handdator

Visa fullständig version : Transantlantic Trade and Investment Partnership


Exdiaq
2014-01-02, 13:50
Lagstiftning måste stå under parlamentarisk kontroll.

EU har börjat förhandla med USA om ett nytt handelsavtal. På fikonspråk heter avtalet TTIP och står för Transantlantic Trade and Investment Partnership.

Målet med avtalet är att standardisera en mängd varor i syfte att en produkt som är tillverkad i EU ska kunna säljas på den amerikanska marknaden och vice versa. Att öppna upp marknader för fler människor och företag är i grunden något bra, men det finns ett antal svarta moln över TTIP.

För det första är hemlighetsmakeriet stort bakom avtalet. De positionsdokument som beskriver vad USA vill ha är hemligstämplade - inte ens EU:s medlemsstater får se vad det står. Dock läcker det med jämna mellanrum ut handlingar. Det senaste är att USA vill strypa internets frihet för att skapa en köpstarkare digital marknad för nöjesindustrin.

Företrädare för EU och USA vill gärna kalla TTIP för ett frihandelsavtal, men det är ett väldigt vanskligt påstående. Avtalet är nästan motsatsen till fri handel. Med TTIP introduceras ett nytt instrument som är närmast okänt för oss européer: investor-state dispute settlement.

Detta instrument gör att företag kan kräva skadestånd från länder för utebliven vinst som en konsekvens av demokratiskt fattade beslut i nationella parlament. Denna typ av skadeståndsprocesser sker utanför det normala rättsväsendet och som domare till processen sitter en affärsjurist - det går heller inte att överklaga ett fattat beslut.

Det borde vara en självklarhet att det ska vara folkvalda parlament som ska bestämma reglerna i ett land, inte utländska bolag. Om en lag ska prövas så ska det göras av en vanlig domstol mot grundlagen eller EU-domstolen. Det ska inte ske bakom stängda dörrar med affärsjurister vid förhandlingsborden. Mindre företag eller enskilda individer har inte möjligheten att själva driva dessa dyra processer eftersom att det medför en enorm finansiell risk. Därför gynnar detta förfarande endast globala företag.

I en fri ekonomi ska företag konkurrera mellan varandra med pris, kvalitet och kreativitet - inte genom att skriva egna regler. Vi pirater menar att marknadens spelregler måste stå under demokratisk kontroll. Det ska vara folkvalda som bestämmer lagarna, aldrig ekonomiska intressen. Investor-state dispute settlement öppnar upp för en korporativistisk sörja där företag tjänar mer pengar på att lobba fram anpassad lagstiftning i stället för att konkurrera hälsosamt på en fri och öppen marknad.

Vi pirater kommer därför att arbeta nere i Bryssel för att detta instrument ska försvinna från handelsavtalet, annars kommer vi göra allt i vår makt för att grusa förhandlingarna. Lagstiftning måste stå under parlamentarisk kontroll.

Gustav Nipe
kandidat till Europaparlamentet för Piratpartiet

Länk (http://cornucopia.cornubot.se/2014/01/eu-valgastinlagg-lagstiftning-maste-sta.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+cornubot+%28Cornucopia%3F%29)

Exdiaq
2014-01-02, 13:51
Har tidigare bara hört talas om TTIP så är inte vidare insatt ännu. Kanske finns andra som har bättre koll?