handdator

Visa fullständig version : Skippa glutenprodukter och mejeriprodukter?


namnanvändare
2014-04-26, 14:11
Min kompis säger att jag kommer få mycket bättre resultat inte bara under mitt dietande utan en överlag bättre hälsa om jag skippar gluten och mejeriprodukter såsom kvarg, bröd, mjölk med mycket mera...

Då undrar jag, som till min kännedom saknar bieffekter av både gluten och mejeriprodukter, om det ligger någon sanning i detta?

Alltså, bör man försöka få in motsvarande näring genom andra produkter än gluten och mejeri om det är möjligt?

Bubblan84
2014-04-26, 14:15
Man kan ju alltid prova under en period för att se om man mår bättre. Men har man ingen allergi/intollerans så finns det väl ingen mening att utelsuta det egentligen. En del tror att de mår bra men känner en stor skillnad när de lägger om kosten, andra känner ingen skillnad alls och gör man inte det kan man nog glatt äta gluten och mejeriprodukter igen. Det är jävligt jobbigt att undvika gluten och mejeriprodukter.

namnanvändare
2014-04-26, 14:19
Man kan ju alltid prova under en period för att se om man mår bättre. Men har man ingen allergi/intollerans så finns det väl ingen mening att utelsuta det egentligen. En del tror att de mår bra men känner en stor skillnad när de lägger om kosten, andra känner ingen skillnad alls och gör man inte det kan man nog glatt äta gluten och mejeriprodukter igen. Det är jävligt jobbigt att undvika gluten och mejeriprodukter.

Ja alltså när jag snackar med honom om vilka jävla bieffekter han egentligen snackar om så säger han att det vet man inte, utan man kan gå runt och massa infektioner i tarmen och annat jag inte kan upptäcka. För mig låter det bara som att det sitter i huvudet = hokuspokus.

Men vilka bieffekter kan man se? Jag har käkat gluten och mejeriprodukter i hela mitt liv och gör gärna så i fortsättningen, däremot är jag i en punkt i mitt liv där jag hellre prioriterar min träning än att äta gott, men då ska det också fungera och inte bara vara en illusion i skallen.

Bubblan84
2014-04-26, 14:27
Ja alltså när jag snackar med honom om vilka jävla bieffekter han egentligen snackar om så säger han att det vet man inte, utan man kan gå runt och massa infektioner i tarmen och annat jag inte kan upptäcka. För mig låter det bara som att det sitter i huvudet = hokuspokus.

Men vilka bieffekter kan man se? Jag har käkat gluten och mejeriprodukter i hela mitt liv och gör gärna så i fortsättningen, däremot är jag i en punkt i mitt liv där jag hellre prioriterar min träning än att äta gott, men då ska det också fungera och inte bara vara en illusion i skallen.

Glutenintolerans kan ge ont i magen, diarré/förstoppning, blod i avföring och massa annat diffust som trötthet/svaghet, näringsbrist. Finns väl fler symptom och många känner man nog knappt av och kan gå med länge utan att tänka på det.
Laktosintolerans kan väl ge magont, uppblåsthet, gaser, diarré och massa annat.

Är du villig att testa så testa några veckor/månader och se om du känner skillnad. Är allt tiptop i ditt mående så lär det inte ge något.

Från wikipedia om celiaki/glutenintolerans: "Patienter med celiaki löper ökad risk för bland annat diabetes, sköldkörtelsjukdom, och osteoporos (benbrott, frakturer). De vanligaste dödsorsakerna bland patienter med celiaki är cancer och hjärtkärlsjukdom."

namnanvändare
2014-04-26, 14:38
Glutenintolerans kan ge ont i magen, diarré/förstoppning, blod i avföring och massa annat diffust som trötthet/svaghet, näringsbrist. Finns väl fler symptom och många känner man nog knappt av och kan gå med länge utan att tänka på det.
Laktosintolerans kan väl ge magont, uppblåsthet, gaser, diarré och massa annat.

Är du villig att testa så testa några veckor/månader och se om du känner skillnad. Är allt tiptop i ditt mående så lär det inte ge något.

Från wikipedia om celiaki/glutenintolerans: "Patienter med celiaki löper ökad risk för bland annat diabetes, sköldkörtelsjukdom, och osteoporos (benbrott, frakturer). De vanligaste dödsorsakerna bland patienter med celiaki är cancer och hjärtkärlsjukdom."

