handdator

Visa fullständig version : Brygg ett partyfat Rainbow Ale!


YTS
2013-12-07, 23:17
Brygg ett partyfat Rainbow ale!

Detta är en förenklad metod att brygga 4,5 l starköl. Rainbow-ale heter ölet p.g.a. att det innehåller 8 olika sorters malt, av olika rostningsgrader, allt från det mycket ljusa pilsnermalt till det mycket mörka chokladmalt. Varje maltsort är dessutom anpassad i giva, så att alla sorter ger samma bidrag till den slutliga färgen hos ölet, d.v.s. varje maltsort färgar 1/8 del av den slutgiltiga färgen. Utrustning och malt köper Askil hos Malt Magnus och Humlegården. Maltmagnus är bra för han väger upp vilka mängder du än vill ha och dessutom krossar han malten åt dig, vilket humlegården inte gör.

http://www.nyttgrepp.se/olkokarutrustning.jpg

Det här behöver du i utrustning:

En 7l rostfrigryta
En 9l hink av livsmedelskvalité.
En 5 l jäsdunk med vattenlås.
En silställning med silduk.
En potatisstöt.
Ett mäskroder.
En öltermometer.
En tratt.
Desinficeringsmedel.
En hävert, med flaskfyllare.
9st 0,5l petflaskor alternativt ett partyfat.


Och det här behöver du till själva ölet:

790g pilsnermalt
165g münchnermalt
42g melanoidmalt
20g chrystal 150 malt
15g chrystal 200 malt
10g chrystal 300 malt
6g café malt
1g chokladmalt
18g hallertau perle humlepellets.
1paket om 11,5g safale S-04 alejäst.
½ dl druvsocker.

Bruksanvisning:

Först tar du en bit alufolie och brer ut över köksbordet, det skall du ha att ställa den desinficerade utrustningen på. Sen tar du och desinficerar utrustningen, blötlägg 5 minuter i lösningen, skölj noga i ljummet vatten, ställ upp på alufolien.

Nu kommer vi till den s.k. Dough in, där man blötlägger malten i kallt vatten i kastrullen. Ta 1,6l vatten och blanda upp med malten noggrant, låt stå 20 min.

Nästa steg är syrarasten, tillsätt 0,95l vatten och värm upp till 35grader under omrörning. Värm på låg värme och stäng av värmen några grader innan tempen uppnåtts. Lyft av från plattan och låt stå på en grytunderlägg på en kall platta. Lägg på locket och låt stå 30 minuter. Under syrarasten förökar sig naturliga mjölksyrabakterier på malten och bildar syra, vilket behövs för sockerrasten, samt för smakens skull.

Nu kommer vi till proteinrasten. Värm upp mäsken till 50 grader och håll i 15 minuter. Rör om då och då med mäskrodret. Detta steg är för att bryta ner proteinerna till aminosyror, nödvändiga för jästen och skumbildningen hos ölet.

Nästa steg är sockerrasten, där kan man välja om man vill ha extra mycket alkohol, men samtidigt mindre söt öl, då ligger man på mellan 62 och 65 grader. Vill man tvärtom ha lite svagare öl, men mer sötma, lägger man sig på mellan 67 och 70 grader. Att det funkar så beror på att vid den lägre temperatur intervallet verkar beta-amylas som ger mycket maltos och lite dextriner som ger sötma. När man går upp i det högre intervallet förstörs betaamylasen, men då verkar alfa amylas som ger något mindre maltos och mer dextriner. Maltos är maltsocker som jästen lever på och bildar alkohol ifrån. Dextriner har jästen normalt sett svårt att leva på, så den blir kvar och ger sötma åt ölet.
Sockerrasten håller vi 60 minuter..

Därefter kommer vi till temperature maintaince. Då tillsätter vi 0,4 liter kokhett vatten och höjer samtidigt värmen på mäsken till 78 grader, det håller vi i 5 minuter.

Så kommer vi till lakningen. Sätt upp sillduken (som du desinficerat genom kokning) i sillställningen, som du ställer över hinken. Häll i mäsken och häll sedan sakta över 78 gradigt vatten tills du har 5l vört. Pressa ur den sista vörten med potatisstöten. Skölj ur grytan.

Då avslutar vi med vörtkokningen. Häll vörten i grytan och värm upp till kokning, om plattans effekt räcker gör du vörtkokningen utan lock. Tillsätt 6g av humlen och låt koka 25 minuter, detta är för beska, därefter tillsätter du resterande 12g av humlen och låter koka 5 minuter till. Sätt nu upp den rengjorda sillduken i ställningen igen och sila bort humlen.

Då skall vi kyla vörten. Skölj grytan och häll tillbaka vörten. Ställ grytan i diskhon och fyll på med kallvatten i diskhon, låt vattnet rinna sakta i diskhon, så kylvattnet hela tiden hålls kallt. Kyl på detta vis i 30 minuter. Rör därefter i jästen och tappa upp vörten på jäsdunken. Sätt tratten i dunken och häll över direkt från grytan.

Primärjäsning: Låt jäsa på dunken i ca 3 dygn eller tills det kommer mindre än ett blupp per 5 minuter.

Upptappning: Antingen tappar du upp ölen på ett partyfat (detta har jag dock inte testat än, så det kan jag inte ge närmare anvisningar om). Eller så tappar du upp ölet på 9st 5dl petflaskor med 1 tsk druvsocker i varje. Använd hävert när du tappar upp ölen, det är ett plaströr med slang på. Koppla denna till en flaskfyllare, det är ett smalt plaströr med tryckventil i ena ändan. När du sätter ner tryckventilen mot flaskans botten börjar ölen rinna och när flaskan är full lyfter du ur flaskfyllaren, ölen slutar då att rinna och den volym som flaskfyllaren utgör, blir då en lagom luftspalt i flaskan. När du fyllt alla flaskor skruvar du på korkarna. Glöm inte att du skall desinficera hävert, flaskfyllaren och flaskorna innan. Druvsockret som du lagt i, är till för den s.k. primingen, där jästceller jäser sockret till kolsyra och alkohol. Detta för att ölet skall ha bubblor när du dricker det.

Servering: Kyl ölet i frysen i 45 minuter innan du serverar det. Häll upp långsamt i ett pintglas, det skall gå att få med all öl utan att jästen kommer med, eftersom den sitter ganska bra fast i botten på flaskan, men som sagt häll försiktigt och utan avbrott.


OBS. alkohol är vanebildande!