handdator

Visa fullständig version : Förändringar i kolhydrater vid uppvärmning


tankoovich
2014-04-08, 09:26
Hej har en fråga angånde GI och kylhydrater. Vet inte om jag har rätt men blir kolhydraterna förändrade när man exemeplvis mikrar en banan? Eller ev. mosar den i grytan när man kokar gröt?
Samma med andra råvaror som upplevs sötare efter uppvärmning?


Tapatalk + Samsung skrev detta.

Trapz
2014-04-08, 10:02
Jag tror GI't höjs en aning om du mosar bananen, men kanske inte så himla mycket.
Det är ju t.ex skillnad i GI på kokta kontra "råa" havregryn, och likaså är det ganska stor skillnad i kokt kall potatis jämfört med potatismos.

Ju mer finmalet och lättuggat det är så borde det väl gå ut i blodet snabbare?
Jag har inte så stor koll och bryr mig inte så nämnvärt mycket om GI, finns säkert någon lista med alla olika varianter av livsmedels GI någonstans på internet :P

Vunnis
2014-04-08, 10:05
Har du börjat med att läsa lättillgängliga grejer som wikipedia?
http://sv.wikipedia.org/wiki/Glykemiskt_index