Du vet inte om man hos läkare kan diagnostisera eventuell intolerans? Det enda jag rätt frekvent upplever är gaser, mindre frekvent (1-2 gång i månaden) är magont, men det har väl alla någon gång.

Angående svaghet/näringsbrist, om jag istället frågar såhär: Hade det varit möjligt att känna sig stark på träning, alltså man märker en god utveckling både muskulärt och styrkemässigt, om man hade svaghet/näringsbrist?

Bubblan84
2014-04-26, 14:43
Du vet inte om man hos läkare kan diagnostisera eventuell intolerans? Det enda jag rätt frekvent upplever är gaser, mindre frekvent (1-2 gång i månaden) är magont, men det har väl alla någon gång.

Angående svaghet/näringsbrist, om jag istället frågar såhär: Hade det varit möjligt att känna sig stark på träning, alltså man märker en god utveckling både muskulärt och styrkemässigt, om man hade svaghet/näringsbrist?

För glutenintolerans finns det icke pålitliga blodprov som i vissa fall kan påvisa glutenintolerans och mer pålitligt gastroskopi där man tar en biopsi av tunntarmen. Har gjort det senare, inte mysigt alls men själva biopsin kändes inte. Visade inget avvikande i mitt fall.
Ang laktosintolerans så kan jag ha fel, men jag tror att man bara kan testa att avstå ett tag och testa sig fram på så sätt för att sätta diagnos för det.

Jag vet inte, skulle tro att man kan göra vissa framsteg trots viss näringsbrist.

namnanvändare
2014-04-26, 14:50
För glutenintolerans finns det icke pålitliga blodprov som i vissa fall kan påvisa glutenintolerans och mer pålitligt gastroskopi där man tar en biopsi av tunntarmen. Har gjort det senare, inte mysigt alls men själva biopsin kändes inte. Visade inget avvikande i mitt fall.
Ang laktosintolerans så kan jag ha fel, men jag tror att man bara kan testa att avstå ett tag och testa sig fram på så sätt för att sätta diagnos för det.

Jag vet inte, skulle tro att man kan göra vissa framsteg trots viss näringsbrist.

Men fan vad drygt att avstå.

Sohlsken
2014-04-26, 15:13
Om du har problem med magont, orkeslöshet, uppblåshet och dylikt kan det vara en idé att testa att undvika mjölkprodukter.
Ärligt talat borde glutenintolerans ge dig större problem än så, vissa som inte är allergiska hävdar att även de mår bättre utan gluten, men personligen tror jag det beror på att de väljer nyttigare produkter - dock kanske det ligger någonting i det. Jag vet inte.

Delvis är det inne att äta glutenfritt just nu, speciellt i vissa delar av USA, precis som det var en diet att dricka en massa champagne, eller att leva på kött och inget annat, eller bara frukt, osv osv osv mänskligheten kommer att testa nya dieter, och för vissa funkar det.

Född med celiaki, min mor upptäckte sin vid typ 40-45 års ålder (så länge sen att jag inte riktigt minns) och hon mådde verkligen dåligt innan dess. Jag var även laktosintolerant fram till 12 års ålder, och vad jag minns av det är det just uppblåsthet och magont, samt viss diarré, som var problem när jag inte hade tillgång till laktosnedbrytande medicin.

Ja, det är dyngdrygt att avstå, speciellt för någon som har levt ett liv med "normalt" matintag.

De fallen där det gynnar personen ifråga att avstå från gluten är mest troligt att de har en intolerans men inte är medvetna om det. Som jag skrev ovan, testa att dra ner/sluta med mjölkprodukter ett tag - mest för att det är billigare och enklare - och se om du slutar ha magont och så.
Sedan är det ju skillnad på att bli pruttig då och då, kroppen har ju sina processer och gas är en vanlig biprodukt, och att vara uppblåst. Om du inte är rent uppblåst skulle jag rekommendera att fortsätta som vanligt och be din kompis om källhänvisningar från vetenskapligt betrodda källor.

namnanvändare
2014-04-26, 15:35
Om du har problem med magont, orkeslöshet, uppblåshet och dylikt kan det vara en idé att testa att undvika mjölkprodukter.
Ärligt talat borde glutenintolerans ge dig större problem än så, vissa som inte är allergiska hävdar att även de mår bättre utan gluten, men personligen tror jag det beror på att de väljer nyttigare produkter - dock kanske det ligger någonting i det. Jag vet inte.

