handdator

Visa fullständig version : En fråga om KCAL!


Musklegubbe
2014-04-03, 13:31
Hellu!

Alltså detta med kcal per 100gram som jag läser på varje matförpackning när jag nu deffar, innebär kcal precis allt innehåll? även sockermängd? Jag blev osäker men det var en som påpekade om att kcal har inget med sockermängden att göra, men jag tror inte människan ifråga vet vad hon pratar om.^^ rätta mig gärna.

EnergiÖverskott
2014-04-03, 13:35
Självklart är eventuellt socker i produkten redan inräknat i Kcal/100 gram som står angivet.

Personen du pratade med har som du säger ingen aning om vad hon pratar om. Antagligen någon LCHF-fanatiker som läst för mycket på diverse bloggar istället för vettig näringslära/kost-litteratur och tror att Kcalräknande är helt orelevant.

Musklegubbe
2014-04-03, 13:39
Självklart är eventuellt socker i produkten redan inräknat i Kcal/100 gram som står angivet.

Personen du pratade med har som du säger ingen aning om vad hon pratar om. Antagligen någon LCHF-fanatiker som läst för mycket på diverse bloggar istället för vettig näringslära/kost-litteratur och tror att Kcalräknande är helt orelevant.

Tack! Jag förstod detta hehe

Zchwarzenegger
2014-04-03, 13:40
Sockermängden är en del av den totala mängden kcal.

Säg att livsmedlet innehåller 10 g socker/ per 100 g livsmedel. 4.1 * 10 =41 kcal kommer från socker i den totala mängden kcal per 100 g.

sigill
2014-04-03, 13:45
Mängden kalorier i en viss vara uppskattas genom ett experiment med bombkalorimeter. Varan eldas upp och värmen som avges hettar upp en viss mängd vatten x antal grader. Beroende på hur mycket varmare vattnet blir påverkar det vilket kcal-värde en vara får.

Så ja, all energi räknas.

Musklegubbe
2014-04-03, 13:47
Sockermängden är en del av den totala mängden kcal.

Säg att livsmedlet innehåller 10 g socker/ per 100 g livsmedel. 4.1 * 10 =41 kcal kommer från socker i den totala mängden kcal per 100 g.

Ah ok, tack! Tar tid att förstå sig på alla termer som gröngöling.:P

F Ultra
2014-04-03, 17:18
Mängden kalorier i en viss vara uppskattas genom ett experiment med bombkalorimeter. Varan eldas upp och värmen som avges hettar upp en viss mängd vatten x antal grader. Beroende på hur mycket varmare vattnet blir påverkar det vilket kcal-värde en vara får.

Så ja, all energi räknas.

Nja, lite mer avancerat gör de faktiskt eftersom man inte vill räknar med kalorier som människan inte kan bryta ner.

Forskning & Framsteg kontaktade Ia Torelm, kemist vid Avdelningen för information och nutrition vid Livsmedelsverket, för att reda ut hur man där går till väga när man analyserar matens energiinnehåll.

För att bestämma hur mycket energi som exempelvis en färdig portion köttbullar och potatismos innehåller finfördelas först maten. Därefter tas representativa prover ut för analys av fett, protein och kolhydrater, som är matens tre energigivande komponenter.

På ett av proverna görs en fettbestämning. Analysen går till så att provet behandlas enligt Schmid-Bondzynski-Ratslaff-metoden. Det innebär att provet bryts ner med syra och att det fett som finns därefter går att lösa ut med lösningsmedel. När detta torkats bort kan fettmängden vägas och relateras till vad provet vägde från början. Då ser man hur mycket fett portionen innehåller per 100 gram.

Protein analyseras enligt en metod som kallas Kjeldahl-metoden, som utvecklades under 1940-talet. Här analyserar man mängden kväve i provet. Proteiner består av aminosyror som sitter ihop med så kallade peptidbindningar, eller CO-NH-bindningar. Mängden kväve i ett prov blir ett mått på mängden protein. Genom att använda olika beräkningsfaktorer för olika sorters livsmedel (beroende på att aminosyrasammansättningen ser litet olika ut i exempelvis mjölkprotein och i protein från sädesslag) kan man sedan räkna ut hur mycket protein det finns per 100 gram mat.

Kolhydrater, slutligen, är mer omständliga att analysera eftersom det finns så många olika varianter. Vanligen, när det gäller innehållsdeklarationer, gör man förutom de ovan nämnda analyserna, dessutom en undersökning av hur många gram vatten, kostfiber och aska provet innehåller. När denna vikt adderas till antalet gram fett och protein per 100 gram ser man hur mycket som fattas. Då är den saknade delen kolhydrater.

Med kunskap om antalet gram av de olika komponenterna går det att räkna ut energiinnehållet i kilojoule, kJ. Det går till så att varje gram fett multipliceras med 37 och varje gram kolhydrat och protein multipliceras med 17. Vill man i stället ha sorten omräknad till kilokalorier multiplicerar man det framräknade talet för kilojoule med 0,239.