handdator

Visa fullständig version : andel protein i proteinburkarna..


fernemark
2004-03-12, 01:07
Antar att detta har disskuterats innan, men jag hittade inte något när ja sökte..

En god vän var iallafall på en föreläsning i södra delen av sverige förra helgen som hette nånting i stil med Kost & Hälsa. (ska ta reda på mer detaljer om den).

Där hade föreläsaren kommit in på hur mycket protein vanliga protein-kosttillskott innehåller. Han påstod att bland 10 testade märken låg det faktiska innehållet på mellan 12% och så lågt ner som 6%.
Då frågade ändå min vän om han menade hur mycket som kroppen kunde ta upp, men föreläsaren höll vid att detta var hur mycket protein som igentligen fanns i burkarna.

Nu vet jag inte heller vad det skulle vara för tester som har utförts, oberoende eller inte, men finns de några riktiga oberoende tester som visar på det faktiska innehållet i det protein som säljs på den svenska marknaden idag?
Eller kan dom skriva lite som dom känner för på burkarna..?

/en vilsen stackare i en stor protein-djungel.

Mindek
2004-03-12, 06:21
Antagligen var snubben "du-behöver-inga-tillskott-ät-bara-morötter-så-blir-stor-och-stark"-fjant som inte har nån koll på vad han snackar om. Han blandar nog t.ex. ihop gainer och proteinpulver till att börja med...

Sverker
2004-03-12, 06:48
Alla som säljer förpackade livsmedel ( även kosttillskott ) måste deklarera innehållet tydligt.

Att deklarera näringsvärdet är helt frivilligt.

Säljer man proteinpulver vill man ju gärna berätta att sin egna burk har bäst och mest protein. Så när du skriver ut näringsvärdet får det skilja någon procent upp eller ned. Detta eftersom man tillverkar från naturliga råvaror som redan från start varierar lite. Mjölk innehåller inte exakt 3.5 % protein utan något mellan 3.2 - 3.8 procent men blandar man från olika gårdar med olika raser av kor blir snittet 3.5 procent.

Det är ofta tillverkaren av proteinpulvret som genom kemisk analys av oberoende laboratorium deklarerar innehållet på råvaran med ett analyscertifikat.
Därefter kan den lille proteinpulvertillverkaren tillsätta vad den vill och deklarera det omräknade värdet.

Även den kemiska analysen på laboratoriet kan variera någon procent.

Det finns flera olika sätt att analysera proteinhalten också:confused: , och varie metod kan variera något också:confused:


Så sammanfattar man näringsdeklarationen så varierar den något, lite beroende på vem som tittar på provet.
Välj alltså en känd tillverkare med gott rykte.

muskelbyggarn
2004-03-12, 07:28
Visst kan man skriva vad man vill som innehållsdeklaration, endast det egna samvetet sätter gränser... och när pengar är med i spelet så finns oftast lågt samvete...

Det är svårt att veta exakt vem/vilka man kan lita på, och man kan bli blåst när som helst, men precis som Sverker skrev så kan man förlita sig på de stora välkända märkena (fast ingen regel utan undantag dock).

Att beställa analyscert på en batch produkter man vet är juste och hög proteinhalt och sedan köra med något annat är ju en "klassiker", när kunden vill ha cert på produkten så kan man ju visa upp ett fint cert. För hur många kunder testar sedan i sin tur produkterna?
Eller så kan man visa upp certifikat på råvaruanalysen från tillverkaren som säkerligen är helt korrekt, men inte korrekt beträffande slutprodukten då smakämnen/sötningsmedel/ev. andra tillsatser drar ned proteinhalten.

Allt kan man hålla på med tills någon avslöjar en.

Vänl,,,
Tobbe