handdator

Visa fullständig version : Tillsatt socker ökar risk för död i hjärt- och kärlsjukdom


King Grub
2014-02-04, 09:22
Stor studie i en väldigt tung tidskrift.

Importance*

Epidemiologic studies have suggested that higher intake of added sugar sociated with cardiovascular disease (CVD) risk factors. Few prospective studies have examined the association of added sugar intake with CVD mortality.

Objective*

To examine time trends of added sugar consumption as percentage of daily calories in the United States and investigate the association of this consumption with CVD mortality.

Design, Setting, and Participants*

National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES, 1988-1994 [III], 1999-2004, and 2005-2010 [n = 31 147]) for the time trend analysis and NHANES III Linked Mortality cohort (1988-2006 [n = 11 733]), a prospective cohort of a nationally representative sample of US adults for the association study.


Main Outcomes and Measures

* Cardiovascular disease mortality.

Results*

Among US adults, the adjusted mean percentage of daily calories from added sugar increased from 15.7% (95% CI, 15.0%-16.4%) in 1988-1994 to 16.8% (16.0%-17.7%; P = .02) in 1999-2004 and decreased to 14.9% (14.2%-15.5%; P < .001) in 2005-2010. Most adults consumed 10% or more of calories from added sugar (71.4%) and approximately 10% consumed 25% or more in 2005-2010. During a median follow-up period of 14.6 years, we documented 831 CVD deaths during 163 039 person-years. Age-, sex-, and race/ethnicity–adjusted hazard ratios (HRs) of CVD mortality across quintiles of the percentage of daily calories consumed from added sugar were 1.00 (reference), 1.09 (95% CI, 1.05-1.13), 1.23 (1.12-1.34), 1.49 (1.24-1.78), and 2.43 (1.63-3.62; P < .001), respectively. After additional adjustment for sociodemographic, behavioral, and clinical characteristics, HRs were 1.00 (reference), 1.07 (1.02-1.12), 1.18 (1.06-1.31), 1.38 (1.11-1.70), and 2.03 (1.26-3.27; P = .004), respectively. Adjusted HRs were 1.30 (95% CI, 1.09-1.55) and 2.75 (1.40-5.42; P = .004), respectively, comparing participants who consumed 10.0% to 24.9% or 25.0% or more calories from added sugar with those who consumed less than 10.0% of calories from added sugar. These findings were largely consistent across age group, sex, race/ethnicity (except among non-Hispanic blacks), educational attainment, physical activity, health eating index, and body mass index.

Conclusions and Relevance*

Most US adults consume more added sugar than is recommended for a healthy diet. We observed a significant relationship between added sugar consumption and increased risk for CVD mortality.

Http://archinte.jamanetwork.com/Mobile/article.aspx?articleid=1819573

Tail
2014-02-04, 11:28
Vilken typ av socker är det de syftar på? Vanligt rörsocker eller USAs älskling High fructose corn syrup?

Ola Wallengren
2014-02-04, 16:09
Det står inte uttryckligen men jag kan inte tänka mig annat än att HFCS är inkluderat i "added sugar". Det stämmer ganska bra med de % som nämns.

Tjockiz
2014-02-04, 16:35
Vilken typ av socker är det de syftar på? Vanligt rörsocker eller USAs älskling High fructose corn syrup?

... För vanligt rörsocker har ju inte alls rapporterats vara ohälsosamt?

Bryggan
2014-02-04, 17:14
En sak är säker; vi äter för mycket socker idag, onaturligt mycket...

Sverker
2014-02-04, 18:26
Vilken typ av socker är det de syftar på? Vanligt rörsocker eller USAs älskling High fructose corn syrup?

Jag tror att USA bojkottar Cubanskt socker:d

Hur som helst är det samma sak. Det ena ersätter det andra. Fruktossirapen är billigare.

Animalisk
2014-02-04, 20:17
En sak är säker; vi äter för mycket socker idag, onaturligt mycket...

Stort +1 på det. Sockerintaget är sjukt överdrivet, ät muskler istället.

maqan
2014-02-04, 20:31
Stort +1 på det. Sockerintaget är sjukt överdrivet, ät muskler istället.

Eller ät bara mer riktig mat i allmänhet. Ser ingen anledning att konsumera stora mängder socker, såvida man inte har ett väldigt högt energibehov och har svårt att täcka det på annat vis.

killenigrillen
2014-02-04, 22:22
Stort +1 på det. Sockerintaget är sjukt överdrivet, ät muskler istället.

Och du menar att ett högt intag av kött skulle vara nyttigare?

Zorgus
2014-02-05, 09:55
Och du menar att ett högt intag av kött skulle vara nyttigare?

Eh, ja såklart. Artegen föda slår ju socker med hästlängder i nyttighet och näringsvärde.

Sverker
2014-02-05, 17:14
Vad är artegen föda ?

Mäniskan är fantastisk på att anpassa sig till vad som finns.
Blir ännu tydligare ifall man studerar våra tänder eller analyserar vilka enzymer vi har i matspjälkningen.

3bz
2014-02-05, 18:52
Vad är artegen föda ?

Mäniskan är fantastisk på att anpassa sig till vad som finns.
Blir ännu tydligare ifall man studerar våra tänder eller analyserar vilka enzymer vi har i matspjälkningen.

Artegen verkar bara vara newspeak för paleo/stenålderskort/kostmönster baserat på evolutionära antagande, trams således.Hade varit intressantare om det faktiskt var något ny och uppfriskande trend, så som kannibalism.

För övrigt intressant att sockerintaget inte hade något samband med CVD-events hos non-hispanic Blacks:

"0.97 (0.92 - 1.01) 0.93 (0.83 - 1.03) 0.86 (0.69 - 1.06) 0.71 (0.44 - 1.15)"

Ovanstående är HRs (Q2-Q5, Q1 är referense, således 1.00) från Supplement sid. 5., om något ser det mer ut som en omvänd trend :)

Ytterligare intressant är ju fysisk aktivitet:

1.07 (0.96 - 1.21) 1.19 (0.90 - 1.57) 1.40 (0.81 - 2.42) 2.12 (0.63 - 7.18)
1.04 (0.99 - 1.09) 1.10 (0.98 - 1.24) 1.21 (0.97 - 1.52) 1.54 (0.93 - 2.53)

HRs för Q2-Q5 för High och Low physical activity (s. 6 i supp. High physical activity was defined as ≥5 times per week of moderate intensity to
vigorous activities, and rest as low.)

Verkar inte direkt vara så att fysisk aktivitet har någon positivt modererande effekt på högt sockerintag.

Dessa HRs är för övrigt: "Adjusted for age, sex, race/ethnicity, educational attainment, smoking status, alcohol consumption, physical activity level,
antihypertensive medication use, family history of CVD, Healthy Eating Index score, body mass index, systolic blood pressure,
total serum cholesterol, and total calorie intake."

Både dessa effekter (eller icke-efffekter) tycker jag är intressanta, så någon med lite kunskap om varför det förhåller sig så (under förutsättning av vi kan lita på data och metodologi) får gärna komma med en förklaring.