handdator

Visa fullständig version : Tråden för oss som gör vår egen Beef Jerky


Lallle
2014-03-10, 20:12
Ja, det finns lite trådar om beef jerky, men ingen helt inriktad på egentillverkning och diskussioner som kan uppstå däromkring.

Skriv gärna enligt följande modell.

1. Vilket kött du använder.
2. Vilken marinad du använder.
3. Hur tillagningen i ugnen sker.

Supplera gärna med bilder.

Själv håller jag på med en batch nu baserad på lövbiff, som jag bankat med stekpanna för tunnhet och sedan skurit i relativt breda skivor. Marinaden är en standardvariant med chiliflakes, teriyakisås, svartpeppar, vitlökspeppar och farinsocker. Har tillagat den högst upp i ugnen i ca 3 timmar, med lätt öppen ugn och 60-70 grader med över- och undervärme. Lite överraskande är ganska många bitar redan klara; är lite osäker på huruvida det är bäst att "hänga" bitarna på gallret eller låta dem bre ut sig, det står i.a.f. klart att de som ligger vertikalt blir färdiga myyycket tidigare än hängande bitar.

Dagens:

http://postimg.org/image/8m5zhbrqp/

Santoro
2014-03-10, 20:21
Att posta bilder bör vara obligatoriskt.

Gpajpen
2014-03-10, 20:25
Att posta bilder bör vara obligatoriskt.

Han postade ju bild???

Ts: fritid much?

Lallle
2014-03-10, 20:29
Han postade ju bild???

Ts: fritid much?

Har faktiskt sjukt lite fritid. Det kallas dålig prioritering.

bubbe
2014-03-10, 20:35
Gjorde mina på en bit rostbiff, enl recept från epic meal time. har nog halva burken kvar efter en vecka.

bubbe
2014-03-10, 20:36
Förresten, ligga vertikalt. Menar du inte horisontalt på gallret alt hänga vertikalt ner från gallret?

Lallle
2014-03-10, 20:57
Förresten, ligga vertikalt. Menar du inte horisontalt på gallret alt hänga vertikalt ner från gallret?

Jepp, fel av mig!

Snubben
2014-03-10, 20:58
Jag kräver recept!

Santoro
2014-03-10, 21:02
Han postade ju bild???

Ts: fritid much?

Syftade på folk som kommer att posta.

Menigar
2014-03-10, 21:11
http://www.matklubben.se/recept/beef_jerky_cowboy_style_torkat_koett__55312.html
brukar använda mig av det receptet i grunden, med lite variation i ingredienserna beroende på vad jag har hemma. senast ersatte jag worcestershiresåsen med bovril t.ex
det enda tråkiga är att det går ruskigt snabbt att äta upp det. inte ovanligt att det är slut 2dagar senare.

Bild från bland de första gångerna jag gjorde beef jerky tror jag, den jag hade på lager:
https://lh5.googleusercontent.com/-3uXtXwQ6QTw/UeK12NhbYcI/AAAAAAAAAyE/fgiuPTM9l_w/w880-h660-no/20121028_093241.jpg

IvarLudvig
2014-03-10, 21:19
Jag brukar göra enligt följande:

Välj kött med så lite fett som möjligt. Det härsknar och blir äckligt.

Först låta köttet dra i saltlag några timmar. Viktigt att använda salt utan jod. Annars kan det smaka skit. Därefter skölj av köttet för att unvika salthinna.

Nu har du två val. Röka eller inte röka. Båda blir gott, rökt blir godast men kräver att det är kallt ute. Rök över öppen eld eller i klotgril. Använd inte barrträ! Det är hälsofarligt. Samerna röker med björk.

Sluligen häng upp på tork. Ute under nät om det är vårvinter eller bygg en tork inne. Torken gör du genom att göra en tunnel av en pressening mellan några stolar och ställ en fläkt i ena änden. Häng upp köttet i tunneln. Viktigt att luften inte står still i tunneln.

Kläm på köttet då och då. När det känns så hårt som du vill ha det är det klart. Tar ca en vecka.

Ät och njut!

Menigar
2014-03-10, 21:25
IvarLudvig: haha! efter jag har gjort beef jerky i röken så måste jag prova presseningstunneln, låter underbart onödigt krångligt! blir det godare?

IvarLudvig
2014-03-10, 21:29
Blir asbra. Den ska inte varmrökas utan bara kallrökas lite lätt och sedan torkas. Går att göra stora mängder. Det blir som det torkade renköttet samerna säljer.

jon lord
2014-03-10, 22:22
Citerar mig själv :)
Gjorde egen Beef Jerky första gången, blev något fruktansvärt gott!
ca 1.5kg kött, marinera en dag innan, in i ugnen och voila
http://i.imgur.com/tFp8uqM.jpg?1
Använde denna recept som grund: http://www.kokaihop.se/recept/beef-jerky-cowboy-style
Brännt smakar det absolut inte, det är precis som du gissade sojan :).
Det enda jag var osäker på under tillagningen var just att jag visste inte hur salt den där sojan var jämfört med sojan i receptet, men tyckte det blev precis lagom "lite"salt.

Slänger upp en bild från ugnen också:
http://i.imgur.com/pD4MmGC.jpg?1

Vivaldi
2014-03-10, 22:30
1. Kalvstek / Fransyska / Ytterlår
2. Soja, Liquid smoke, Teriyaki, Sriracha, Chiliflakes, Svartpeppar
3. Ugn på låg värme ( ca 70-75 grader ) i ca 5-8 h beroende på köttets tjocklek, torkningen skes med en stekspade mellan ugnsluckan för att skapa cirkulation av luften !

Lallle
2014-03-10, 23:30
1. Kalvstek / Fransyska / Ytterlår
2. Soja, Liquid smoke, Teriyaki, Sriracha, Chiliflakes, Svartpeppar
3. Ugn på låg värme ( ca 70-75 grader ) i ca 5-8 h beroende på köttets tjocklek, torkningen skes med en stekspade mellan ugnsluckan för att skapa cirkulation av luften !

Ugnsluckan öppen hela tiden?

J.V
2014-03-11, 00:14
Oh, den här blir det prenumeration på. Att jag ska roa mig i helgen.

Vivaldi
2014-03-11, 02:15
Ugnsluckan öppen hela tiden?

Cirka 1 mm öppning ja !

z_bumbi
2014-03-11, 07:59
Torken gör du genom att göra en tunnel av en pressening mellan några stolar och ställ en fläkt i ena änden. Häng upp köttet i tunneln. Viktigt att luften inte står still i tunneln.

Vi har inte torkat kött i den men vi har en ELFA-ställning som tork och kör en kupévärmare som blåser in luft nertill.