handdator

Visa fullständig version : Dum Fråga


BiGpUnIsHeR
2004-03-12, 18:15
köpte nån sorts vanilj pudding mix idag (utan socker)....tog halv liter mini mjölk och tre rågade mat skedar vanilj protein...mums:eating:


nu till min fråga händer det nåt med proteinet om man kokar det (förlora sin näring?)

King Grub
2004-03-12, 18:17
Nej.

Tänk om proteinet "försvann" vid tillagning. Skulle du äta rått kött och rå kyckling då?

jakke
2004-03-12, 18:22
Kan proteinets egenskaper förändras vid ngt tillagningssätt?

King Grub
2004-03-12, 18:24
Originally posted by jakke
Kan proteinets egenskaper förändras vid ngt tillagningssätt?

Det kan denatureras, men det innebär inte att du inte kan tillgodogöra dig det.

jakke
2004-03-12, 18:28
Originally posted by King Grub


Det kan denatureras, men det innebär inte att du inte kan tillgodogöra dig det.

Ok, kollade runt och allt utom extrem värme vid tillagningen verkar snarare bra.

Rakz
2004-03-12, 20:51
Kroppen kan som sagt tillgodogöra sig det ändå. Det som händer vid upphettning är att proteinet förlorar sin tertiärstruktur (3d), vilket innebär att det inte längre fyller sin ursprungliga funktion, det övergår istället till primär-struktur vilket enbart är en rak aminosyresekvens, dock måste kroppen ändå bryta ned proteinet till aminosyror för att kunna bygga upp egna. I teorin skall därför denaturering ej spela någon roll.

/Erik

Creatinus Enormus
2004-03-12, 22:14
Originally posted by King Grub
Skulle du äta rått kött och rå kyckling då?

VAAA??? Äter inte alla köttet rått? Hehe...! ;)

Nej men seriöst... Visst är det en del skillnad
på "upptagningshastigheten" på tex. kokt ägg
och rått ägg?

King Grub
2004-03-13, 11:28
Originally posted by Creatinus Enormus


VAAA??? Äter inte alla köttet rått? Hehe...! ;)

Nej men seriöst... Visst är det en del skillnad
på "upptagningshastigheten" på tex. kokt ägg
och rått ägg?

Inte praktiskt märkbart.

Creatinus Enormus
2004-03-13, 14:38
Originally posted by King Grub
Inte praktiskt märkbart.

Nähä... Ännu nått man fått om bakfoten... :em:

King Grub
2004-03-13, 14:42
Originally posted by Creatinus Enormus


Nähä... Ännu nått man fått om bakfoten... :em:

Äggvita har däremot betydligt snabbare upptag än hela ägg.