handdator

Visa fullständig version : Akut tennisarmbåge


hdolph
2014-03-21, 20:45
Har smärta och symptom som överensstämmer med tennisarmbåge. Antagligen är det än så länge en inflammation eller som mest akut. Finns det någon sjukgymnast, sjuksköterska eller läkare på forumet som kan säga hur länge man bör ha uppehåll och vilka muskelgrupper man ej får träna. Är all träning utesluten?

kalle1321
2014-03-21, 23:55
Nu är inte jag någon sjukgymnast, sjuksköterska eller läkare men vid tennisarmbåge kan du testa att utföra övningar för underarmen, stretching, massage och att använda ett speciellt skydd, epikondylitbandage, som avlastar senan (bör fungera med tejp också, sök på youtube). För att minska smärtan tillfälligt kan du testa kyla ned med ispåse.

Det är viktigt att du stärker musklerna som böjer och sträcker underarmen. Börja lätt och öka belastningen successivt. Fortsätt med samma träning när den akuta smärtan försvunnit för att minska risken att du får ont igen. Fundera efter vad som orsakade smärtan och försök undvika detta i den mån det är möjligt. Undvik den träning som gör ont och som påfrestar armen för mycket.

Skadan kommer läka ut av sig själv men det kan ta 1-2 år utan behandling. Med rätt behandling kan du om du har tur återgå till normal aktivitet efter ca 3 veckor.

Styrkeövningar:
http://www.exrx.net/WeightExercises/WristFlexors/DBWristCurl.html
http://www.exrx.net/WeightExercises/WristExtensors/DBReverseWristCurl.html
http://www.exrx.net/WeightExercises/WristExtensors/DBRadialFlexion.html
http://www.exrx.net/WeightExercises/Pronators/DBSeatedPronation.html
http://www.exrx.net/WeightExercises/Supinators/DBSeatedSupination.html

Stretching:
http://www.exrx.net/Stretches/WristExtensors/Single.html
http://www.exrx.net/Stretches/WristFlexors/Single.html

Massage:
https://www.youtube.com/watch?v=KOxOoCCrTlg

Skyddet:
http://www.mediconline.se/rehband-4801-epiflex-for-tennisarmbage-p-180-c-200.aspx

Lycka till!