Delvis är det inne att äta glutenfritt just nu, speciellt i vissa delar av USA, precis som det var en diet att dricka en massa champagne, eller att leva på kött och inget annat, eller bara frukt, osv osv osv mänskligheten kommer att testa nya dieter, och för vissa funkar det.

Född med celiaki, min mor upptäckte sin vid typ 40-45 års ålder (så länge sen att jag inte riktigt minns) och hon mådde verkligen dåligt innan dess. Jag var även laktosintolerant fram till 12 års ålder, och vad jag minns av det är det just uppblåsthet och magont, samt viss diarré, som var problem när jag inte hade tillgång till laktosnedbrytande medicin.

Ja, det är dyngdrygt att avstå, speciellt för någon som har levt ett liv med "normalt" matintag.

De fallen där det gynnar personen ifråga att avstå från gluten är mest troligt att de har en intolerans men inte är medvetna om det. Som jag skrev ovan, testa att dra ner/sluta med mjölkprodukter ett tag - mest för att det är billigare och enklare - och se om du slutar ha magont och så.
Sedan är det ju skillnad på att bli pruttig då och då, kroppen har ju sina processer och gas är en vanlig biprodukt, och att vara uppblåst. Om du inte är rent uppblåst skulle jag rekommendera att fortsätta som vanligt och be din kompis om källhänvisningar från vetenskapligt betrodda källor.

Hur känns "uppblåsbarhet"? Den enda gång jag känner mig uppblåst är när jag exempelvis inte ätit på ett tag och sedan äter något litet, då kan magen kännas asspänd och uppblåst så det gör ont.

Bubblan84
2014-04-26, 15:45
Riktigt drygt att avstå ja. En stor källa till många näringsämnen också. Därav dumt att utesluta om man inte får ut något av det.
Är väl just så det känns att vara uppblåst. Magen blir utspänd utan att vara full av mat :)

namnanvändare
2014-04-26, 15:55
Riktigt drygt att avstå ja. En stor källa till många näringsämnen också. Därav dumt att utesluta om man inte får ut något av det.
Är väl just så det känns att vara uppblåst. Magen blir utspänd utan att vara full av mat :)

Så det låter alltså som att jag är lite laktosintolerant? Grejen är att det oftast händer om jag exempelvis inte har ätit på mer än 4 timmar, är hungrig och typ inte kunnat fisa, rapa, pissa eller liknande.. Sedan kommer jag hem, dricker lite aminosyror och ska träna och då kommer den känslan som totalt sabbar allt.

Bubblan84
2014-04-26, 16:56
Så det låter alltså som att jag är lite laktosintolerant? Grejen är att det oftast händer om jag exempelvis inte har ätit på mer än 4 timmar, är hungrig och typ inte kunnat fisa, rapa, pissa eller liknande.. Sedan kommer jag hem, dricker lite aminosyror och ska träna och då kommer den känslan som totalt sabbar allt.

Det behöver inte vara så. Testa att utesluta några veckor och se om du blir bättre i kistan :) Jag kan få ont i magen om jag tar vassle på tom mage. Inte omöjligt att det är viss laktosintolerans. Ska testa att köra protein med mindre/utan laktos framöver själv för att se om det kan ge något :)

z_bumbi
2014-04-26, 17:01
Så det låter alltså som att jag är lite laktosintolerant? Grejen är att det oftast händer om jag exempelvis inte har ätit på mer än 4 timmar, är hungrig och typ inte kunnat fisa, rapa, pissa eller liknande.. Sedan kommer jag hem, dricker lite aminosyror och ska träna och då kommer den känslan som totalt sabbar allt.

Det låter mer som att du borde äta något istället för att bara hälla i dig aminosyrorna.

Sheogorath
2014-04-26, 17:10
Min kompis säger att jag kommer få mycket bättre resultat inte bara under mitt dietande utan en överlag bättre hälsa om jag skippar gluten och mejeriprodukter såsom kvarg, bröd, mjölk med mycket mera...

Då undrar jag, som till min kännedom saknar bieffekter av både gluten och mejeriprodukter, om det ligger någon sanning i detta?

Alltså, bör man försöka få in motsvarande näring genom andra produkter än gluten och mejeri om det är möjligt?

Att det skulle gå bättre i dietandet av att utesluta gluten och mejeriproduker är bara bullshit. Har du ingen misstanke om att du är intolerant mot någon av dessa livsmedelsgrupper finns det ingen anledning att experimentera med att utesluta bort dem.

Är du konstant dålig i magen så visst. Annars nej.