handdator

Visa fullständig version : Ökad fettbildning och minskad lipolys av kalorifria sötningsmedel


King Grub
2013-12-20, 11:13
G protein-coupled receptors mediate responses to a myriad of ligands, some of which regulate adipocyte differentiation and metabolism. The sweet taste receptors T1R2 and T1R3 are G protein-coupled receptors that function as carbohydrate sensors in taste buds, gut, and pancreas. Here we report that sweet taste receptors T1R2 and T1R3 are expressed throughout adipogenesis and in adipose tissues. Treatment of mouse and human precursor cells with artificial sweeteners, saccharin and acesulfame potassium, enhanced adipogenesis. Saccharin treatment of 3T3-L1 cells and primary mesenchymal stem cells rapidly stimulated phosphorylation of Akt and downstream targets with functions in adipogenesis such as cAMP-response element-binding protein and FOXO1; however, increased expression of peroxisome proliferator-activated receptor γ and CCAAT/enhancer-binding protein α was not observed until relatively late in differentiation. Saccharin-stimulated Akt phosphorylation at Thr-308 occurred within 5 min, was phosphatidylinositol 3-kinase-dependent, and occurred in the presence of high concentrations of insulin and dexamethasone; phosphorylation of Ser-473 occurred more gradually. Surprisingly, neither saccharin-stimulated adipogenesis nor Thr-308 phosphorylation was dependent on expression of T1R2 and/or T1R3, although Ser-473 phosphorylation was impaired in T1R2/T1R3 double knock-out precursors. In mature adipocytes, artificial sweetener treatment suppressed lipolysis even in the presence of forskolin, and lipolytic responses were correlated with phosphorylation of hormone-sensitive lipase. Suppression of lipolysis by saccharin in adipocytes was also independent of T1R2 and T1R3. These results suggest that some artificial sweeteners have previously uncharacterized metabolic effects on adipocyte differentiation and metabolism and that effects of artificial sweeteners on adipose tissue biology may be largely independent of the classical sweet taste receptors, T1R2 and T1R3.

J Biol Chem. 2013 Nov 8;288(45):32475-89. Artificial sweeteners stimulate adipogenesis and suppress lipolysis independently of sweet taste receptors.

http://www.jbc.org/content/288/45/32475.long

Bossebäver
2013-12-20, 14:08
J Biol Chem. 2013 Nov 8;288(45):32475-89. Artificial sweeteners stimulate adipogenesis and suppress lipolysis independently of sweet taste receptors.

http://www.jbc.org/content/288/45/32475.long

Jag förstår inte hur detta funkar, om man exempelvis är fastande så måste ju energin fortsätta komma. Om fettförbränningen minskar så måste ju energin komma från nya källor, vilket i praktiken borde betyda ökad muskelproteinnedbrytning.

Finns det några andra studier som kommit fram till samma slutsats?

raddum
2013-12-20, 14:11
Glykogen då? iaf så länge det finns ?

Nephelite
2013-12-20, 14:49
Jag brukar kunna förstå biokemisk facklighet ganska bra men hängde verkligen inte med här =(

Hur har testet gått till? Försökte verkligen förstå..

RobinEH
2013-12-20, 14:51
Jag förstår inte hur detta funkar, om man exempelvis är fastande så måste ju energin fortsätta komma. Om fettförbränningen minskar så måste ju energin komma från nya källor, vilket i praktiken borde betyda ökad muskelproteinnedbrytning.

Finns det några andra studier som kommit fram till samma slutsats?

Energiförbukningen skulle kunna minska, specifikt från NEAT.

Man får inte glömma att detta är en studie ex-vivo. Man har tagit lite celler och petat på dem.

Bossebäver
2013-12-20, 23:06
Energiförbukningen skulle kunna minska, specifikt från NEAT.

Man får inte glömma att detta är en studie ex-vivo. Man har tagit lite celler och petat på dem.

Drick kall dricka så borde den stiga marginellt, via termogenes.

ex-vivo? kan du förklara för en ej biokemiskt insatt?

raddum
2013-12-20, 23:33
Ex-vivo, utanför livet typ, alltså studerade celler i labb inte i en kropp i verkliga livet (in-vivo)

Scratch89
2013-12-20, 23:58
Ex-vivo, utanför livet typ, alltså studerade celler i labb inte i en kropp i verkliga livet (in-vivo)

Precis. Och eftersom det faktiskt är ex-vivo är det svårt att säga om det på något sätt är överförbart på människan. Hormonstyrning från en cell brukar starta en hel rad med andra, kompensatoriska processer i kroppen. Är man inne och petar på något hormon i kroppen får man nästan alltid ett gensvar från något annat.

slackerguru
2013-12-21, 00:25
Vilka sötningsmedel gällde detta?

Sverker
2013-12-21, 07:25
Sackarin och acesulfam K. Två sötningsmedel som har en förmåga att passera igenom oss opåverkade ( på gott och ont ).