handdator

Visa fullständig version : Fråga om raka deadlifts


camarade
2014-01-02, 14:05
I spelet "your shape fitness" till Kinect så finns en övning med hantlar som bara helt enkelt kallas deadlifts, det är en form av romanian deadlift med hantlar där man lutar ganska långt fram ("just until your back starts to curve"...) och med lite eller ingen rörelse i benen.

Grejen är att jag inte hittar denna övning någon annan stans, överallt sägs/visas det att deadlifts med hantlar ska ta på benen (ej ryggen) och med delvis rörelse i benen.

Jag kör själv variaten från "Your Shape Fitness" med relativt tunga hantlar och lutar framåt ganska långt ned fram tills dess att ryggen börjat kröka. Upplever det inte som någon stress på ländryggen alls, och som rösten i spelet antyder tar det på ryggen (inte benen).

Hittar ingen video/bilder från spelet, men är det någon som vet vad jag menar? Är det här bara någon variant av romanians som fokuserar på ryggen och kanske mer "risky" för ländryggen om man gör fel, eller? Jag gillar övningen starkt och tycker den tar bra.

Snubben
2014-01-02, 14:07
http://cdn3.list25.com/wp-content/uploads/2012/12/Stiff-Leg-Deadlift.jpg

http://agilityfiles.oxygenmag.com/Images/Articles/Training/SayGoodbyeToJigglyThighs1_616x437.jpg

Är det den rörelsen du tänker på?

camarade
2014-01-02, 14:08
Snubben: Japp ungefär så!

Snubben
2014-01-02, 14:09
Den riktar sig väl mest mot glutes (rumpa) / hamstring (baksida lår)? Givetvis får andra delar av kroppen en hel del träning genom att vara statiska genom rörelsen..

Kan läsa mer här;

http://www.exrx.net/WeightExercises/Hamstrings/DBStrBackStrLegDeadlift.html

camarade
2014-01-02, 14:16
Hmm jo. Det kanske tar mer på ryggen om man kommer långt ned? "I'm bending at the waist" ganska mycket för att vara man, så kanske tar mest på ryggen om man har en stor range of motion på övningen.

Men nu har jag ett namn på övningen, tack!

Snubben
2014-01-02, 14:18
Hmm jo. Det kanske tar mer på ryggen om man kommer långt ned? "I'm bending at the waist" ganska mycket för att vara man, så kanske tar mest på ryggen :P

Men nu har jag ett namn på övningen, tack!

Nja, det vet jag inget om men din rygg kommer givetvis att likväl bli tränad av den här övningen då då måste vara rak, hålla "hållningen" under rörelsen. Precis som baksida lår i detta fall tränas primärt så kan man väl säga att ryggen i detta fall tränas sekundärt :)

AntonHakan
2014-01-02, 14:55
Håll ländryggen spänd och benen raka, och sen skjuter du eller putar ut rumpan och spänner den. Rörelsen är är precis likadan som när du stretchar och står med raka ben och försöker må tårna, fast ländryggen ska vars rak.