handdator

Visa fullständig version : Mer frukt och grönt minskar risk för död


JacobHeitmann
2014-04-02, 08:34
Abstract
Background Governments worldwide recommend daily consumption of fruit and vegetables. We examine whether this benefits health in the general population of England.

Methods Cox regression was used to estimate HRs and 95% CI for an association between fruit and vegetable consumption and all-cause, cancer and cardiovascular mortality, adjusting for age, sex, social class, education, BMI, alcohol consumption and physical activity, in 65 226 participants aged 35+ years in the 2001–2008 Health Surveys for England, annual surveys of nationally representative random samples of the non-institutionalised population of England linked to mortality data (median follow-up: 7.7 years).

Results Fruit and vegetable consumption was associated with decreased all-cause mortality (adjusted HR for 7+ portions 0.67 (95% CI 0.58 to 0.78), reference category <1 portion). This association was more pronounced when excluding deaths within a year of baseline (0.58 (0.46 to 0.71)). Fruit and vegetable consumption was associated with reduced cancer (0.75 (0.59–0.96)) and cardiovascular mortality (0.69 (0.53 to 0.88)). Vegetables may have a stronger association with mortality than fruit (HR for 2 to 3 portions 0.81 (0.73 to 0.89) and 0.90 (0.82 to 0.98), respectively). Consumption of vegetables (0.85 (0.81 to 0.89) per portion) or salad (0.87 (0.82 to 0.92) per portion) were most protective, while frozen/canned fruit consumption was apparently associated with increased mortality (1.17 (1.07 to 1.28) per portion).

Conclusions A robust inverse association exists between fruit and vegetable consumption and mortality, with benefits seen in up to 7+ portions daily. Further investigations into the effects of different types of fruit and vegetables are warranted.

J Epidemiol Community Health doi:10.1136/jech-2013-203500

http://jech.bmj.com/content/early/2014/03/03/jech-2013-203500

hampfuz
2014-04-02, 12:38
Inte så mycket nytt. Lite intressant att konserverad frukt verkade leda till ökad dödlighet. Konserverad frukt ligger väl ofta och badar i sockerlag, iofs.

Chrbo
2014-04-02, 12:47
Har vetenskapen gjort det största genombrottet någonsin eller är det bara en roligt formulerade rubrik? Jag var trodde att döden var en säker sak.

R Scarpa27
2014-04-02, 18:33
Inte så mycket nytt. Lite intressant att konserverad frukt verkade leda till ökad dödlighet. Konserverad frukt ligger väl ofta och badar i sockerlag, iofs.

och flertal sorter utan tillsatt socker, utan i sin egna frukjuice.

Gpajpen
2014-04-02, 21:59
Vad räknar dom som en portion? Om någon vet

Hemi
2014-04-03, 02:48
Om det är i England de forskar i på engelsmän så äter de ju rätt stadiga portioner av bacon, korv, ägg och ost bara på morgonen, utan frukt och grönt i princip. Proteinet i resten av maten, icke uppräknad av mig skulle räcka för dagen nästan. Så åt de flesta frukost/lunch som jag jobbade med, tungt arbete, om vi åt på frukosthak. Fast jag tror på det där ändå för egen del, brother-science hemi. I Karibien började jag rasta-dieten nästan, bara frukt och grönt och småfisk i princip. Andra karibier äter annars mycket kött. Fast det blev så efter en nära nog svältpriod och jag mådde rätt bra när jag fick ordning på det och mer frukt att äta. Fast inga religiösa ideologier här, jag äter kött men i ytterst små mängder, gilar inte ytterligheter.

hampfuz
2014-04-03, 09:15
Vad räknar dom som en portion? Om någon vet

I såna här sammanhang brukar en portion vara 1/2 cup (~1dl) av "vanliga grönsaker" och 1 cup (~2dl) av sallad osv.

Pudzianovski
2014-04-03, 10:00
Har vetenskapen gjort det största genombrottet någonsin eller är det bara en roligt formulerade rubrik? Jag var trodde att döden var en säker sak.

HAHA!! :d