övrigt?

Beemel
2014-04-30, 11:03
Man kan väl visst påstå att mat är onyttigt? Livsmedel som är fullproppade med kemikalier som påverkar kroppen negativt med lite näring kan väl ingen förneka är onyttigt (det är inte få undantag som hamnar i denna kategori idag), oberoende på hur bra ens kost är för övrigt?

Tror det beror lite på hur man definerar "mat".
Nu handlade det om skillnaden på kolhydrater och fett från källa X eller Y.
Att det tillsätts vissa kemikalier i en del produkter ändrar inte detta.

Men självklart finns det mycket produkter med "dåliga kemikalier" i sig.
Men då är det kemikalierna i sig som är det dåliga, inte proteinet, fettet och kolhydraterna i produkten.

För övrigt är allting fullproppat med kemikalier! :)

Exempelvis ett äpple:
Alpha-linolenic-acid,
Asparagine,
D-Categin,
Isoqurctrin,
Hyperoside,
Ferulic-Acid,
Farnesene,
Neoxathin,
Phospatidyl-choline,
Reynoutin,
Sinapic-acid,
Caffic-Acid,
Chlorogenic-Axid,
P-hydroxy-benzoic-acid,
P-coumaric-acid,
Avicularin,
Lutein,
Quercitin,
Rutin,
Ursolic-Acid
Protocatechuci-Acid,
Silver,
Saturated/unsaturated/monosaturated fats,
Lipids,
Amygdaline(cyanide),
Tryptphan,
Threonine,
Isoleucine,
Leucine,
Lycine,
Methionine,
Cystine,
Phenylalanine,
Tyrosine,
Valine,
Argentine,
Histidine,
Alanine,
Aspartic-acid,
Glutamic acid,
Glycine, proline,
Serine,
Cellulose,
Pectin,
Lignin,
Fructose,
Sucrose

Morty
2014-04-30, 11:41
Framförallt oraffinerade växter leder ju till bättre mättnad och allehanda hälsofördelar. Det är ju helt klart något att överväga när man deffar.