handdator

Visa fullständig version : Yrsel / svimkänslor av marklyft


Ankus
2014-03-25, 22:31
Hej. På senare tid har jag börjat uppleva stark yrsel och nästan känt mig svimfärdig vid marklyft. Tydligen har jag lågt blodtryck och blir därav yr av den hastiga höjningen och sänkningen som man gör vid marklyft. Det hela är mycket irriterande då jag känner att jag orkar mer, men slutar i förtid för att det blir för jobbigt.

Fler som upplever det så? Jag har sökt lite på ämnet, en del rekommenderar mer vatten, lakrits, salt och bälte vid marklyft. Jag dricker mycket vatten dagligen och prövade att deadlifta med bälte idag, blev något bättre men kunde fortfarande kända yrseln till och från. Har även börjat springa mer för att öva upp mina lungor om det skulle vara någon form av syrebrist..

Vad kan man göra för att råda bot på det här?

Sjukt tacksam för svar!

Noonix
2014-03-25, 22:37
Jag tycker att det är bra när man gör ett litet uppehåll när du är i nedersta läget dvs en kort paus på typ 2 sek och andas riktigt.

Jag blir likadan när jag gör marklyft men mitt blodtryck är normalt.

Mitt tips är att tänka på andningen och ev liten paus.

Dewon
2014-03-25, 22:41
När jag lyfter det som är tungt för mig på 3 reps eller så, då får jag en känsla av att någonting blåser i mitt högra öra och jag blir varm i ansiktet. Låter konstigt men det känns som att de påverkar balansen litegrann.

Varm i ansiktet säger väl dig självt men förstår inte det med höger öra. Har testat olika saker som att hålla andan genom hela lyftet och tvärtom.

Ajemän
2014-03-25, 22:53
Mina tips: Inte sitta på huk, spänna remmar och ha sig och sedan börja lyfta, då kommer det som på beställning. Ställ dig istället perfa in till stången, tänk precis var du ska sätta händerna, ner, och lyft direkt.

Sätt dig på huk en kortis när du dragit sista reppet om du känner yrsel.

Ajemän
2014-03-25, 23:00
Kolla den gemensamma nämnaren bland dessa marklyftssvimningar, alla tillbringar tid på huk

https://www.youtube.com/watch?v=QD_zGqYkSYQ
https://www.youtube.com/watch?v=46npk37DDZM
https://www.youtube.com/watch?v=k8RcDb_wZfQ
https://www.youtube.com/watch?v=OBKe4VNsqps

cero
2014-03-25, 23:10
En annan gemensam nämnare bland youtubesvimmare är att de ofta hyperventilerar och håller på innan lyftet för att "tagga till". Att göra detta på huk förstärker nog ev yrsel. Ta det lugnt, kontrollera andningen och fokusera. Inget jäkla skrikandes under lyftet heller.

EDIT: LOL på den första länken. Exakt det jag pratar om.

Raschmus
2014-03-26, 08:11
Hjälper nog inte dig och ditt problem men jag har märkt att det hjälper gott om jag inte sitter mellan seten utan står eller går.

mattilainen
2014-03-26, 10:18
Testa att lära dig andas på ett sätt som gör att du inte blir yr. Kan titta på hur piloter gör på youtube.

Ankus
2014-03-26, 12:58
Tack för svaren! Jag går alltid runt mellan setten, men problemet kvarstår. Tror mer att det är blodtrycket än andningen då min far som har samma låga blodtryck kan bli väldigt yr av att bara böja sig ner och knyta skorna och sen hastigt resa sig upp igen.

Men jag ska pröva Ajemäns tips att inte spendera tid hukan utan snabbt gå ner och upp, för nu när jag tänker på det så brukar jag stå ca 5-10 sec innan lyften och andas / rätta till grepp / position osv. Ska försöka det, tack!

Armed Dingo
2014-03-26, 14:51
Jag brukar alltid hyperventilera några andetag innan och ja, jag är ofta vimmelkantig när jag reser mig. Måste sluta med det, att ramla ihop vore inget roligt!